Skip to content
Politică

Calcule complicate pentru instalarea Guvernului Ciucă. Marea necunoscută, după anunțul lui Ludovic Orban

Inquam Photos / Octav Ganea

Calcule complicate pentru instalarea Guvernului Ciucă. Liberalii, alături de UDMR, nu vor reuși să își treacă prin Parlament Guvernul propus de Nicolae Ciucă, fără sprijinul parlamentarilor de la PSD, USR sau AUR. Aproximativ 40 de voturi liberale sunt controlate de fostul șef al partidului, Ludovic Orban, iar dacă acestea nu vor merge către Guvernul Ciucă, atunci nici voturile USR nu vor fi de ajuns pentru o majoritate, în cazul în care partidul condus de Dacian Cioloș ar decide să susțină premierul desemnat de Iohannis. Cum cei de la AUR au spus clar că vor vota împotrivă, generalul (r) Nicolae Ciucă ar mai avea o singură soluție: să bată la ușile din Kiseleff.

PS News a consultat site-ul Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului și vă prezintă cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare şi, în acest context, numărul de voturi de care PNL și UDMR ar mai avea nevoie pentru instalarea Guvernului Ciucă.

Astfel, PNL și UDMR, cele două partide care au anunțat că vor forma un nou Guvern în jurul lui Ciucă însumează 163 de voturi: Partidul Național Liberal are 134 de parlamentari (93 deputaţi şi 41 de senatori), iar UDMR are 20 de deputați și 9 senatori. Aşadar, Guvernul Ciucă poate conta, oficial, pe 163 de voturi, acestuia lipsindu-i 71 de voturi pentru a trece de votul Parlamentului. Însă, este de așteptat și ca mulți parlamentari din tabăra lui Ludovic Orban să lipsească de la vot sau chiar să voteze „împotrivă”, contrar deciziei partidului, așa cum inclusiv fostul lider al PNL a anunțat joi seară că va face.

„Eu categoric nu voi vota Guvernul Ciucă, iar pentru mine asta este picătura care a umplut paharul. Săptămâna viitoare îmi voi da demisia din Grupul Parlamentar PNL”, a spus Ludovic Orban.

Drept urmare, Nicolae Ciucă ar putea avea nevoie de mult mai multe voturi, dat fiind că 41 de parlamentari ai PNL semnau în urmă cu câteva zile o scrisoare prin care cereau ca Ludovic Orban să fie propunerea partidului de prim-ministru.

„Considerăm că cea mai potrivită persoană, capabilă să negocieze refacerea coaliției de guvernare și să conducă Guvernul în calitate de prim-ministru este Ludovic Orban. El are calitățile necesare pentru a fi desemnat ca prim-ministru, susținut de Partidul Național Liberal, pentru a îndeplini această responsabilitate cu eficiență, coerență și echilibru imediat ce va primi votul de încredere al Parlamentului”, susțineau cei 41 de parlamentari PNL în scrisoarea deschisă .

De unde ar putea veni „soluția salvatoare”

Voturile „salvatoare” ar putea veni chiar de la foștii colegi de guvernare, Uniunea Salvați România, ori de la ”rivalii tradiționali” de la PSD, cei de la AUR anunțând deja că vor vota împotrivă.

Partidul condus de Dacian Cioloș are 80 de parlamentari (25 de senatori și 25 de deputați) și chiar dacă aceștia vor decide să voteze Guvernul, liberalilor le-ar mai lipsi aproximativ 35 de voturi, dacă cei 41 de parlamentari liberali vor merge pe decizia anunțată de Ludovic Orban. În plus, pentru instalarea Guvernului, liberalii s-ar mai putea baza și pe voturile minorităților (18), care întotdeauna au votat alături de puterea parlamentară. Însă, chiar și așa, fără sprijin de la AUR sau PSD, Guvernul Ciucă nu ar avea voturile necesare pentru a trece de Parlament.

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) nu va susține un guvern condus de Nicolae Ciucă, așa cum a anunțat copreședintele formațiunii, Claudiu Târziu.

În acest caz, liberalii sunt nevoiți, dacă cei 41 de parlamentari din tabăra Orban nu vor vota Guvernul, să înceapă negocierile cu social-democrații. Partidul condus de Marcel Ciolacu are cel mai mare număr de parlamentari: 157 (110 deputați și 47 de senatori).

Premierul desemnat Nicolae Ciucă l-a sunat, vineri, pe preşedintele USR Dacian Cioloş, o întâlnire urmând a avea loc cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare, potrivit unor surse politice. Dacă după această întâlnire USR-iștii vor decide să nu susțină un Guvern Ciucă, liberalii sunt obligați să negocieze cu social-democrații, întrucât orice altă formulă de calcul nu le va aduce cele 234 de voturi necesare să își treacă Executivul de Parlament.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că a decis să îl desemneze pe Nicolae Ciucă pentru postul de premier. Klaus Iohannis a susținut declarația alături de Nicolae Ciucă. „Am fost foarte mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare, s-a votat acolo în unanimitate un candidat care mi-a fost propus în persoana lui Nicolae Ciucă. Am decis să îl desemnez drept candidat pentru funcția de premier pe dl Nicolae Ciucă”, a declarat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *