Calendarul fenomenelor astronomice spectaculoase în 2025: eclipse, ploi de meteoriți, luni „sângerii”

Sursa foto: Pexels

Ceea ce se întâmplă în Univers are impact puternic și asupra noastră. Și ne influențează substanțial existența. Iar anul 2025 vine cu o serie de fenomene astronomice spectaculoase. Pasionații de astronomie le așteaptă cu nerăbdare, în vreme ce noi vom avea șanse unice de a le observa. Așa că iată când și ce fenomene astronomice vor avea loc în 2025.

Eclipse, ocultații, opoziții, schimbări ale nodurilor lunare sunt fenomene astronomice spectaculoase, mereu în atenția pasionaților de astronomie. Pe unele dintre ele vom avea șansa de a le observa și noi, chiar din România. Secția de „Științele Universului și ale Vieții’ din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan’ din Bârlad, sub coordonarea lui Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf, a întocmit o listă cu ce fenomene astronomice vor avea loc în 2025. Este vorba despre cele mai importante evenimente care vor marca acest an.

Astronomia este știința naturală care se ocupă cu studiul obiectelor și al fenomenelor cerești. Cu ajutorul matematicii, al fizicii și chimiei, explică originea și evoluția acestora. Printre obiectele de interes se numără planetele, sateliții naturali, stelele, nebuloasele, galaxiile și cometele. Dintre fenomenele relevante merită menționate exploziile de supernove, de raze gamma, radiațiile cosmice.

Cu alte cuvinte, astronomii studiază tot ceea ce își are originea în afara atmosferei terestre. Dar astronomia nu trebuie nicicum confundată cu astrologia, așa-numita pseudoștiință conform căreia pozițiile relative ale obiectelor cerești oferă informații despre personalitate, relații interumane și alte aspecte ale vieții. Totuși, cosmologia este o ramură a astronomiei. Și studiază Universul în ansamblu.

Astronomia este una dintre cele mai vechi științe naturale. Civilizațiile timpurii, precum babilonienii, grecii, indienii, egiptenii, chinezii, Maya și multe popoare indigene antice din America au făcut observații metodice despre cerul nopții. Astronomia profesionistă a zilelor noastre este împărțită în două ramuri: observațională și teoretică. Există și astronomi amatori, cu un rol activ. Ei descoperă și observă, de obicei, evenimentele tranzitorii. Și ajută la multe descoperiri importante, precum găsirea de noi comete.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: