Skip to content
Politică

Calculele din spatele deciziei lui Daniel Constantin. Miza ruperii ALDE / EXCLUSIV

ziare.com

Fuziunea dintre Partidul Liberal Reformator (PLR) și Partidul Conservator (PC) din iulie 2015 a fost făcută pe modelul celei dintre PNL și PDL, consfințită cu un an înainte tot prin congres. Cu alte cuvinte, liderii celor două partide componente au devenit co-președinți cu drepturi egale ai noii formațiuni politice, astfel încât deciziile în interiorul ALDE se iau numai cu acordul ambelor părți. Sau, cel puțin, așa se luau până în ultima vreme, înainte să apară binecunoscutele disensiuni dintre Daniel Constantin și Călin Popescu-Tăriceanu.

Perspectivă sumbră pentru Congres. Instanța, paiul înecatului

Odată cu Congresul ALDE (programat, deocamdată, pentru 21-23 aprilie), Daniel Constantin își dă seama că nu are cum să câștige partidul. De altfel, chiar astăzi (luni), vicepremierul a declarat că nu va candida la Congresul ALDE pentru funcția de președinte unic al formațiunii politice și că nu va avea nicio problemă cu șefia lui Tăriceanu, dacă acel Congres va fi organizat statutar.

CITIȚI ȘI: Daniel Constantin, amănunte incendiare din culisele ALDE. Îl va exclude Tăriceanu?

Totuși, în spatele acestor declarații aparent împăciuitoare, ar trebui să vedem altfel de intenții ale co-președintelui ALDE, care și-a anunțat deja duminică intenția de a ataca în contencios administrativ ședința și deciziile adoptate ieri de către Delegația Permanentă a ALDE, care – în opinia aripii PC – a fost convocată nestatutar.

Delegația Permanentă se întrunise cu rolul de a stabili data Congresului ALDE. Atacând în justiție ședința și hotărârile Delegației Permanente, Daniel Constantin obține automat amânarea datei Congresului, eventual printr-o ordonanță președințială. Ținând cont de viteza cu care se desfășoară procesele în România, ne putem aștepta ca respectivul Congres să fie amânat chiar și cu ani de zile.

Cum poate Daniel Constantin să cadă în picioare

Altă implicație a acțiunii în instanță inițiate de către Constantin ar putea fi una și mai spectaculoasă: actualul vicepremier și ministru al Mediului și-ar putea forța nici mai mult, nici mai puțin decât propria excludere din ALDE, pe motiv de nesupunere, de nerespectare a hotărârilor Delegației Permanente reunite în weekendul ce tocmai a trecut. Și atunci Daniel Constantin s-ar putea răzbuna, desprinzându-și Partidul Conservator din Alianța Liberalilor și Democraților. Concret, folosind argumente de natură juridică și statutară, Constantin ar putea obține desființarea fuziunii PLR-PC. Oricât ar părea de bulversant un astfel de eveniment, nu l-ar lăsa șifonat pe Daniel Constantin: consilierii locali și județeni aleși în 2016 pe listele ALDE vor avea posibilitatea de a-și păstra mandatele în calitate de politicieni ai PC, având în vedere că nu va putea fi vorba despre un caz de traseism pedepsit de actuala legislație electorală.

Singurul lucru care ar putea da peste cap întreaga configurație a scenei politice contemporane este confirmarea a ceea ce PSnews.ro a scris încă de anul trecut: ipoteza în care Daniel Constantin nu doar că ar rupe PC-ul de PLR, ci – mai mult – i-ar duce pe conservatori alături de oamenii lui Victor Ponta, într-un nou partid, în eventualitatea în care fostul prim-ministru ar pleca și el din PSD.

CITIȚI ȘI: Ponta este CHEIA curentului anti-Tăriceanu? EXCLUSIV SURSE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *