Deputatul PSD Dumitriţa Gliga a declarat, luni, la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Educaţiei, că ea şi colegii săi din grupul parlamentar PSD nu sunt „profund mulţumiţi” de situaţia sistemului educaţional românesc, însă a arătat că Ligia Deca trebuie lăsată să implementeze Legile educaţiei.
„Sunt convinsă că dacă doamna ministru Deca este lăsată să îşi facă treaba, se va strădui să facă faţă acestor provocări şi va putea să implementeze Legile educaţiei, pe care le cunoaşte foarte bine în calitate de autor principal şi de al căror conţinut şi calendar de implementare nu este cazul să i se aducă aminte de către opoziţie, prin moţiuni populiste. Este adevărat că, până în prezent, doamna ministru s-a confruntat cu o serie de probleme care au încetinit implementarea Legilor educaţiei din pachetul ‘România educată’. Una dintre ele a fost lipsa de finanţare suficientă pentru implementarea la timp a măsurilor propuse”, a subliniat Dumitriţa Gliga, preşedintele Comisiei pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor.
Deputatul PSD a menţionat că actualul guvern alocă pentru 2024 cel mai mare buget din istoria recentă a României pentru Educaţie, iar astfel sistemul educaţional va avea şansa să se adreseze problemelor stringente cum ar fi abandonul şcolar şi analfabetismul funcţional.
„Dacă guvernul precedent nu avea încă perspectiva corectă a costurilor generate de această implementare, acum este clar că e nevoie de investiţii majore, iar actualul guvern alocă Educaţiei, pentru anul viitor, cel mai mare buget din istoria recentă a României, buget care, sunt convinsă, şi opoziţia îl va vota, astfel încât să dăm şansa sistemului educaţional, ministrului său, să se concentreze pe probleme stringente ale copiilor noştri: abandonul şcolar şi lipsa de performanţă şi relevanţă în ceea ce priveşte rezultatele învăţării”, a arătat deputatul Dumitriţa Gliga.
Ea a adăugat că o altă problemă cu care se confruntă sistemul de educaţie este salarizarea.
„La fel de gravă şi ineficientă, demotivantă, este şi plata făcută uniform pe principiul egalităţii înţelese greşit. Cred că nu se îndoieşte nimeni că e nevoie de salarii mai mari în Educaţie. Şi cred că majoritatea nu ne îndoim că o salarizare uniformă, măriri uniforme, sporuri identice, nediferenţiate în funcţie de criterii de performanţe bine definite, nu vor fi niciodată motorul creşterii calităţii Educaţiei, nici la nivel personal, nici la nivel de sistem. De aceea, mai degrabă decât a reafirma truisme privind salariile inadecvate, este important să sprijinim în mod concret Ministerul Educaţiei, pe doamna ministru, să identifice, să propună şi să implementeze un sistem de salarizare bazat pe criterii de performanţă reală, aşa cum PSD a cerut prin vocea domnului prim-ministru Marcel Ciolacu. Doar aşa putem garanta folosirea eficientă a banului public şi în acest domeniu”, a declarat deputatul PSD.
Pe de altă parte, preşedintele Comisiei de învăţământ a Camerei a atras atenţia că ministrul Educaţiei a manifestat mai puţină consecvenţă în implementarea Legilor educaţiei, „limitată la emiterea doar a câtorva ordine de ministru care nu au avut un impact semnificativ, deocamdată”.
„Doamna ministru Deca ar trebui să facă mai mult pentru a depăşi provocările cu care se confruntă sistemul pe care îl conduce, pentru a asigura implementarea cu succes a Legilor educaţiei şi a reformelor prevăzute în pachetul legislativ şi în PNRR. Pentru a putea face acest lucru, trebuie să îi dăm timpul şi liniştea necesare”, a mai spus deputatul Dumitriţa Gliga, care în încheiere a anunţat că aleşii PSD vor vota împotriva moţiunii simple.
Camera Deputaţilor s-a întrunit, luni, pentru a dezbate moţiunea simplă depusă de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului Educaţiei, Ligia Deca.
La şedinţă sunt prezenţi 174 de deputaţi.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News