Skip to content
Politică

Calculele lui Bușoi: cum poate profita PNL de haosul din PSD. Fuga lui Orban de dialog EXCLUSIV

facebook.com

Europarlamentarul Cristian Bușoi a acordat joi un interviu pentru PSnews.ro, în care și-a criticat contracandidatul pentru președinția PNL, Ludovic Orban, din cauza fugii acestuia de dialog, deși Congresul de pe 17 iunie se apropie cu pași repezi.

În același context, eurodeputatul l-a atacat pe Orban pe tema oamenilor cu care acesta s-a înconjurat, oameni responsabili de eșecurile electorale ale Partidului Național Liberal în 2016 – i-am numit pe Ilie Bolojan și Gheorghe Falcă, cei care au coordonat campania locală, respectiv pe cea parlamentară.

Totodată, Bușoi a arătat cum poate profita PNL acum de situația mai mult decât delicată în care se găsește PSD și în ce context liberalii ar putea accede la guvernare.

Nu în ultimul rând, același Bușoi a vorbit despre reconfigurarea competiției interne din PNL, după scoaterea lui Viorel Cataramă din cursă (pe motiv de susținere insuficientă din partea filialelor), și și-a prezentat propria echipă cu care se va prezenta în fața delegaților de la Congres.

Reporter PSnews: Asistăm acum la o criză politică majoră, provocată de neînțelegerile și orgoliile PSD-iștilor. În contextul în care actualul executiv va pica, este PNL pregătit să preia guvernarea?

Cristian Bușoi: PNL trebuie să poarte discuţia despre guvernare fără fierbinţeală. Nu ne aruncăm cu capul înainte. PSD şi-a asumat nişte nişte promisiuni şi acum îşi dă cu stângul în dreptul şi se vede că a vândut gogoşi.

PNL este într-o competiţie internă, care atrage momentan toată atenţia partidului, dar trebuie spus clar că PNL are resurse umane capabile să susţină o guvernare. Şi nu mă refer doar la liderii aflaţi acum în competiţia pentru preşedinţia partidului, ci mă refer mai ales la aparatul unui guvernări, cu tot ce implică ea: profesionişti, oameni de administraţie… PNL are aceste resurse.

PNL poate veni cu o gândire clară şi echilibrată, contrabalans la abuzurile, populismul şi lipsa de bună judecată economică pe care le-a dovedit PSD în aceste 6 luni de guvernare, inclusiv prin Legea salarizării şi prin presiunile asupra justiţiei. Trebuie să ne reconstruim pe noi înşine ca alternativă politică serioasă şi echilibrată la PSD.

Reporter PSnews: Ce puncte esențiale ați fi dorit să aduceți într-o dezbatere publică cu contracandidatul dumneavoastră, Ludovic Orban?

Cristian Bușoi: Sunt dezamăgit de faptul că Ludovic Orban a răspuns la invitaţia mea pentru o dezbatere cu o stratagemă politică. Nu acesta este Ludovic Orban pe care îl ştiu şi mă surprinde să văd că, după ce a susţinut mereu principiul dezbaterii deschise despre PNL, după ce a făcut mereu opoziţie public faţă de ceea ce a considerat greşit la deciziile fostelor conduceri ale PNL, acum, când este vorba să purtăm o discuţie, se eschivează şi inventează pretexte.

Este esenţial să reimpunem polarizarea cu PSD şi asta înseamnă trei zone: câştigarea unei bătălii contra populismului pe tema Legii salarizării (şi a impactului salarizării bugetare asupra mediului privat), familia tradiţională şi justiţia. Din păcate pentru PNL, am pierdut avantajul legat de economie şi tocmai pentru asta am spus că este necesar să punem economia şi fiscalitatea pe primul plan.

M-au întrebat oamenii din partid ce le promit ca politician. Le promit că o să le spun în faţă când nu se poate şi ce se poate şi în cât timp se poate realiza ceva. Le promit că nu o să fiu demagog, că o să rămân serios şi echilibrat. Asta cred eu că este baza şi îi las pe ei să mă judece dacă merit să mă susţină sau nu.

Reporter PSnews: Moțiunea va deveni, practic, programul politic al PNL. Care este echipa cu care veți aplica angajamentele luate în propria moțiune?

Cristian Bușoi: Dan Motreanu ca secretar general, iar ca prim-vicepreședinți Nicolae Robu (primarul Timișoarei), Alin Tișe (presedintele Consiliului Judetean Cluj), Viorel Cataramă și Mugur Cozmanciuc (președintele PNL Neamț), pentru a numi doar cei cinci oameni din prima linie. Lor li se adaugă vicepreședinții pe domenii și cei regionali, precum și membrii Biroului Executiv. Sunt mulți oameni care susțin moțiunea „PNL – partidul viitorului” și cărora le mulțumesc pentru efortul pe care l-au depus.

Îi susțin pe toți pentru ideile lor și pentru efortul pe care l-au făcut pentru a convinge PNL. Și amintesc, cred, unul dintre cele mai importante proiecte despre care vorbesc tot timpul: proiectul susținut de Dan Motreanu, privind platforma online de consultare a membrilor de partid în timp real. Acesta este un element central al felului în care echipa mea vede organizarea internă.

Reporter PSnews: Lipsa de eficiență a actualului guvern evidențiază vulnerabilitatea PSD. Poate profita PNL, în actuala formă, de un astfel de moment de slăbiciune al adversarului?

Cristian Bușoi: PNL are mult mai mult de câştigat dacă se consolidează intern şi dacă vine cu o modificare de mesaj şi de viziune ca să bată PSD, nu doar să exploateze o criză politică conjuncturală. PNL trebuie să se înnoiască şi să se consolideze ca leadership şi ca gândire de acţiune, nu doar să caute fructificarea unei oportunităţi de moment.

Iar pentru asta trebuie să avem clar în minte cine suntem noi şi cine este adversarul nostru. PSD este un partid populist, condus de un lider condamnat şi care nu face decât să susţină dependenţa individului de stat pentru a obţine voturi. Asta este PSD! Întrebarea esenţială este, cred: „Cum reuşeşte PNL să se afirme clar ca opusul PSD?” Faptul că PSD este acum într-o criză provocată de ciocniri între tabere, faptul că PSD îşi sabotează propria guvernare, acestea sunt lucruri care nu trebuie să ne distragă atenţia de la ideea esenţială: PNL trebuie să se opună fundamental PSD-ului pe tot câmpul politic şi electoral, pentru ca PNL să crească şi să ne recuperăm electoratul.

Reporter PSnews: A fost respinsă moțiunea lui Viorel Cataramă, care a întrunit un număr mare de voturi. Credeți că Viorel Cataramă va direcționa voturile către dumneavoastră sau cel puțin că își va îndemna susținătorii către dumneavoastră?

Cristian Bușoi: Viorel Cataramă este un membru vechi al PNL, ca şi Ludovic Orban, ca şi mine. Şi, chiar dacă în această campanie poate a părut că vorbeşte pe un ton mai radical, ca din afara partidului, chiar criticând uneori partidul, Viorel Catarămă este un om din PNL şi care a ajutat PNL. Şi sper să ajute din nou PNL şi acum, şi îmi doresc să mă susţină şi să vină alături de echipa mea.

Reporter PSnews: Care este principalul pericol ce amenință redresarea PNL în acest moment?

Cristian Bușoi: Lipsa de claritate şi de leadership – acestea sunt slăbiciunile PNL. Se vede această slăbiciune a acţiunii politice la tot pasul: prin faptul că avem trei tipuri de voturi la Legea salarizării, prin lipsa de claritate şi de curaj în dezbaterea legată de modificarea Constituţiei, în discursul lipsit de claritate pe tema salarizării primarilor şi prevenţia în justiţie. În condiţiile în care se vede că PSD a minţit pe faţă în campanie când a promis creşterea salariilor (care acum prin Legea salarizării nu mai cresc), PNL nu are suficient răspuns la asta, iar PSD triumfă.

Fără regândirea clară şi serioasă a demersului de opoziţie, PNL va avea aceeaşi politică neclară care ne-a adus în situaţia de acum, în care PSD conduce liniştit, deşi derapajele instituţionale sunt evidente şi au scos oamenii în stradă şi deşi minciunile şi demersurile populiste sunt clare, aşa cum s-a întâmplat şi cu Legea salarizării.

Şi revin la un argument: faptul că Ludovic Orban s-a înconjurat de lideri pe care îi acuza că au fost răspunzători pentru eşecul PNL de până acum îmi confirmă faptul că drumul pe care merge Ludovic Orban nu poate duce mai departe PNL decât unde este acum. Ilie Bolojan şi Gheorghe Falcă sunt responsabili pentru strategia proastă de la alegerile parlamentare şi acum se prezintă reîncărcaţi ca strategi ai echipei Orban şi ai „reuşitei” PNL. Ce reuşită? Reuşita de a merge în jos, de la 45% în 2015, la 20% în 2017? PNL are nevoie de o gândire nouă şi de o altă echipă de conducere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *