Skip to content
Politică

Calcule înfrigurate: de ce îl apără Tăriceanu pe Dragnea în fața DNA. Toți ochii pe 2019 EXCLUSIV

hotnews.ro

Redacția PSnews.ro vă prezintă în cele ce urmează cum președintele ALDE și al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, face calcule politice înfrigurate și îl apără în fața DNA pe șeful PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Se sapă tranșee și se întind rețele de sârmă ghimpată

Așa cum ați văzut, săptămâna a început în forță, cu detonarea de către DNA a dosarului Tel Drum, centrat în jurul lui Dragnea. S-a scris mult și se va mai scrie despre momentul ales de către parchetul Codruței Kovesi pentru scoaterea de la sertar a acestui dosar, dar nu asta vrem să scoatem în evidență aici.

VEDEȚI ȘI: Privighetoarea Firea – cucuvea pentru guvernările PSD. Tudose – soarta lui Grindeanu? EXCLUSIV

După cum v-am obișnuit, cheia unor evenimente politice e posibil să nu se afle la protagoniști, ci la personaje aparent marginale, dar care dau semne că se încălzesc pe tușă. Linkul de mai sus conține exemplul primarului Capitalei, Gabriela Firea, ca principalul câștigător din hârâiala dusă acum între Liviu Dragnea și Mihai Tudose.

CITIȚI ȘI: Zodia zeiței Firea încolțește din sângele greilor PSD ce se măcelăresc între ei EXCLUSIV

Iată că între timp hârâiala pare că s-a transformat într-un adevărat război de tranșee, premierul Tudose strângând gașcă și stând la pândă pentru marele moment în care îl va putea executa pe baronul de Teleorman. Întâmplător, presa a scris joi că din această clică ar face parte inclusiv edilul general din București, despre care PSnews.ro v-a arătat că are două motive mari și late să-i zică „sărut mâna” prim-ministrului (detalii în linkul de mai sus).

A SE VEDEA ȘI: Se anunță sânge pe pereți în PSD. Nume grele, alături de Tudose împotriva lui Dragnea SURSE

Tăriceanu – groupie politic pentru Dragnea

Am făcut această întreagă introducere ca să vă arătăm starea de încordare în care se află acum PSD-ul, cu un președinte hăituit din toate părțile. Din aproape toate, fiindcă tot ziua de luni ne-a arătat un matelot care se încăpățânează să rămână pe corabia dragnistă: Călin Popescu-Tăriceanu. Pe scurt, vă amintim două evenimente petrecute luni: șeful Senatului a ieșit primul și și-a exprimat susținerea față de cel al Camerei Deputaților, scoțând în evidență prezumția de nevinovăție de care se bucură acesta și ironizând moțiunea de cenzură PNL-USR. Circa o oră mai târziu, a apărut și Liviu Dragnea, dezvăluind că partenerul de coaliție îl sunase după audierea la DNA, cerându-i să rămână în funcții și să continue coaliția.

Explicația gestului făcut de către Tăriceanu nu trebuie căutată în niciun caz într-un spirit de solidaritate, din două motive. Primul este acela că – potrivit surselor PSnews.ro – șeful ALDE este foc și pară pe cel al PSD, din cauză că, în ședințele de coaliție, Dragnea îl tratează pe fostul premier cu un sictir caracteristic unui șef de partid cu peste 40% în sondaje față de altul a cărui formațiune abia reușește să atingă 10%. Celălalt motiv este că Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu fac pur și simplu parte din două filme diferite. Al doilea este un om care – pe lângă politică – a făcut afaceri în economia reală, privată, apoi a avut câteva uși deschise în marile cancelarii occidentale, în timp ce primul este un baronete care s-a îmbogățit suspect de repede într-unul dintre cele mai sărace județe ale României și care a știut să-și asigure fidelitatea nu atât pe baza vreunei calități umane, cât mai degrabă ca urmare a rețelelor de bani și de putere.

Și atunci de ce s-a repezit Tăriceanu?

Întrebarea legitimă este: ce l-a apucat pe Călin Popescu-Tăriceanu, de s-a repezit să îi facă galerie lui Liviu Dragnea? Am amintit în paragraful de mai sus despre scorurile PSD și ALDE din sondaje. Ei bine, economistul Tăriceanu are simțul cifrelor și știe că un partid cu peste 40% este o mină de aur pentru o combinație electorală. Ba chiar s-o spunem pe șleau: prezidențială.

Pentru că Tăriceanu în acest sens dă semne că își concentrează eforturile politice: desemnarea drept candidat al coaliției pentru alegerile din 2019. Iar mai jos vă vom arăta de ce Partidul Social Democrat a rămas cu punga goală în ceea ce privește oamenii pe care i-ar putea arunca în lupta de peste doi ani.

Cele trei mâini moarte ale PSD-ului

Haideți să vedem cum s-ar putea comporta electoral cei trei grei ai momentului din PSD:

1. Mihai Tudose bagă el cărbuni să-și răstoarne șeful de partid, dar deputatul de Brăila mai are de gestionat o treabă deloc ușoară: guvernarea. Cele patru luni și jumătate petrecute până acum la Palatul Victoria i-au pus în cap nu doar anti-PSD-iștii tradiționali (PNL, USR, PMP), ci și largi categorii sociale, alarmate că jongleriile cu Codul Fiscal li se vor simți în buzunar. Așadar, dacă Tudose va continua pe linia executivă de până acum, are toate șansele ca până în 2019 să se ducă-n cap în calitate de potențial candidat.

2. Gabriela Firea are deasupra capului aceeași sabie a proastei guvernări – chiar dacă locale. Sigur că provincia nu a avut cum să cunoască pe propria piele „binefacerile” administrației Firea și că scorurile electorale ale edilului ar putea crește pe măsură ce ne îndepărtăm de București, dar Capitala, având cel mai mare bazin electoral local, poate fi un creuzet pentru o campanie negativă împotriva primăriței.

3. Liviu Dragnea este posibil să iasă învingător din războiul cu Tudose și se poate impune ca eroul PSD-ului, dar el se va transforma în cea mai ușoară pradă pentru actualul președinte Klaus Iohannis, care va fi liber să joace cartea „penal versus integru / prezența versus lipsa unor dosare penale”.

Tăriceanu – bățul înecatului

De pe urma unui PSD scindat și dezorientat, Călin Popescu-Tăriceanu nu poate să tragă decât beneficii. Dacă se va pricepe să își joace rolul până la capăt, prim-ministrul anilor 2004-2008 se va transforma în ultima speranță a poporului PSD-ist.

Pe de altă parte, prețiosul porțelan de Limoges al coaliției are un colț ciobit: nu prea mai poate lua voturi de la PNL. Deși optimismul de până acum al social-democraților se baza pe teoria că ex-premierul are capacitatea de a atrage vechi liberali, ultimele evoluții au arătat că acești trei ani și jumătate scurși de la începutul fuziunii PNL-PDL au fost suficienți pentru cristalizarea taberelor: noul Partid Național Liberal a avut timp să se sedimenteze în jurul unui nucleu suficient de dur încât să își respingă fostul baci, pe care oamenii lui Ludovic Orban nu-l mai văd acum întorcându-se în PNL.

Totuși, discuția rămâne deschisă: în ce măsură Tăriceanu va mai călca pe roze dacă Tudose va ieși învingător din război și se va răzbuna pe șeful ALDE pentru obediența acestuia față de Dragnea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *