„Cadrele didactice trebuie să se întrebe dacă nu cumva afectează grav interesele României”. Pîrvulescu, despre grevă

Cristian Pîrvulescu
Cristian Pîrvulescu. Sursa foto: SNSPA

În exclusivitate pentru PS News, politologul Cristian Pîrvulescu a oferit declarații cu privire la greva generală din învățământ, la decalarea evaluării naționale pentru clasa a VI-a și la modificarea calendarului examenelor pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. „Dacă vor continua pe o asemenea linie, riscă să creeze probleme foarte serioase, inclusiv în ceea ce privește admiterea în învățământul superior”.

Despre situația actuală și despre amânarea evaluării naționale pentru clasa a VI-a, Cristian Pîrvulescu a afirmat că nu este momentul potrivit pentru astfel de acțiuni, atât din punct de vedere intern, cât și din punct de vedere extern: „Pot să înțeleg mijloacele de acțiune sindicală. Departe de mine să nu înțeleg genul acesta de presiuni asupra guvernului în momente în care poți efectua aceste presiuni, cum sunt examenele de bacalureat, examenele de capacitate ș.a.m.d. Contextul actual, însă, nu e potrivit. Contextul actual, atât cel de politică internă, cât și de politică externă, nu este potrivit pentru astfel de manifestări, iar dincolo de faptul că ele riscă să perturbe grav procesul de învățământ, sigur, nu clasa a 6-a va fi problema, va fi problemă cu clasele terminale și mai ales cu bacalureatul. Dacă vor continua pe o asemenea linie, riscă să creeze probleme foarte serioase, inclusiv în ceea ce privește admiterea în învățământul superior.

De fapt, folosesc acest gen de presiuni pentru a obliga Guvernul la o concesie, dar Guvernul nu este în măsură să facă acele concesii. Nu pentru că nu vrea, ci pentru că suntem într-un moment în care se realizează tranziția de la un guvern la altul, despre care și liderii de sindicat și sindicaliștii știau. Pe de altă parte, pentru că este în plin proces de elaborare a legii salarizării, care poate rezolva problemele și, în orice caz, în raport cu care ar fi trebuit să acționeze. Nu în ultimul rând, pentru că este un război în Ucraina și dacă profesorii români clamează atât de mult patriotismul, poate că ar trebui să se întrebe dacă nu cumva prin acțiunea lor afectează grav interesele României. Pentru că o afectează și pentru că se dă dovadă de un egoism îngust în cel mai bun caz, dacă nu de un comportament iresponsabil în ceea ce privește interesul general”.

Privind modificarea calendarului examenelor pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a și întrebat cum consideră că lucrul acesta va afecta demersul educațional al elevilor, politologul a susținut că se va crea o și mai mare fractură între elevi și cadrele didactice, precum și faptul că este un joc sindicalist: „Este evident. După 2 ani de pandemie, în care profesorii și-au luat salariul, deși mulți dintre ei nu au reușit să se acomodeze exigențelor învățământului online, care a fost în mare măsură un eșec, aceste amânări creează deja o stare de spirit la nivelul elevilor și părinților, care riscă să ducă la o și mai mare fractură între elevi și cadrele didactice. O mare neînțelegere pur și simplu. Este un joc sindicalist. Vă spuneam, nimeni nu spune că salariile sunt bune, sunt îndreptățite, dar problema este dacă poți obține măriri salariale. Faptul că sunt profesori care au dificultăți financiare, cum au marea majoritate a românilor, este o realitate. Cu toate acestea, ele nu pot fi rezolvate și, în orice caz, nu în felul acesta și, în orice caz, nu trecând la bieții elevi toată greutatea, pentru că bieții ele vor suporta toată greutatea, cu stresul pe care-l reprezintă statul acasă și examenele care sunt reprogramate. Toate lucrurile astea creează un disconfort psihic și intelectual extraordinar pentru ei. Pentru ei și pentru părinți, evident, care lucrează, trebuie să găsească soluții, să improvizeze. Sunt foarte mulți oameni care sunt afectați de o acțiune care este îndreptățită, dar îndreptățirea ei nu justifică în mod sigur acțiunea în acest moment”.

Evaluarea națională pentru clasa a VI-a a fost amânată din cauza grevei. Când vor susține elevii acest examen

Iulian Cristache (Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi) a anunţat marţi că evaluarea pentru clasa a VI -a deja s-a decalat spre finalul lunii. Ministerul Educaţiei a anunţat modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2022 – 2023

”A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2022 – 2023”, anunţă, marţi, Ministerul Educaţiei.

Potrivit sursei citate, Evaluarea Naţională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 30 mai (Limbă şi comunicare), respectiv 31 mai (Matematică şi ştiinţe ale naturii).

Iulian Cristache a declarat că trebuie să existe un dialog între sindicate şi decidenţii politici şi a precizat că nu e treaba părinţilor cât oferă Guvernul. ”Trebuie să gândim în perspectivă ce înseamnă acest sistem educaţional. Nu se mai poate, într-adevăr cu acest salariul de 2.400 de lei, este un salariu de muncitor necalificat. Dacă avem pretenţii la un sistem educaţional aşa cum ni-l dorim cu toţii, ai nevoie de o salarizare corespunzătoare”, a spus reprezentantul părinţilor.

Iulian Cristache a anunţat că a discutat ministrul Educaţiei, Ligia Deca şi ”vor veni nişte ordine de ministru prin care se vor decala nu examenele naţionale ci celelalte înscrieri, în clasa a V a, competenţele”.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi a spus că ”evaluarea naţională pentru clasa a VI – a deja s-a decalat spre finalul lunii, pe următorul calendar.

”Nu am văzut ordinal de ministru, nu s-a mai intrat la nivelul comisiei de dialog social, că avea nevoie să apară repede, rămâne de văzut. Importante sunt examenele naţionale şi acolo într-adevăr avem o mare problemă şi trebuie să ne asigurăm că nu vor fi pierderi din acest punct de vedere. Examenele naţionale nu se pune problema deocamdată să le decalăm, cel puţin în acest moment. Rămâne de văzut, dacă după o săptămână această grevă va continua, probabil că vom gândi şi în această cheie, a mai spus Cristache, potrivit news.ro.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că nu există o invitaţie la negocieri pentru sindicat. Greva va dura cât vor dori membrii sindicali, singurii în măsură să suspende această acțiune de protest dar numai în urma unei soluții credibile oferite de Guvern, a menţionat el.

“Soluția nu este decât la Guvern. Nu, nu există niciun fel de invitație de tipul acesta (n.r. – pentru negocieri). Noi avem disponibilitate, dar ei se pare că nu au timpul necesar pentru a veni cu răspunsuri concrete la întrebările colegilor noştri și la solicitările legitime pe care le au”.

Nistor a precizat că profesorii au nevoie nu de bonusuri, ci de o salarizare decentă. “Foarte mulți colegi părăsesc sistemul de învățământ în următorii 2-3 ani prin pensionare sau alegând un alt domeniu de activitate. Foarte puțini mai intră în sistemul de învățământ şi foarte puțini sunt cei care mai au vocație. Mesajul pentru părinți lși elevi este să fie înțelegători față de noi, nu vrem răul nimănui, ne-a ajuns cuțitul la os, avem nevoie de sprijinul lor și ar fi cazul să fim solidari și uniți pentru a impune Guvernului rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm”, a adăugat el.

Autor

  • Robu Andreea-Mădălina

    Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene și absolventă a două programe de master: Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor; Diplomație Cultură și Relații Internaționale. Pasionată de domeniul politic și diplomatic, fiind dornică să contribuie la o presă de calitate.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL