Calendar alegeri 2024 – românii chemați doar de 3 ori la vot. Ce date se discută acum

Alegeri parlamentare
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV

Comasarea alegerilor din acest an se va face pe liste separate, excepție alegerile europarlamentare. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că PNL și PSD vor candida pe liste comune doar la alegerile europarlamentare. Astfel că, potrivit ultimelor discuții, alegerile europarlamentare vor fi comasate cu alegerile locale, la fel și turul 2 al alegerilor prezidențiale cu alegerile parlamentare.

Astfel, potrivit calendarului discutat până în prezent de cele două partide, alegerile ar urma să aibă loc:

 – 9 iunie, alegeri europarlamentare și alegeri locale;

 – 24 noiembrie, primul tur al alegerilor prezidențiale;

 – 8 decembrie – turul 2 al alegerilor prezidențiale cu alegeri parlamentare;

Tot miercuri ar urma să fie convocat un Birou Politic Național, iar decizia finală va fi anunțată ulterior de către liderii celor două partide, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Amintim că preşedintele Senatului efectuează zilele acestea o vizită oficială în Regatul Spaniei, la invitaţia omologului său spaniol, Pedro Rollan Ojeda.

Comasarea alegerilor trebuie să se decidă până la 1 martie

Procedural, alegerile locale trebuie organizate pe 29 septembrie 2024, iar noii aleși locali trebuie validați în funcție în termen de 20 de zile de la data alegerii în funcție. În 2020, alegerile locale au avut loc în 27 septembrie prin urmare mandatul aleșilor locali expiră în 2024 pe 5 octombrie.

Decizia de comasare cu europarlamentarele ar presupune organizarea alegerilor locale cu trei luni înainte de termen urmând ca cei aleși pe funcții în administrația locală să aștepte trei luni până la preluarea mandatului.

Procedural Guvernul este cel care stabilește data organizării alegerilor prin Hotărâre de Guvern. Decizia politică trebuie luată până pe 1 martie 2024, pentru a permite Parlamentului să modifice legile și, în cazul unei contestări la Curtea Constituțională, să se încadreze în timp pentru a veni decizia. Guvernul trebuie să emită HG de organizare a alegerilor europarlamentare la începutul lunii martie.

Klaus Iohannis: Patru runde de alegeri este foarte mult

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat la Strasbourg scenariile privind comasarea alegerilor, el afirmând că patru runde de alegeri este foarte mult şi că nu este împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, fiind o metodă de a reduce numărul de scrutine.

„Alegerile vor avea loc toate în acest an. Patru runde de alegeri este foarte mult, care cu care se pot comasa, în mod legal, corect şi constituţional va elucida Guvernul şi coaliţia de guvernare. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, este o metodă de a reduce numărul de scrutine”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

P.S Iohannis dovedește încă o dată, spre deosebire de ceilalți președinți ai României, că este un președinte jucător și, așa cum a mai făcut-o în trecut, controlează și de această dată jocul politic.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL