Skip to content
Politică

Calculele moțiunii de cenzură: cronica unui eșec iminent? EXCLUSIV

Inquam Photos / George Calin

PSnews.ro a consultat site-ul Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului şi a calculat cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare şi, în acest context, numărul de voturi de care PNL ar avea nevoie ca să învingă actuala coaliţie.

Astfel, Partidul Naţional Liberal are 93 de parlamentari (68 deputaţi şi 25 de senatori), în timp ce coaliţia PSD+ALDE înregistrează 248 de aleşi (167 deputaţi şi 81 de senatori), astfel:

217 PSD (148 deputaţi + 69 senatori);
31 ALDE (19 deputaţi + 12 senatori);

Mai exact, la o primă vedere, PNL nu are nicio şansă, fiind cu 145 voturi în spatele coaliţiei, însă ei se pot baza, cel puțin la nivel declarativ, pe voturile PMP – 12 la Camera Deputaților și 5 la Senat (unde PMP nu mai are grup parlamentar în urma racolărilor operate de PSD și ALDE), USR -27 la Cameră și 13 la Senat, și de am putea presupune că cei 21 de deputați neafiliați, arondați în majoritate formațiunii lui Victor Ponta, și restul de 3 senatori fără grup (un fost liberal și doi foști social-democrați) ar putea și ei vota moțiunea de cenzură.

În acest caz, ar rezulta un plus de 81 de voturi, care s-ar adăuga celor 93 pe care deja le are PNL. Însă, ”soluția salvatoare” nu ar putea veni decât de la UDMR, minorități, ALDE sau PSD. Dacă ne gândim că, de obicei, minorităţile votează cu guvernul, situaţia este şi mai sumbră pentru opoziţie.

În încheiere, facem precizarea că opoziția are nevoie de 233 de voturi pentru adoptarea moțiunii de cenzură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *