Skip to content
Politică

Calcule febrile pentru moțiune. Un sociolog arată șansele unei revolte anti-Dragnea în PSD EXCLUSIV

ro.wikipedia.org

Un sociolog a oferit marți o declarație pentru PSnews.ro despre șansele unei revolte interne în PSD împotriva lui Liviu Dragnea în ziua votului asupra moțiunii de cenzură inițiate de către PNL și USR, al cărei text este programat miercuri pentru depunerea la Parlament, urmând ca votul să fie dat în zilele următoare.

Este vorba despre Marian Preda, președintele Senatului Universității din București și fost președinte al Comisiei prezidențiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice din România în mandatul lui Traian Băsescu.

Încă de la început, profesorul universitar s-a arătat sceptic cu privire la șansele de reușită ale moțiunii, motiv pentru care „opoziția trebuie să-l mai suporte o vreme pe Dragnea, dacă nu se întâmplă nimic cu dosarul lui din instanță”.

„Cred că șansele unei surprize sunt mici. Puțin probabil că vor fi mulți votanți care să fie rupți din partea PSD-ului. Și dacă vor fi, oricum nu cred că vor fi suficienți. Deci cred că opoziția trebuie să-l mai suporte o vreme pe Dragnea, dacă nu se întâmplă nimic cu dosarul lui din instanță. Dacă se întâmplă o decizie negativă față de Dragnea, atunci da: votanții PSD-ALDE își vor revizui poate atitudinea. Însă eu cred că șansele sunt mici chiar și în situația aceea”, a punctat Preda.

Confruntat cu existența unor nuclee de revoltă în PSD (grupate, de exemplu, în jurul senatorilor Ecaterina Andronescu și Niculae Bădălău, precum și al deputatului Gabriel Vlase) și întrebat dacă este plauzibil ca aceste nuclee să se constituie într-o masă critică în ziua votului Marian Preda a subliniat faptul că actuala opoziție la adresa lui Liviu Dragnea nu este una fățișă, precum cea făcută de căre fostul prim-ministru Victor Ponta.

„Teoretic, da (este plauzibil – n.r.). Numai că ați văzut că de fiecare dată când s-a întâmplat ceva și la guvernul Grindeanu, și la guvernul Tudose n-au fost destui. Și atunci oamenii nu pornesc singuri la război. Nu cred că va fi o opoziție serioasă numeric în interiorul coaliției de guvernare, motiv pentru care nu cred că vor fi prea mulți care să voteze împotrivă pe față, pentru că ar trebui să fie lideri care să își asume ceva. Și singurul care și-a asumat o opoziție fățișă a fost Victor Ponta. Au plecat câțiva la el, dar dincolo de asta nu mai există nicio opoziție fățișă în PSD. Iar Ecaterina Andronescu, deși e evident că are alternative, nu se exprimă fățiș împotriva lui Liviu Dragnea”, a argumentat cadrul didactic universitar.

În încheiere, Marian Preda a accentuat ideea că eventualii nemulțumiți se vor gândi de două ori înainte să facă un pas concret contra lui Dragnea, amintindu-și, de exemplu, pățania ex-premierului Sorin Grindeanu.

„Cred că nu doar Grindeanu, ci toți cei care au arătat orice formă de opoziție, de rezistență la deciziile lui Liviu Dragnea și-au primit într-o formă sau alta pedeapsa. Sunt oameni pragmatici, mulți dintre ei oportuniști… așa că nu cred că vor risca, fiindcă nu este evident că au o majoritate clară. Nu știu cine va ridica primul piatra. Liviu Dragnea fiind la putere acum, fiind un lider extrem de puternic, de autoritar și de răzunător, nu-i văd organizându-se serios împotriva lui”, a conchis sociologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *