Skip to content
Politică

Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege iniţiat de Şerban Nicolae care instituie regim fiscal derogatoriu pentru terenuri şi activităţi economice din insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Camera Deputaţilor a respins miercuri, decizional şi cu unanimitate de voturi, proiectul de lege privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcţii edificate pe acestea şi anumitor activităţi economice autorizate iniţiată de fostul senator Şerban Nicolae, potrivit news.ro.

Pe 10 februarie, CCR a admis, cu unanimitate de voturi, sesizările Guvernului şi preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la acest act normativ.

" "
" "

Proiectul de lege pe care s-a pronunţat Curtea şi a decis că e neconstituţional instituie un regim fiscal derogatoriu aplicabil unei anumite categorii de terenuri, construcţiilor edificate pe acestea în scopul dezvoltării activităţilor economice, al creării de locuri de muncă şi al creşterii veniturilor bugetare. Activităţile economice ce se pot autoriza pe terenurile prevăzute în lege sunt cele de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, precum şi cele de servicii conexe acestora.

Conform iniţiativei legislative, terenurile care fac obiectul prezentei legi sunt insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat cu o suprafaţa mai mare de 35 de hectare cu potenţial de exploatare economică rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică. Regimul derogatoriu se aplică şi unor părţi din terenurile  a căror suprafaţă nu este mai mică de 10 hectare, arată proiectul de lege.

De asemenea, regimul fiscal derogatoriu prevăzut de acest proiect se aplică, în mod corespunzător, şi construcţiilor civile edificate pe terenurile reglementate de actul normativ, dacă sunt utilizate pentru activităţile de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul.

Activităţile economice ce se pot autoriza pe terenurile prevăzute în lege sunt cele de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, precum şi cele de servicii conexe acestora.

Pentru construcţiile şi activităţile economice prevăzute de prezenta lege, taxele şi impozitele locale calculate şi datorate potrivit dispoziţiilor Titlului IX – Impozite şi taxe locale din Codul fiscal, se reduc cu 50%”, mai arată iniţiativa legislativă.

Totodată, unităţile administrativ-teritoriale vor concesiona suprafeţele disponibile din aceste terenuri exclusiv pentru aceste activităţi economice.

La solicitarea unităţilor administrativ – teritoriale, în termen de 90 de zile de la primirea solicitării, Guvernul identifică terenurile susceptibile de a fi incluse în categoria celor descrise şi asigură intrarea acestora în domeniul public al statului şi administrarea unităţilor administrativ-teritoriale corespunzătoare, mai indică sursa citată.

" "

1 comentariu la “Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege iniţiat de Şerban Nicolae care instituie regim fiscal derogatoriu pentru terenuri şi activităţi economice din insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *