Skip to content
Politică

Calcule pe libertatea lui Șova. Ce șanse are să scape de DNA

" "

Votul pentru incuviințarea urmăririi penale în cazul lui Dan Șova a fost amânat până pe 2 decembrie, dar deja au început calculele în ceea ce privește rezultatul.
Astfel, la vot este nevoie de majoritate simplă, adică de votul senatorilor prezenţi în sală, şi nu de majoritate calificată. Dar, pentru ca votul să fie validat este nevoie de cvorum de şedinţă, informează realitatea.net.

Cu alte cuvinte este nevoie ca cel puţin 84 de deputaţi să fie prezenţi în sală, iar dintre aceştia, cel puţin jumătate trebuie să voteze pentru încuviinţarea urmăririi penale, ca să poate fi reţinut ulterior. Astfel, după ce PSD a anunţat că va vota petru încuviinţarea cererii, votul favorabil reţinerii pare doar o formalitate. Ar fi nevoie de cel puţin 43 de voturi pentru încuviinţare. În toate scenariile pare că Dan Şova va fi dat pe mâna Justiţiei de către colegi.

" "

În total sunt 166 de senatori. Deci este nevoie ca ca cel puţin 84 de senatori să fie prezenţi, dintre aceştia, cel puţin 44 trebuie să voteze favorabil pentru ca Şova să poată fi urmărit penal şi apoi reţinut.

PSD are 66 de senatori: PNL, 59, UNPR: 13 UDMR: 8 ALDE: 15. Mai sunt 5 senatori neafiliaţi ai grupului PND.

Astfel, chiar dacă UNPR şi ALDE ar vota împotriva cererii, voturile ar fi insuficiente: sunt doar 28. Singura şansă este ca restul de voturi împotrivă, până la 43, să vină de la PSD.

Reamitim că senatorul Dan Șova a fost adus joi cu mandat la DNA, acolo unde a fost audiat într-un dosar de corupție în care este implicat și directorul general al CET Govora. Procurorii anticorupție îl cercetează penal pe Dan Șova în această cauză. Potrivit oamenilor legii, senatorul ar fi primit 100.000 de euro mită.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *