Skip to content
Politică

Camera Deputaţilor: Două salarii minime în plus pentru profesorii de la sate și alte indemnizații speciale

cursdeguvernare.ro

Mai multe tipuri de indemnizații pentru dascăli sunt propuse de parlamentari printr-un document care a ajuns la Senat, după ce a trecut tacit de deputați: sume de bani pentru titularizarea în mediul rural, acces la servicii medicale gratuite și bani pentru cei care ies la pensie cu măcar trei decenii de învățământ.  

Prin Propunerea legislativă adoptată tacit, zilele trecute, de Camera Deputaților, parlamentarii vor să le ofere dascălilor, în primul rând, o sumă de bani anual, de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesională și evoluție în carieră, pentru ca aceștia să-și cumpere materiale necesare procesului educativ. Mai exact, două salarii minime brute.

Ca să încurajeze titularizarea în mediul rural, aceștia propun o indemnizație de instalare de trei salarii minime brute celor care rămân pe post cel puțin cinci ani școlari, bani pe care i-ar primi la un an de la ocuparea postului prin concurs. Banii ar trebui însă dați înapoi dacă dascălul se mută cu munca la oraș, dacă demisionează sau dacă intră în concediu fără plată.

Apoi, parlamentarii propun acces la asistență medicală gratuită pentru examinările medicale periodice (nu se detaliază care anume) și vaccinare gratuită împotriva bolilor infecto-contagioase și măsuri active de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale, scrie avocatnet.ro.

Un ultim beneficiu propus prin acest proiect este oferirea unei indemnizații speciale, la pensionarea pentru limită de vârstă, în valoare de cel puțin șase salarii medii brute. Numai dascălii care au cel puțin 30 de ani în învățământ vor putea beneficia de acești bani însă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *