Skip to content
Politică

Camera Deputaţilor, decizie neaşteptată privind codurile penale. Cum reacţionează UNPR

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a luat, marţi, o decizie neaşteptată privind Codul Penal şi cel de Procedură Penală, provocând reacţia rapidă a UNPR.

Astfel, deputaţii jurişti au hotărât să amâne cu patru săptămâni discutarea modificărilor la cele două coduri, dezbaterea riscând să aibă loc chiar în sesiunea de toamnă, potrivit Agerpres.

„Așa cum am anunțat de ieri, proiectele cu privire la modificarea Codului penal și Codului de procedură penală se amână. Urmează să stabilim până când”, a spus vicepreședintele comisiei, Ciprian Nica (PSD).

Deputatul UDMR Mate Andras a propus să fie trimisă o scrisoare ministrului Justiției, prin care acesta să fie informat că ar trebui să se prezinte cel puțin o dată pe sesiune la Comisia juridică.

„Dacă tot amânăm, eu v-aș ruga să trimiteți o scrisoare ministrului Justiției, că această comisie nu și-a schimbat sediul (tot la nivelul P1, sala Mihai Viteazu) și, dacă nu vine măcar o dată pe sesiune la comisie, să-și dea demisia, că nu are rost să stea la minister”, a spus Mate Andras.

Dezbaterea proiectelor de lege a fost amânată cu 10 voturi „pentru”, 7 „împotrivă” și 2 abțineri.

Sesiunea parlamentară a Camerei Deputaților se va încheia pe 30 iunie. Astfel, reluarea discuțiilor ar trebui să aibă loc în vacanța parlamentară. Totuşi, potrivit unor surse parlamentare, cele 22 de inițiative legislative vor fi luate în dezbatere la Comisia juridică a Camerei în sesiunea din toamnă.

În replică, UNPR salută decizia de amânare a discuțiilor pe cele două coduri, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul propriu.

“Prin conținutul propunerilor de modificare și prin modalitatea în care au fost aduse în dezbatere, există riscul de a fi pusă sub semnul întrebării voința politică a partidelor parlamentare în ceea ce privește lupta împotriva corupției și independența justiției. Din acest motiv, propunerile de modificare a celor două Coduri au generat și generează îngrijorare în societate și în rândurile partenerilor internaționali ai României”, se arată în documentul citat.

Formaţiunea consideră că “este de interes național ca România să aibă o justiție independentă, instituții puternice și un cadru legal eficient în combaterea corupției. Este dreptul Parlamentului să legifereze, dar orice modificare a cadrului normativ, mai ales în domeniul justiției, trebuie analizată și dezbătută atent, ținând cont de opiniile specialiștilor, de așteptările românilor și de prioritățile naționale asumate de toate partidele politice”.

UNPR dă asigurări că va continua să militeze “pentru apărarea interesului național și pentru stabilitate, asigurând susținerea Guvernului condus de Victor Ponta și sprijinind inițiativele președintelui Klaus Iohannis în domeniul securității naționale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *