Skip to content
Călărași Știri locale

Călăraşi: Primarul, ucis de COVID-19, înhumat după reguli stricte. Ce prevede protocolul în timpul pandemiei

Facebook/Daniel Ștefan Drăgulin

Daniel Ştefan Drăgulin, primarul Călăraşiului care a pierdut lupta cu noul coronavirus va fi înhumat după reguli stricte. Conform unui ordin al Ministerului Sănătăţii, în cazul deceselor pacienţilor din cauza COVID-19, înmormântarea se face în cel mai scurt timp posibil.

Protocolul specific în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu coronavirusului COVID-19 prevede, printre altele, că sicriul rămâne închis până la înmormântare sau incinerare, iar înmormântarea se face în cel mai scurt timp posibil.   Ordinul Ministerului Sănătăţii pentru aprobarea protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus COVID-19 a fost publicat în Monitorul Oficial în luna martie 2020.

În ordin se prevede că trupul persoanei decedate ca urmare a infecţiei cu COVID-19, confirmată prin teste de laborator, fără leziuni traumatice, nu se autopsiază.

Cadavrul va fi aşezat într-un sac impermeabil dublu şi ermetic închis cu fermoar şi va fi pulverizat cu produse biocide tip TP 22 (pe bază de formol).

De asemenea, cadavrul va fi depus în frigider la morga spitalului sau instituţiei de medicină legală, în aşteptarea derulării procedurilor şi a familiei pentru identificare. Cel mult două persoane dintre aparţinătorii decedatului pot vedea cadavrul, numai după ce îmbracă echipamentul individual de protecţie. Familia este cea care aduce sicriul în care pune cadavrul.

“Din acest moment şi până la înmormântare sau incinerare, sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acţiune de deschidere a acestuia. Înmormântarea şi incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil cu sicriul sigilat. Pentru aparţinătorii decedatului care au intrat în contact direct cu cadavrul este obligatorie spălarea mâinilor cu apă caldă şi săpun urmată de dezinfecţia cu produse biocide de tip TP1 destinate dezinfecţiei mâinilor prin frecare”, se mai arată în ordinul Ministerului Sănătăţii. De asemenea, la procesiunea religioasă pot participa doar câteva persoane din familie.

Daniel Ştefan Drăgulin, primarul în funcţie al Călăraşiului(2012-2020), a decedat din cauza infecţiei cu COVID-19 luni, 12 octombrie, la vârsta de 59 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *