Skip to content
Economie Politică

Caludiu Năsui devoalează filosofia lui Teodorovici și Vâlcov: Ei înțeleg economia ca pe o vacă de muls!

Saptamana Financiara

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, spune că a auzit „din piaţă” că Banca Naţională a României ar face presiuni asupra băncilor pentru a nu scădea ROBOR. Teodorovici afirmă că îi va invita pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor la minister, pentru a discuta cu aceştia despre sistemul bancar.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Teodorovici ia în vizor BNR: Îl invit pe Mugur Isărescu la Ministerul Finanțe

În acest context. redacția PSNews.ro a luat legătura luni, 7 ianuarie, cu deputatul USR, Claudiu Năsui. Concret, întrebat cum vede invitația adresată de Teodorovici către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, de a veni pe la ministerul de Finanțe pentru a discuta despre ROBOR și sitemul bancar per ansamblu, parlamentarul Uniunii Salvați România a precizat că atât Teodorovici cât și Vâlcov sunt niște parteneri de dialog fără credibilitate care înțeleg economia „ca o vacă de muls”, iar acțiunile lor, inclusiv taxa pe lăcomie, se vor răsfrânge tot asupra românilor care vor fi împovărați fiscal.

În primul rând, domnul Teodorovici în cazul OUG care conține taxele, inclusiv cea pe lăcomie, a arătat că el nu știe ce este ROBOR. Ori habar n-are, ori se face că habar n-are. Nu este posibil să pui o taxă pe activele bancare care să depindă de un preț care se stabilește prin cerere și ofertă. Nu există nicăieri în lume o astfel de taxă. Există taxă pe activele bancare în unele țări, dar niciuna legată de dobânda inter-bancară. Ideea pe care încearcă să o inducă domnul Teodorovici și PSD-ul este că dobânzile sunt un rezultat al lăcomiei, nu un rezultat al cererii și ofertei. Ei merg pe ideea că de exemplu dacă pantofii sunt scumpi, acest lucru este rezultatul faptului că producătorii sunt lacomi sau dacă munca este scumpă asta ar însemna că salariații sunt lacomi pentru că vor salarii mari. Dacă cineva este lacom în tot sistemul acesta acela este statul pentru că de fapt ei sunt acolo la frâie. În 2016 dobânzile erau foarte mici, tot ceea ce se întâmplă acum este rezultatul politicilor lor inflaționiste.

În al doilea rând, faptul că ei au pompat bani în piață au făcut ca prețurile să crească. Toate prețurile. Tot ce avem acum este rezultatul acțiunilor lor.

ROBOR a crescut pentru că statul s-a îndatorat masiv de pe piață. Crescând cererea de bani, evident a crescut și prețul acelor bani, adică dobânda.

Domnii Teodorovici și Vâlcov la ceea ce au făcut până acum s-au discreditat ca parteneri de dialog. Ei au acționat ca niște politicieni rapace care au văzut că unii mai au bani în buget, iar ei neavând bani au zis să ia acei bani de la cei care au. Problema e că orice taxă iau va fi plătită tot de români. Sub forma de comisioane mai mari, de dobânzi mai mari la credite și mai mici la depozite, sub forma de marje fixe mai mari, etc.

Ei înțeleg economia ca pe o vacă de muls. Și o mulg nu în funcție de cât poate duce, ci de cât vor ei să scoată din ea, a declarat economistul Claudiu Năsui în exclusivitate pentru PSNews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *