Căldură sufocantă și disconfort termic ridicat în România: Temperaturile revin în forță și se instalează canicula

canicula
Sursă foto: Freepick

Vremea se va încălzi din nou în mare parte din țară, devenind călduroasă îndeosebi în sud și sud-vest, iar gradul de instabilitate se va diminua semnificativ. Temperaturile sufocante revin în forță de miercuri.

Marți, 1 august, conform Administrației Naționale de Meteorologiee (ANM), cerul va fi variabil, temporar cu înnorări în zonele montane și submontane și în sud-estul teritoriului unde pe arii restrânse vor fi averse în general slabe. În a doua parte a nopții, astfel de fenomene se vor semnala pe alocuri în partea de vest-nord-vest a țării, unde și vântul se va intensifica. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 și 33 grade Celsius; minimele termice vor fi cuprinse între 10 grade Celsius în depresiunile intramontane, unde vor fi condiții de ceață și 21 grade Celsius pe litoral.

În București, vremea va fi în general frumoasă și va deveni călduroasă, cu o maximă termică în jurul a 31 grade Celsius. Cerul va fi variabil, trecător cu înnorări ziua, dar probabilitatea de ploaie va fi redusă. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă se va situa între 17 și 19 grade Celsius.

Condiții de grindină

Miercuri, 2 august, în regiunile vestice și nord-vestice, în special în prima parte a zilei, cerul va fi înnorat, va ploua și vântul va sufla în general moderat. În centrul, în estul și local în sudul teritoriului, în orele după-amiezii, instabilitatea atmosferică se va manifesta local prin dezvoltări noroase convective, averse și intensificări de scurtă durată ale vântului (izolat chiar vijelii, cu probabilitate mai mare în sud-est). Vor fi condiții de grindină și pe alocuri, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20-30 l/mp. În cursul nopții, în toată țara, cerul va deveni variabil, iar vântul în general slab.

În Câmpia Română, în Lunca Dunării și Podișul Dobrogei, vremea va fi călduroasă, local caniculară, cu disconfort termic ridicat, astfel că se vor înregistra temperaturi între 33 și 36 grade Celsius și indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. În celelalte zone, dar mai ales în nord și centru, regimul termic va fi mai ponderat, cu maxime termice între 24 și 32 grade Celsius. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 9 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 23 grade Celsius pe litoral.

În Capitală, conform meteorologilor, vremea va deveni caniculară, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să atingă pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în orele după-amiezii când se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 35 grade Celsius, iar cea minimă de 21 grade Celsius, ușor mai coborâtă în zona periurbană.

Disconfort termic foarte ridicat

Joi, 3 august, căldura sufocantă se extinde. Valul de căldură va cuprinde toată țara și se va intensifica, iar în sudul și în vestul teritoriului va fi caniculă și disconfort termic foarte ridicat. Temperaturile maxime se vor încadra între 30 grade Celsius pe litoral și 38 grade Celsius în Lunca Dunării, iar minimele vor fi cuprinse între 15 și 25 grade Celsius, mai coborâte în zonele depresionare din nord-vest și centru (spre 10-11 grade Celsius în estul Transilvaniei). Cerul va fi variabil la senin, iar vântul va sufla slab și moderat.

În Capitală, valul de căldură se va intensifica, iar disconfortul termic va fi accentuat; temperatura maximă se va situa în jurul a 37 grade Celesius, iar cea minimă va fi de 20-22 grade Celsius. Cerul va fi mai mult senin și vântul slab.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: