Skip to content
Justitie

Camelia Bogdan a fost exclusă definitiv din magistratură şi nu mai are nicio cale de atac. Decizie tranșantă a ÎCCJ

youtube.com

Camelia Bogdan a fost exclusă definitiv din magistratură, marți, după o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României prin care i-a fost respins recursul declarat împotriva unei hotărâri a Consiliului Superior al Magistraturii. Camelia Bogdan a fost exclusă definitiv din magistratură şi nu mai are nicio cale de atac, după ce judecătorii ÎCCJ au decis că hotărârea luată de CSM privind excluderea din magistratură este una corectă, având în vedere faptele de care era acuzată.

„Respinge recursul declarat de Bogdan Camelia şi recursul declarat de Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România” împotriva Încheierii din 28 martie 2018 pronunţate de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 10/J/2017, ca nefondate. Respinge recursul declarat de Bogdan Camelia împotriva Hotărârii nr. 9J din 2 aprilie 2018 şi a Încheierii din 28 martie 2018 pronunţate de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 10/J/2017, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12 aprilie 2022″, se arată în decizia definitivă luată astăzi de ÎCCJ.

„Cazul Cameliei Bogdan este unic în justiția românească. Motivele reținute de secția de judecători a CSM pentru decizia din 2 aprilie 2018 (luată în unanimitate) de excludere din magistratură a Cameliei Bogdan au fost deja constatate definitiv printr-o hotărâre a Înaltei Curți.

Astfel, pe 5 iulie 2017, judecătorii supremi au decis anularea unei hotărâri pronunțate de judecătoarea Bogdan pe vremea când aceasta activa la Secția a II-a penală a Curții de Apel București. Hotărârea Cameliei Bogdan fusese atacată chiar de DIICOT, parchetul care dispusese trimiterea în judecată a mai multor persoane și căruia judecătoarea Bogdan îi dăduse câștig de cauză. Cu toate acestea, DIICOT contestase la ICCJ sentința Cameliei Bogdan, motivând ca hotărârea nu este legală și temeinică, atâta timp cât sunt dispuse măsuri de confiscare extinsă și confiscare specială față de terțe persoane față de care nu se efectuase niciun act de urmărire penală.

Dosarul disciplinar referitor la a doua excludere din magistratură a Cameliei Bogdan s-a bazat, așadar, pe o hotărâre definitivă a Înaltei Curți care a constatat că judecătoarea Bogdan a încălcat flagrant dispozițiile privind repartizarea aleatorie, prin păstrarea cu intenție a unui dosar în care înlocuise un judecător pentru un singur termen. Scopul a fost acela de a dispune, printre altele, confiscarea specială a unor sume de bani ale unui terț, notar public, care nici nu fusese parte în proces. Camelia Bogdan a pus sechestru inclusiv pe conturile biroului notarial și pe cele ale unui judecătoare cu care se afla în conflict, soția notarului.

Practic, completul care judecă contestația Cameliei Bogdan la decizia de excludere din magistratură nu poate constata acum o altă stare de fapt decât cea constatată chiar de Înalta Curte prin Hotărârea din 5 iulie 2017.

În plus, Camelia Bogdan nu se află la prima abatere și a beneficiat deja de o reducere a sancțiunii după prima decizie a CSM de a o exclude din magistratură, cea din februarie 2017. În decembrie 2017, Înalta Curte a înlocuit sancțiunea excluderii din magistratură a Cameliei Bogdan cu cea a mutării disciplinare, pe o perioadă de 6 luni, la Curtea de Apel Târgu Mureș. Printre argumentele Înaltei Curți a fost și acela că judecătoarea Bogdan se afla la prima abatere”, au arătat şi reprezentanţii Grupului de Investigaţii Politice (GIP) care au documentat ancheta, potrivit A3.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *