Skip to content
Economie Societate

Calitatea vieții, discrepanțe. Pe ce își cheltuie românii banii, în comparație cu ceilalți europeni

jurnalul.ro

Zicala ”spune-mi cu cine te însoțești, ca să își spun cine ești” poate fi foarte bine interpretată și în cheia ”spune-mi cât de des te însoțești cu cineva la restaurant, ca să îți spun cine ești”.

Mai exact, ce nivel de trai ai.

Gospodăriile din România se află pe ultimul loc din UE în ceea ce privește cota din totalul cheltuielilor de consum alocată pentru ”restaurante şi hoteluri”.

Astfel, doar 3,1% din cheltuielile de consum au fost alocate acestui capitol.

Gospodăriile din Uniunea Europeană au alocat, în medie, în 2017, o cotă de 8,8% din totalul cheltuielilor de consum pentru ”restaurante şi hoteluri”.

Se poate vedea că europenii alocă pentru cheltuielile pentru restaurante și hoteluri, în medie, o cotă aproape de trei ori mai mare decât românii, ceea ce este un bun indicator al discrepanței în ceea ce privește calitatea vieții din țara noastră, raportată la media europeană.

În contrapartidă, românii au, cu 27,8%, cea mai mare pondere a cheltuielilor pentru alimente din total, între ceilalți europeni, în condițiile în care media europeană este 12,2%.

Și aici se poate vedea diferența, în condițiile în care în țara noastră banii alocați pentru alimente depășesc dublul mediei europene.

Mai mult decât atât: în timp ce, pe media UE, cheltuielile pentru alimente ocupă locul trei, în structura cheltuielilor totale ale gospodăriilor, fiind devansate de cheltuielile pentru locuință, utilități și combustibili, respectiv cheltuielile pentru transport, românii dau cei mai mulți bani pe mâncare.

Astfel, dacă 27,8% din totalul cheltuielilor se duc spre cumpărarare de alimente, doar 22,5% merg către facturile de utilități, casă și combustibili, repectiv 11,2% la transportul persoanelor.

Procentul mare din venituri pe care românii îl plătesc pe mâncare indică nivelul scăzut al salariilor, în condițiile în care prețul la mâncare este în mare parte aliniat la prețurile din vest. Prin urmare, ponderea este mare raportată la nivelul câștigurilor de la noi”, a declarat, pentru PSNews, Bogdan Hossu, liderul sindicatului CNS ”Cartel Alfa”.

Românii mănâncă cam tot atât cât englezii sau nemții, sau chiar mai puțin din comerț, dacă luăm în calcul faptul că și consumul din gospodăriile proprii este mai mare la noi. Doar că la sfârșit de lună, englezului sau neamțului îi rămân mai mulți bani.

Dacă ne uităm la coșul minim pentru un trai decent, a cărui valoare este de 2552 lei pentru o persoană, vedem că majoritatea populației nu poate acoperi aceste costuri din salarii. Cu cât structura cheltuielilor unei familii cuprinde într-o proporție mai mare asigurarea alimentației, cu atât vorbim despre un nivel mai ridicat de sărăcie”, a adăugat el.

2 comentarii la “Calitatea vieții, discrepanțe. Pe ce își cheltuie românii banii, în comparație cu ceilalți europeni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *