Calculele secrete din PNL pentru Iohannis și Ponta. Omul doi din PNL dezvăluie scorurile celor doi

Campania electorală pentru prezidențiale a început, iar partidele își fac propriile calcule și se gândesc cum pot cuceri fotoliul de la Cotroceni.

Astfel de calcule se fac evident și în interiorul PNL. Omul doi din PNL, Marian Petrache, a dezvăluit pentru cei de la dcnews.ro ce calcule fac liberalii în perspectiva alegerilor prezidențiale, raportându-se la principalii doi favoriți, Victor Ponta și Klaus Iohannis.

„Dincolo de sondaje, mai e un criteriu foarte important care arată unde se plasează candidatul – poziția față de câștigător. Eu votez cu un candidat, dar sunt conștient că nu poate să câștige el. Bănuiesc că cei care votează cu Macovei sau cu Tăriceanu își dau seama că nu pot să câștige.

La sfârșitul lunii iunie, percepția asupra învingătorului la Victor Ponta era în jur de 70%. Acum a ajuns la 53%. Și are un grad de descreștere foarte rapid. Asta spune cum se poziționează candidații pe viitor. La ora la care vorbim, șansele între Victor Ponta și Klaus Iohannis sunt egale, cu un plus pentru Ponta în primul tur, că are o mașinărie de partid mai rodată și mai disciplinată, dar un minus în turul 2 destul de mare, care îi creează o mare problemă”, a explicat Marian Petrache.

Acesta a mai adăugat că atunci când vorbește despre dezavantajul lui Victor Ponta pentru turul 2 se referă la cele aproximativ 10 procente pe care social-democrații au nevoie să le obțină între 2 și 16 noiembrie și  că Victor Ponta nu poate trage în sus scorul PSD la prezidențiale, ci va obține „ce-i dă partidul”.

„Exemplul cel mai bun l-au dat europarlamentarele, când pe piață a existat un singur partid, PSD. PNL n-a reușit să dea un răspuns convingător la întrebarea ‘De ce a rupt USL și de ce a ieșit de la guvernare?’. Democrat-liberalii trăiau și încă mai trăiesc cu decizia aceea de tăiere a salariilor. De aia au și fost scorurile care au fost.

Ei, în condițiile astea, PSD a luat 37%. Toată piața știe că Ponta nu e motor, el nu ia peste partid. Ia ce-i dă partidul.
În analiza noastră suntem toți conștienți că este o bătălie politică în care nu avem un câștigător acum. Știm doar că sunt doi candidați care ajung în finală”, a mai precizat Petrache pentru dcnews.ro.

Citește și:

SONDAJ de ultimă oră. Cum arată bătălia prezidențială cu 30 de zile înainte de alegeri

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: