Skip to content
Economie

Câciu: Pilonul II de pensii a fost luat, din păcate, în considerare în acel plafon de 9,4% din PIB în PNRR

Inquam Photos/George Calin

Pilonul II de pensii a fost luat, din păcate, în considerare în acel plafon de 9,4% din PIB introdus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), deşi acest pilon nu este o cheltuială efectivă, ci un transfer de fonduri din Pilonul I către un administrator privat, a declarat joi seara ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Trebuie să ştiţi câteva lucruri despre 9,4% din PIB (pentru plata pensiilor, n.r.). Nu se pune problema că îl atingem sau îl depăşim. Nu avem o presiune pe 9,4%. Din punctul meu de vedere sunt nişte erori pe care aş putea să le scot în evidenţă. Problema pe care aş ridica-o este că va trebui să facem o dezbatere, dincolo de Comisia Europeană, la noi în societate. Suntem toţi conştienţi că vom avea un val de pensionări în 2032, cu acea generaţie a decreţeilor?

Avem capacitatea să ne încadrăm în acel 9,4% cu toate elementele de pensii cuprinse acum şi cu numărul suplimentar astfel încât, în final, să avem o pensie decentă pentru aceşti oameni? Ei nu au nicio vină, au contribuit. Angajamentul luat în acest PNRR este pe 50 de ani, ca să ne înţelegem. În acel procent de 9,4% a fost introdus din păcate şi Pilonul II de pensii. Acesta reprezintă 0,9% din PIB în acest moment… Pilonul II de pensii nu este o cheltuială efectivă, ci un transfer de fonduri din Pilonul I către un administrator privat„, a spus Câciu.

Acesta a adăugat că banii din Pilonul II de pensii se capitalizează şi vor reprezenta pensie viitoare pentru cetăţenii care la momentul acesta contribuie. „În contextul în care îl introduci într-o anvelopă fixă vei genera sărăcie pe Pilonul II, pentru că vei constrânge Pilonul II să rămână la o anumită anvelopă. Legea era cu 6%, atunci de ce ajungem la 4,75%?

Banii aceia produc bani care se strâng în dreptul cetăţeanului ca o acumulare viitoare. În momentul în care tu îi consideri de fiecare dată cheltuială bugetară pe un plafon de 9,4% este incorect, pentru că nu ai cum să creşti alocarea la Pilonul II. O să o creşti la 4,75%, dar vi se pare normal să fie la 4,75%, când în lege a fost construită pe 6%. Cred că cetăţenilor români nu le convine acest lucru„, a subliniat ministrul , la Digi 24.

Oficialul a menţionat faptul că pe acest subiect trebuie să înceapă dezbaterea şi că asta „nu înseamnă că se va modifica PNRR în acest an”. „E vorba să facem o analiză, o discuţie sinceră în societate, cu toţi actorii, nu numai cu cei care sunt beneficiari de pensii, să vedem unde putem optimiza”, a afirmat demnitarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *