Skip to content
Sănătate

Campania de vaccinare se derulează greu în UE. Cum stă România la nivel european și cine sunt campionii vaccinării în lume

Inquam Photos/George Calin

Până ieri, 4 ianuarie, la nivel global peste 12 milioane de persoane fuseseră vaccinate deja împotriva Covid-19, potrivit datelor oferite de Bloomberg. Pe de altă parte, în România au fost vaccinate în jur de 25.000 de persoane în prima fază din cele trei planificate de autorități, majoritatea fiind cadre medicale

Situația din România în context european

În acest moment, la nivel global există doar trei state în care au fost vaccinați peste un milion de oameni: Statele Unite, China și Israel. Pe de altă parte, la nivelul Uniunii Europene, s-a ajuns la 500.000 de persoane vaccinate. Prin urmare țara noastră nu stă teribil de bine în acest moment, însă autoritățile speră că până la finalul lunii vor fi vaccinate în jur de 160.000 de persoane. Cifra înaintată de autorități reprezintă mai degrabă o speranță decât un plan, de vreme ce în programul de vaccinare s-au mai înscris aproximativ 90.000 de persoane. Așadar, dacă toate acestea vor fi vaccinate am depăși pragul de 100.000 însă rămân încă aproximativ 60.000 de persoane nevaccinate. Specialiștii spun că pentru a se înregistra o încetinire semnificativă a răspândirii virusului ar trebui vaccinate în jur de 6 milioane de persoane. Autoritățile din România, la fel ca și în alte state se confruntă însă și cu un val puternic de scepticism în ceea ce privește eficiența vaccinului. Autoritățile au încercat, dar nu au reușit pe deplin până în prezent să comunice eficient și să crească încrederea populației.

Situația din România nu este însă unică la nivel european. În Franța, una dintre cele mai grav lovite state europene de epidemia de Covid-19, autoritățile au reușit să vaccineze doar puțin peste 500 de persoane. Campania a fost practic compromisă acolo iar autoritățile se gândesc la soluții noi. Pe de altă parte, există însă și state care au reușit să accelereze procesul de vaccinare. Germania e un exemplu în acest sens. Autoritățile au reușit să vaccineze până acum 238.000 de persoane, Germania fiind în topul statelor din Uniunea Europeană la eficiență în campania de vaccinare în acest moment. Nici Italia nu e mai prejos, autoritățile din peninsulă vaccinând în jur de 80.000 de persoane până acum.

Așadar la nivel  european, România se situează undeva la mijloc, având aproape de 10 ori mai puține persoane vaccinate decât în Germania, dar numai de trei ori mai puține decât în Italia. Aici contează și o raportare la mărimea populației statelor luate în calcul. Per total însă Uniunea Europeană duce o campanie grea de vaccinare. Comparația cu Israelul ar fi suficientă pentru a ilustra acest lucru. În Israel, au fost vaccinate deja 1,1 milioane de persoane, de două ori mai mult decât în toată Uniunea Europeană. Comparația cu România e și mai ilustrativă în acest sens. Astfel, la o populație de 8,8 milioane de locuitori, autoritățile israeliene au reușit să vaccineze în jur de 12,5% din totalul populației. Pe de altă parte, autoritățile române au vaccinat în jur de 0,12% din totalul populației.

Vorbim așadar de o discrepanță uriașă între eficiența campaniei de vaccinare la nivel european vs eficiența campaniei de vaccinare în Israel de pildă. Nu ar strica prin urmare ca autoritățile să arunce o privire asupra modului în care se desfășoară campania de vaccinare în aceste locuri pentru a crește eficiența și în cazul statelor europene, inclusiv al României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *