Skip to content
Economie Societate

Călugăreanu (ANAF): Ne-am dus degeaba în control, că acolo nu erau riscuri. Cum se vor desfășura controalele fiscale de acum înainte

b1.ro

”Doresc să reducem numărul de formulare și declarații fiscale pentru persoane juridice”, a declarat Mirela Călugăreanu, noua șefă ANAF, într-o conferință de presă, scrie Hotnews.

Numărul de formulare sunt acum în jur de 600 pentru persoane juridice. Dorim să simplificăm partea de formulare și declarații. Vrem să simplificăm și Declarația unică pentru persoane fizice„, a spus Călugăreanu.

  • Vom înființa școala de fiscalitate, vând scop ridicarea calității profesionale a angajaților pe care ANAF îi are. Dorim să atragem în sistemul fiscal tineri absolvenți de învățământ superior din domeniul economic, să-i formăm în interiorul sistemului.
  • Începând de săptămâna viitoare vom supune consultării publice planul de eficientizare și de transparentizare a activității ANAF, consultâdu-ne atât cu reprezentanții mediului de afaceri, cu reprezentanții organizațiilor profesionale din domeniu dar și cu reprezentanți ai mediului academic.
  • Pentru marii contribuabili, dorim să implementăm, în sistem pilot, un instrument standard de schimb de informații între autoritatea fiscală și contribuabil.
  • Este necesară înființarea direcției generale de analiză de risc la nivelul ANAF care are rolul de a defini un profil standard de risc al contribuabilului. Acest element reprezintă cheia reformării administrației fiscale din România. În funcție de profilul de risc al contribuabilului, organele fiscale vor acționa gradual, aplicând întâi măsura notificării contribuabilului în legătură cu posibile diferențe de impozite și taxe, notificarea fiind urmată de mediere și în funcție de feedback-ul pe care îl primim de la contribuabili și de modul în care acesta alege să se conformeze urmează sau nu controale inopinate sau inspecții fiscale parțiale și inspecții fiscale generale.
  • Vom corecta o serie de deficiențe privind structura organizatorică și modul de funcționare a ANAF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *