Skip to content
Editorial Opinii & Analize

Cadavre politice și necrofagi

Prădătorii puternici din savană, masculii alfa din haitele de hiene, consumă carnea proaspăt vânată. Masculii jerpeliţi, de rang inferior, se mulțumesc cu stârvuri sau hoituri, în general rămășițele, pe care se bat cu vulturii necrofagi. Este un spectacol să-i urmărești cum se bat pe cadavre.

În politică este la fel. Pe vremuri, Ponta și Tăriceanu luau partea leului din prada politică. Ei și apropiații lor, cele mai bune funcții, cele mai influente ministere, bani mulți și putere așișderea. Acum au ajuns amândoi să se înfrupte din cadavrul guvernării PSD. Ponta mănâncă resturile de parlamentari trădători, Tăriceanu roade ca o coropișniță cele doua ministere de făcut bani, Energie și Mediu. Dar Ponta vrea și el să guste la final măcar măduva din oasele unei guvernări începute în 2016 și de la care el a fost alungat cu bățul pe spinare, de magraonul-șef cu mustață. Cel care împărțea ierarhia și accesul la pradă.

Ponta și Tăriceanu, cei doi foști masculi alfa, fiecare măsurați acum la câteva procente, niciunul peste 10 la sută, sunt pregătiți să dea asfaltul final. Să rupă și să mestece cât se mai poate din hălcile zdrențuite și ciolanele dezosate ale puterii fostului jupân Dragnea. Șantajul la care o supun pe Viorica Dăncilă este pe alocuri grețos, cu mese de lucru filmate și date pe Facebook, în care asemenea unor carnasieri la sfârșit de carieră se întind cu mâinile spre centrul mesei unde este întinsă o hartă cu ce a mai rămas din potențialele furăciuni și funcții.

Imaginea de la masa cu Tăriceanu și Ponta este una iconică și simbolică: așa se împarte puterea în România. În birouri mici, ascunse, unde se croșetează trădări și eviscerări. Unindu-și foamea, slăbiciunile și procentele mici, Ponta și Tăriceanu vor să mai sugă ce se poate mai suge din și de pe oasele guvernării asemenea îndemnului din Las Fierbinți: “Fura, bă! Fură, bă, tot, că vine Opoziția și nu mai lasă nimic, că de-aia te-am pus acolo!”.

Șantajul vine sub forma unui nou proiect pentru țărișoară, în care Ponta și Tăriceanu fac o alianță politică, vor 9 ministere din cele 19 restructurate, vor ca Tăriceanu să candideze la prezidențiale, vor să omoare din interior ce-a mai rămas din PSD, iar la final să înghită și să sughițe și partidul, și guvernarea. Este un spectacol demn de atacul hienelor din savană. Dacă nu sunt lăsați, amenință ca vor trânti Guvernul Dăncilă în septembrie. Până atunci, mârâie cu dinții adânc înfipți într-o guvernare pentru care nu au niciun merit. Tăriceanu și ALDE nu ar fi intrat în Parlament în 2016 fără PSD, ei nu exista în sine, iar Ponta și oastea lui de trădători nu au nicio legitimitate asupra Guvernului pe care l-au înjurat și l-au sabotat. Acum, ei vor să-l salveze devorându-l.

Cu toate păcatele lui, PSD are încă de reprezentat un public de peste 20 de procente, un public care i-a rămas fidel și pe care acum toată lumea rezistentă și prosperă a marilor orașe și diaspora îl detestă: asistații sociali din micile comunități periurbane, pensionarii și anumiți funcționari, românii din urbanul mic, cei de la țară, năpăstuiții sorții și mulți alții. Că PSD s-a ocupat sau nu de ei, mai bine sau mai rău, e strict treaba lor. Că au dat țara cu fundul în sus – din ”n” motive, începând cu Justiția, motive pe care nu le mai repetăm în buclă -, este adevarat. Au plătit electoral la europarlamentare și vor mai plăti pentru asta, ieșind în Opoziție. Că așa este normal în politică, să pleci când nu mai ai susținere și voturi.

Însă, cadavrul guvernării PSD, repet, cu toate păcatele sale politice, nu merită să fie canibalizat de Ponta și Tăriceanu. Este decent și corect, este și o dovadă de sănătate a democrației, de igienă și morală socială, ca PSD să aibă candidat la prezidențiale, să piardă în turul unu sau doi, să guverneze cât mai are voturi în Parlament. Să-și ducă crucea pana la capăt. Și apoi să plece. Cred că orice român decent s-a săturat de trădările și șantajele politice care nu se mai termină. Dacă Tăriceanu ar avea un minim de decență ar ieși cu ALDE de la guvernare, iar dacă Ponta ar purta urme vizibile de coloană vertebrală ar dărâma guvernul la moțiunea de cenzură din septembrie sau după prezidențiale. Și amândoi, mână-n mână, să intre în Opoziție, acolo unde le este locul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *