Skip to content
Politică

Camera Deputaților: Inițiativa care le-ar fi permis aleșilor locali incompatibili, sau în conflict de interese, să candideze a fost retrimisă la Comisia juridică

OUG 114

Inițiativa legislativă de modificare a Codului Administrativ, care le-ar fi permis primarilor și consilierilor locali și județeni găsiți incompatibili sau în conflict de interese să candideze la alegerile viitoare a fost scoasă miercuri de la votul final din Camera Deputaților și retrimisă la Comisia juridică pentru o săptămână. Solicitarea de retrimitere la comisie a fost făcută de deputatul USR Stelian Ion, după ce G4Media.ro a publicat observațiile făcute de Agenția Națională de Integritate și care urmează să fie transmise Camerei Deputaților, în care avertiza că modificările vor amnistia, practic, peste o mie de aleși locali incompatibili sau aflați în conflict de interese.

Marți, deputaţii din respectiva comisie au introdus o serie de modificări la Codul administrativ, care permit aleșilor locali declarați incompatibili înainte cu trei ani de data alegerilor să candideze la primării sau pentru funcții de consilieri locali și județeni. De asemenea, noile prevederi ar permite și candidaturile aleșilor locali care au fost declarați incompatibili după 2017, dacă pentru aceștia nu există o decizie definitivă.

Surse din cadrul Agenției Naționale de Integritate au declarat pentru G4Media.ro că în urma acestei decizii vor fi amnistiați cel puțin 1000 de aleși locali. Aceștia, fie că se află sub interdicția de a candida în urma unor sentințe definitive, fie că au fost declarați incompatibili de ANI, dar procesele lor se află încă în judecată, vor putea să candideze din nou pentru funcții pe care le-au deținut în trecut sau pentru altele.

Potrivit observațiilor Agenției Naționale de Integritate (foto), este vorba de peste 400 de consilieri locali și 600 de primari care vor beneficia de amnistia incompatibilității, potrivit G4media.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *