Melek, calul campion european, prezent la INDAGRA

Cele mai frumoase exemplare de cai de rasă pot fi văzute zilele acestea, în București,  la târgul INDAGRA de la Romexpo. Unul dintre frumoasele exemplare mi-a atras atenția în mod deosebit.  Am căutat antrenorul acestuia pentru a îmi satisface curiozitatea: ce rasă și ce istoric are acest cal?

“Am adus de la Târgu Mureș două exemplare reprezentative acestei rase: Shagya arab și Nordstar. Calul Shagya arab se numește Mersuch XXV-37. Noi ii spunem Melek si are 9 ani. Este un cal foarte titrat, campion la categoria cailor de 5 ani și 6 ani la concurs complet și este singurul cal calificat la Campionatele Europene de proba Complete , iar anul acesta  a participat în Italia”, ne-a mărturisit  Mădălina, antrenoare la Depozitul de Armasari de la Târgu Mureș.

O parte dintre caii de rasă ce pot fi văzuți la INDAGRA, intră în competitie. Toți sunt de rasă, fac parte din Patrimoniul genetic al României. Fiecare rasă este pură pe linia ei.

“O parte din rase se pretează pentru sport. Cabalinele sunt testate în competiții  și în funcție de palmares, după o perioadă se reîntorc în herghelii pentru a obține produși de aceeași anvergură ca și ei sau mai buni”, a adăugat Mădălina.

Hergheliile sunt ferme de elită al căror rol este acela de a obține progresul genetic și de a menține variabilitatea genetică a nucleelor de rasă.

Din anul 2002, hergheliile de Stat din România sunt administrate de Regia Natională a Pădurilor – Romsilva, prin Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor de Rasă. În prezent, există 12 herghelii, 4 depozite de armăsari și o unitate nepopulată cu cabaline la Balc, subordonate din punct de vedere tehnic Direcției de Creștere și Ameliorare a Cabalinelor.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL