Skip to content
Politică

Cadoul otrăvit al lui Dragnea pentru 2019. Cum va deveni Dîncu ținta unui foc încrucișat EXCLUSIV

Monitorul de Cluj

Redacția PSnews.ro vă prezintă mai jos ce s-ar putea ascunde în spatele aparentei intenții a președintelui PSD, Liviu Dragnea, privind desemnarea sociologului Vasile Dîncu drept candidat al Partidului Social Democrat pentru alegerile prezidențiale din 2019.

CITIȚI ȘI: Omul-surpriză pregătit de Dragnea pentru a fi prezidențiabilul PSD EXCLUSIV SURSE

Ne-am referit doar la PSD, nu și la ALDE, întrucât momentan Alianța Liberalilor și Democraților insistă să meargă în cursa pentru președinția României cu propria căpetenie, Călin Popescu-Tăriceanu. Ne oprim puțin asupra numelui fostului prim-ministru din perioada 2004-2008, întrucât v-am arătat – în noiembrie 2017 – cum atmosfera din coaliția PSD-ALDE nu este tocmai una cu lapte și miere, Dragnea privindu-l pe Tăriceanu cu disprețul izvorât pe de o parte din diferența de scor dintre PSD și ALDE, iar pe de altă parte din contrastul de fond dintre cei doi lideri: Tăriceanu are un background de om care a făcut ceva afaceri în economia reală și a reușit să deschidă uși ale unor cancelarii importante, în timp ce Dragnea și-a dobândit faima în special ca urmare a îmbogățirii în Teleorman, unul dintre cele mai sărace județe ale României.

AM SCRIS PE LARG AICI: Calcule înfrigurate: de ce îl apără Tăriceanu pe Dragnea în fața DNA. Toți ochii pe 2019 EXCLUSIV

Astfel, prin sprijinirea lui Vasile Dîncu, Liviu Dragnea îi va tăia aripile lui Călin Popescu-Tăriceanu către Cotroceni, amintindu-i acestuia că, până la urmă, nu conduce decât un partid care abia dacă atinge un scor cu două cifre și care nu se remarcă printr-o rețea solidă de filiale în teritoriu. De altfel, este greu de crezut că un partid atât de mare și de orgolios ca PSD va accepta un prezidențiabil atât de străin precum șeful ALDE. Spunem: „atât de străin”, deoarece – după cum vă amintiți – Dîncu a avut deja carnet de PSD, fiind un nume greu al guvrnării Adrian Năstase.

Altă explicație este aceea că Vasile Dîncu va fi o momeală excelentă (termenul cel mai nimerit este englezescul „decoy”) pentru opoziția de diverse culori politice, care se va grăbi să îi arate cu degetul istoria, reproșându-i diversele chermeze care l-au făcut celebru. Dintre acestea, menționăm tăierile de porci și partidele de tenis de la vilele SRI-ului alături de Florian Coldea și Liviu Dragnea, precum și prietenia cu Traian Băsescu, Gabriel Oprea și Elena Udrea. Aceștia trei au apărut împreună în presă, de exemplu, în iulie 2011, când Gândul.info a relatat despre participarea lor la nunta fiicei lui Oprea. Dar cel mai cunoscut episod cu Oprea și Dâncu este cel din seara zilei de 5 decembrie 2009, când cei doi au urmărit cu sufletul la gură, din sufrageria celui dintâi, derularea votului final ce avea să îl confirme pe Băsescu în funcția prezidențială.

La aceste chefuri se adaugă calitatea lui Vasile Dîncu de membru marcant al Grupului de la Cluj (grup vestit pentru facerea jocurilor în triunghiul PSD-PDL-SRI), precum și funcția de vicepremier deținută în nepopularul guvern tehnocrat al lui Dacian Cioloș (după ce înainte de 2004 activase ca ministru al Informațiilor Publice în guvernul altei figuri controversate: Adrian Năstase). Mai mult: pe vremea lui Cioloș, Dîncu a fost nu doar vicepremier, ci și ministrul Dezvoltării Regionale – mai pe românește: șeful baronilor locali. Adică exact același post pe care îl ocupase Liviu Dragnea înainte să demisioneze după condamnarea de la fond în dosarul Referendumul. Astfel, Dîncu se expune riscului de a fi pus pe aceeași treaptă cu jupânul județului Teleorman.

Nemulțumirile expuse mai sus pot veni atât din exteriorul, cât și din interiorul PSD. Insistăm asupra partidului celor trei trandafiri, întrucât anume din rândurile acestei formațiuni politice se pot ridica murmure de revoltă și din alt motiv: acela că, odată confirmată ipoteza „Dîncu prezidențiabil”, fondatorul IRES va fi pus la zid pentru simplul fapt că a fost practic coborât cu hârzobul din cer: niciun PSD-ist cu ștate vechi nu l-a văzut pe sociolog nu neapărat pornind de la munca de jos (cea a lipitului de afișe), dar nici măcar parcurgând etapele firești într-un partid: simplu membru, apoi parte a unui birou politic local, președinte de organizație, după care urcușul până în aerul rarefiat al Comitetului Executiv Național (CExN). Desigur: și Liviu Dragnea este un fost PD-ist, dar el măcar a avut o ascensiune constantă din 2000 până în prezent, negrăbindu-se să sară etape.

Ca o concluzie: fanilor lui Vasile Dîncu le recomandăm să nu deschidă prea repede șampania, întrucât, dacă fostul viceprim-ministru va deveni prezidențiabilul PSD, acest scenariu nu va fi decât un măr otrăvit pentru fostul guvernant al lui Năstase și Cioloș, Dîncu devenind nimic altceva decât ținta unui foc încrucișat: atât dinspre anti-PSD-iști (iar cu această ocazie Liviu Dragnea va căpăta o perioadă de respiro, în care să își consolideze poziția de la vârful scenei politice), cât și dinspre social-democrați, care își vor exprima mânia proletară din cauză că nu se vor vedea răsplătiți pentru sudoarea și lacrimile depuse în slujba partidului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *