Skip to content
Politică

Calea europeană a României. Iulian Fota: Ruperea legăturilor cu UE ne duce în brațele Rusiei! EXCLUSIV

Realitatea

Uniunea Europeană trece printr-o perioadă tensionată. Viktor Orbán a avut numeroase poziții care în ochii celor de la Bruxelles au fost iliberale, iar pe cale de consecință la începutul săptămânii s-a decis activarea Articolului 7 în cazul Ungariei. Imediat după, România primește o veste mai mult decât îngrijorătoare, aceea că Uniunea Europeană ar pregăti o rezoluție în cazul țării noastre care este foarte probabil să aibă legătură cu acțiunile PSD-ALDE în sfera justiției cât și cu violențele de la protestul Diasporei de pe 10 august.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu expertul în politică externă Iulian Fota, profesor al Academiei Naționale de Informații Mihai Viteazu, pentru a analiza care sunt implicațiile unei astfel de rezoluții asupra României. Acesta subliniază că o rezoluție dată în cazul României ar fi un lucru nedrept din partea celor de la Bruxelles, dar totuși justificat: „dacă această poveste se va petrece și înțeleg că da, pentru noi ca țară, pentru parcursul nostru european de până acum va fi oarecum nedrept, dar justificat prin imaginea tot mai anti-europeană a României pe care o parte din elita conducătoare, mai ales cea care controlează instituțiile principale, o adoptă”.

„Dacă aceste lucruri se întâmplă, se va genera o situație nedreaptă pentru România în ansamblul ei ca țară pentru că România va fi chemată acolo ca o țară care pune în discuție sau se distanțează de fundamentele Uniunii Europene ceea ce pentru noi ca țară nu este adevărat. România este în ansamblu o țară pro-europeană. Și astăzi sondajele de opinie dau cifre de sprijin și încredere în UE de peste 50%, Privită în ansamblu, România nu este nici Polonia nici Ungaria. 

Pe de altă parte, chemarea noastră în fața Parlamentului European este justificată chiar dacă este nedreaptă. O mică parte a populației României, dar foarte activă și puternică, cu resurse controlează politica, controlează televiziuni și adoptă din ce în ce mai des și vădit o atitudine anti-europeană. Atât timp cât aceștia mai și conduc țara sau controlează o parte din instituțiile politice importante ale acestei țări este firesc să se stârnească îngrijorare la Bruxelles. 

Dacă această poveste se va petrece și înțeleg că da, pentru noi ca țară, pentru parcursul nostru european de până acum va fi oarecum nedrept, dar justificat prin imaginea tot mai anti-europeană a României pe care o parte din elita conducătoare, mai ales cea care controlează instituțiile principale, o adoptă”, a reflectat profesorul universitar.

Mai mult, Iulian Fota alarmează că „este prima dată când Occidentul din 2004 încoace, de când am aderat la NATO, își exprimă neîncrederea în opțiunea pro-occidentală a României”, iar acest fapt este cauzat de iresponsabilitatea celor care se află la putere și foarte important este felul în care poporul român se va raporta la o dilemă cu care este confruntat: a fost bine pe calea europeană sau trebuie mers pe altă linie politică?

„România riscă deocamdată, repet, în mod nedrept, din cauza iresponsabilității unora, să fie judecată și tratată ca țară anti-europeană când ea de fapt pe fond continuă să fie după părerea mea o țară pro-europeană. Există deci o percepție greșită asupra României ca țară. Pe de altă parte pot fi o serie întreagă de costuri tehnice dacă tot procesul este dus până la capăt. După cum vedeți procesul este lung chiar dacă pentru Polonia sau pentru Ungaria a mai avansat, dar este greu de finalizat. Dar simplul fapt că suntem chemați imediat după Ungaria în Parlamentul European să dăm explicații, să dăm socoteală arată neîncredere. Până acum asta nu s-a întâmplat. Este prima dată când Occidentul din 2004 încoace, de când am aderat la NATO, își exprimă neîncrederea în opțiunea pro-occidentală a României. Este un moment extrem de important și este unul definitoriu și pentru noi pe plan intern pentru că ne va obliga pe fiecare dintre noi să ne poziționăm. În acel moment fiecare român, dacă este responsabil de țara lui, va trebui să dea un răspuns la întrebarea; au dreptate cei de la Bruxelles sau nu au dreptate, iar astfel au dreptate ai noștri care adoptă atitudinea anti-europeană? În cazul al doilea, dacă poporul așa horărăște asta facem și vedem încotro o luăm. 

Știți cum este? Un om își exprimă neîncrederea adică ce ai făcut în ultimele 2-3 săptămâni mă fac să îmi pierd încrederea în tine. Ce fel de om ești? Fie confirmi temerea și te dovedești un netrebnic fie ai avut un moment de rătăcire și îți ceri scuze, îți pare rău și nu se va mai întâmpla ceea ce s-a întâmplat încât nu mă definește ceea ce ați văzut la mine. Îți revii și te comporți în continuare demn și civilizat. 

Depinde cum va acționa acest popor. Poporul are deja sau i se flutură în față această dilemă: ce vreți? A fost bine până acum și păstrați calea europeană, de care vorbea Lovinescu, sau vi se pare că este necesară alegerea unei alte căi? Întrebarea este totuși care altă cale. Noi am mai avut această dilemă. Nu este prima oară când poporul român este pus în fața unei astfel de opțiuni. 

De exemplu nu Ungaria a fost sancționată, nu poporul maghiar a fost sancționat ci a fost sancționată atitudinea politică și deciziile politice ale unora care în opinia celor de la Bruxelles au o atitudine care face rău și Ungariei și Europei. Dacă vor fi sancțiuni pentru România, acestea vor fi împotriva faptelor și a celor care le-au comis. În cazul lui Orbán ați văzut că se precizează motivele și observăm că se sancționează faptele”, a spus directorul Colegiului Național de Informații.

Fostul consilier prezidențial Iulian Fota a fost chestionat inclusiv dacă acțiunile anti-europene ale celor de la PSD-ALDE ne duc cumva mai aproape de Ungaria, Polonia și Cehia. Acesta a răspuns tranșant că o abatere de la calea europeană, o rupere a legăturilor cu Uniunea Europeană nu ne duce mai aproape de Cehia, Ungaria sau Polonia ci ne duce exlcusiv spre Rusia

Nu. Dacă cumva ne abatem de la calea europeană, rupem legăturile cu Uniunea Europeană, ne apropiem de Rusia. Acesta este alt aspect pe care mulți nu îl înțeleg. Nu Cehia sau Polonia sunt alternativa la România. Știți ce se întâmplă? Problema României cu UE este foarte diferită de problema pe care Polonia sau Ungaria le au cu Uniunea Europeană deoarece prin prisma catolicismului sau a protestantismului, pentru că în Ungaria sunt două religii importante, Cehia și Polonia orice ar face rămân țări occidentale. Ca și civilizație acestea sunt țări occidentale. Nu ai ce să le faci, nu ai cum să le schimbi. Pe când noi românii am avut o altă evoluție istorică și pentru noi în continuare opțiunea pro civilizație occidentală sau altă opțiune pro-rusă, pro-turcă, pro-chineză se pune în continuare în discuție. Orice ceartă, rupere, de UE nu ne duce într-o variantă poloneză sau maghiară ci ne duce direct într-o variantă pro-orientală care poate fi rusă, turcă, chineză. Varianta chineză ar fi o altă prostie pentru noi. România nu are varianta chineză pe masă întrucât chinezii nu se vor băga peste ruși. România are două variante în momentul de față, pentru că pe cea turcă o excludem din start fiind o diferență prea mare de religii, cea pro-occidentală așa imperfectă cum este ea ori dacă unora nu le mai place cu occidentul pentru că prea are prea multe pretenții cum ar fi să fii competent, să fii cinstit, să fii dedicat inevitabil vor împinge țara către cealaltă variantă pe care cei de la Moscova de abia o așteaptă. 

Nu există o altă variantă pentru România. Ori este cea pro-occidentală, americană, europeană, ori în brațele Rusiei. Altă dată aveam mai multe. Acum nu le mai avem, a conchis Iulian Fota pentru PSnews.ro.

4 comentarii la “Calea europeană a României. Iulian Fota: Ruperea legăturilor cu UE ne duce în brațele Rusiei! EXCLUSIV

  1. Intâmplător chiar acum Rusia a început “Războiul pentru Adevărata Credinţă” propunând de fapt o nouă mare schismă religioasă, o stratagema prin care Patriarhatul Moscovei , Kiril, să preia frâiele ortodoxismului din mâinile Patriarhatului ortodox de la Constantinopol. Va mai amintiți recenta vizită a patriarhului rus la București, patriarh care nu a fost primit de președintele Johannis ? Dar de cea a patriarhului Daniel la Moskva, unde a fost primit de Putin ? Lucrurile se leagă. Umbra amenințătoare a Kremlinului se întinde asupra României sub umbrela pan-slavismului ortodox, asa cum nu de mult se întindea sub umbrela ciumei roșii, a bolșevismului.
    Ei, exact in aceste zile PSD & BOR purced la o dezbinare a cetățenilor acestei tari prin declanșarea inutilului referendum pentru redefinirea familiei. Iaca-aşa !

  2. NU AVEM ce cauta in zona eurasiatică !!!!! RUSIA a fost DUȘMANUL nostru inca din sec.XVIII !!! Suntem natie LATINĂ altoită pe trunchiul geto-dac !!! Este mai importanta religia decat progresul stiintific??Propensiunea noastra este catre vest inca din timpul Scolii Ardelene ! A curs prea mult sange intru implinirea acestui IDEAL ! Leaganul atat de framantatei Europe este AICI,la noi!!!Noi suntem granita ei ! Daca Europa simte pericolul isi va intari hotarul! Sa speram si sa ne intarim prin intarirea democratiei si limpezirea politicii, atat spre folosul nostru cat si a Europei !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *