Skip to content
Politică

Calcule politicianiste în detrimentul interesului public: USR aruncă din nou responsabilitatea scoaterii țării din criză pe umerii altcuiva

Inquam Photos / George Călin

În urmă cu aproape două luni de zile, liderul USR, Dan Barna, declara nonșalant că ieșirea din criza în care se afla România nu ținea de mandatul partidului pe care îl conducea, pasând responsabilitatea către Ludovic Orban: „Ieşirea din criză nu este mandatul USR. Ieşirea din criză este asumarea de către Ludovic Orban a obiectivelor noastre. Obiectivele noastre sunt obiectivele celui care face majoritatea”.

Gestul avea să aibă repercursiuni serioase asupra credibilității partidului condus de Dan Barna. Contestarea establishmentului politic coroborat cu refuzul de a intra la guvernare este o caracteristică a partidelor populiste, iar atitudinea de atunci a lui Dan Barna nu a rămas un fenomen izolat.

USR revine la strategia de pasare a responsabilității

La aproape două luni de la declarația lui Barna, USR revine cu un comunicat de presă după întâlnirea de vineri cu premierul Ludovic Orban, din care se poate discerne din nou o tentativă de pasare a responsabilității.

„USR PLUS în discuţia cu premierul au vizat reintroducerea alegerilor în două tururi pentru primari şi preşedinţi de consilii judeţene, anularea recursului compensatoriu, desfiinţarea secţiei speciale de anchetare a magistraţilor, modificarea legilor electorale privind diaspora, impozitarea pensiilor speciale, modificarea radicală a PNDL, stoparea tăierilor ilegale de lemn, prezentarea sistematică a stadiului în care se află proiectele de investiţii, alegerile anticipate”, se arată în comunicatul partidului.

Toate obiectivele înșirate în comunicatul USR nu țin în exclusivitate de competența guvernului Orban care are în acest moment sub 100 de parlamentari. De pildă, anularea recursului compensatoriu sau desființarea Secției Speciale nu se pot face prin Ordonanță de Urgență dată de guvernul Orban, de vreme ce acest lucru ar intra în contradicție cu dorința exprimată de cetățeni la referendumul din 26 mai. Există doar variantele asumării răspunderii sau a trecerii pachetului de legi prin Parlament, aceasta din urmă fiind și cea mai democratică cale posibilă. Or pentru trecerea pachetului de legi prin Parlament, PNL are nevoie și de sprijinul USR-PLUS și a altor formațiuni politice, de vreme ce liberalii nu formează o majoritate simplă.

Ca lider al PNL, Ludovic Orban poate cere doar susținerea celor 100 de parlamentari PNL. Așadar, cererile USR nu ar trebui să se îndrepte exclusiv spre guvern, ci mai degrabă spre Parlament, în ansamblul său.

Este destul de greu de crezut că liderii USR nu știu lucrul acesta. Mai degrabă asistăm la o nouă tentativă de a pune în cârca altcuiva un eventual eșec. Dacă PNL nu reușește să treacă legea care să anuleze recursul compensatoriu și să desființeze Secția Specială, lucrul acesta va fi văzut ca un eșec personal al lui Ludovic Orban și al guvernului liberal. Pe de altă parte dacă USR s-ar implica public în acest proiect, cu un rezultat similar, eșecul ar fi unul colectiv, lucru pe care liderii USR încearcă cel mai probabil să-l evite.

În concluzie, USR încearcă din nou să arunce responsabilitatea scoaterii țării din criză pe umerii altcuiva. Dacă partidul lui Dan Barna nu reușește să iasă din această logică toxică, singurii care vor avea de pierdut pe termen lung sunt românii. E timpul ca micilor calcule politicianiste să le ia locul un proiect comun de reașezare a României pe o traiectoria normală pentru un stat cu ambiții pro-europene. Dar lucrul acesta nu se poate face decât cu contribuția masivă a celor care au reușit dărâmarea guvernului PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *