Skip to content
Societate

Cadru universitar de la Colegiul National de Apărare, postări anti-Zelenski. MApN face verificări

Facebook

Un cadru universitar de la Colegiul National de Apărare a postat pe o reţea de socializare mai multe postări conspiraţioniste anti-Zelenski. Ministerul Apărării a transmis, vineri seară, că se delimitează de afirmaţii şi a dispus verificări. MApN precizează că personalul propriu trebuie să respecte reguli stricte, inclusiv în postările de pe Facebook, care este spaţiu public.

Potrivit G4 Media, un cadru didactic de la ”Universitatea Naţională de Apărare Carol I” a postat pe Facebook un val de comentarii anti-Zelenski şi numerose teorii conspiraţioniste care au generat sute de like-uri şi distribuiri.

Într-una dintre postări, conferenţiarul universitar Alba Iulia Catrinel Popescu dă vina pentru război pe preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, şi lansează o teorie conspiraţionistă: ”De ce a eliberat (Zelenski n.r.) puscariasii cu experienta militara si i-a inarmat? Unde se afla si ce fac puscariasii aia? Unde se afla armele alea? Prin niste state UE care trebuie destabilizate de rusi, cumva?”.

Potrivit jurnaliştilor, un cercetător la Colegiul Naţional de Apărare, Alexandru Cristian, a încercat să oprească publicarea articolului. În timpul convorbirii telefonice, el a făcut trimitere la o ştire despre o persoană din Rusia care a avut opinii anti-Putin şi a fost găsită ulterior moartă într-un geamantan. Vineri seară, MApN a reacţionat la situaţia przentată şi a anunţat că a dispus verificări.

”Cu privire la opiniile exprimate pe un cont personal de socializare de doamna Alba Iulia Catrinel Popescu, cadru universitar la Colegiul National de Apărare, precum şi în legătură cu acţiunile de intimidare a jurnaliştilor G4Media care documentau acest subiect, de către căpitanul Alexandru Cristian, cadru militar încadrat în aceeaşi instituţie, ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a dispus constituirea în regim de urgenţă a unei comisii pentru investigarea aspectelor semnalate. Rezultatele acestei investigaţii vor fi comunicate cu maximă celeritate”, a transmis MApN.

Ministerul Apărării Naţionale a trasmis că ”se delimitează ferm de orice poziţie contrară normelor şi principiilor democratice, care aduc atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale, care promovează discriminări de orice tip sau care încurajează discursul urii, xenofobia, antisemitismul sau comportamentele antisociale”.

”În conformitate cu normele prevăzute de Instrucţiunile privind activitatea de informare şi relaţii publice în Ministerul Apărării Naţionale, aprobate prin ordinul nr. M.103 din 2020, personalul militar şi civil din MApN răspunde individual pentru comportamentul şi postările personale în mediul online, acesta fiind considerat spaţiu public. Opiniile personale postate pe conturile individuale ale personalului din cadrul MApN, deschise în nume propriu pe reţelele sociale, nu reprezintă punctul de vedere al instituţiei militare”, a mai transmis ministerul.

Cu toate acestea, ministerul precizează că postările personale, inclusiv mesajele şi comentariile, nu trebuie să aducă prejudicii de imagine MApN şi se fac în condiţiile respectării normelor de comportament şi obligaţiilor personalului militar şi civil, astfel cum sunt prevăzute de legi şi regulamentele interne.

”Prin instrucţiunile amintite, sunt impuse standarde etice cu privire la exprimarea opiniilor în spaţiul public de către personalul militar şi civil din MApN, dintre care amintim:

În mediul online, personalului MApN îi este interzis:

a) să folosească reţelele sociale pe timpul îndeplinirii misiunilor ordonate, a căror desfăşurare poate fi periclitată de conţinutul postărilor efectuate, expunând personalul participant unor riscuri de securitate;

b) să facă propagandă politică prin orice mijloace în favoarea partidelor politice, oamenilor politici sau candidaţilor independenţi pentru funcţii publice;

c) să susţină organizaţiile şi grupurile extremiste, ale căror programe şi activităţi contravin legislaţiei naţionale şi normelor europene, prin promovarea discriminării de orice tip şi încurajarea comportamentelor antisociale;

d) să exprime opinii contrare intereselor României şi ale Armatei României;

e) să susţină culte religioase ale căror activităţi, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, încalcă bunele moravuri sau afectează prestigiul profesiei militare şi exercitarea acesteia;

f) să susţină participarea la demonstraţii, mitinguri, procesiuni sau întruniri cu caracter politic sau sindical”, a mai transmis MApN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *