Skip to content
Sănătate

Campania de vaccinare, testul major al guvernării. Principalele piedici cu care se confruntă autoritățile

Inquam Photos/ Octav Ganea
" "

Principala provocare cu care se confruntă guvernanții în acest moment este legată de campania de vaccinare. Eșecul campaniei de vaccinare ar însemna un prim eșec major al coaliției de guvernare. Semnele nu sunt însă deloc îmbucurătoare pentru guvernanți.

Piedici în calea unei campanii eficiente de vaccinare

" "
" "

Dezinformarea funcționează mai eficiente pe rețelele de socializare și cu mai multă viteză decât capacitatea autorităților de a o combate eficient. Așa s-a ajuns la situația ca de pildă, la Cluj, în urma centralizării făcute de Inspectoratul Școlar Județean să rezulte că 55% dintre cadrele didactice, personalul didactic auxiliar dar și cel nedidactic din județ doresc să se imunizeze. Peste dezinformare se adaugă și lipsa cronică de încredere în autorități, dar și lipsa educației civice, sanitare etc.

Autoritățile s-au dovedit a fi hiper-opitimiste în legătură cu felul în care va demara campania de vaccinare. Din 450.000 de doze, au fost vaccinate doar 140.000 de persoane în două săptămâni. Mai multe figuri publice au tras semnale de alarmă deja, printre ele și fostul președinte Traian Băsescu care spunea că ne îndreptăm spre o catastrofă în ceea ce privește campania de vaccinare. Autoritățile au încercat să dinamizeze campania, în mare parte din disperare pentru că rămâneau zeci de mii de doze de vaccin nefolosite. Așa se face că mâine deja ar trebui să intrăm în etapa a doua a campaniei, în care vor fi incluse și persoanele de peste 65 de ani cu boli cronice. Problema majoră e că și această etapă s-ar putea transforma într-un fiasco al autorităților.

O altă piedică majoră a ținut de atitudinea autorităților care s-au lansat în speculații înaintea campaniei de vaccinare. Atitudinea a fost de fapt una de whishful thinking. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei, spera ca după data de 4 ianuarie, în cele 270 de centre de vaccinare, să se ajungă să fie făcute 20.000 de doze pe zi. Acest nivel nu a fost atins niciodată. În prima etapă de vaccinare, conform strategiei naționale, trebuiau vaccinați lucrătorii din domeniul sănătății și social, sistem public și sistem privat. În această categorie se află cel puțin 321.000 de persoane, conform datelor INS de la nivelul anului 2019, fiind imunizați până în prezent practic doar o treime dintre aceștia.

O altă piedică ține de modalitatea greoaie de programare online pentru entitățile medicale. Înscrierile se realizează la nivelul persoanelor juridice și este nevoie de semnătură electronică de care nu dispun multe cabinete medicale din țară. Mulți s-ar putea simți din start descurajați de astfel de proceduri. Simplificarea lor ar fi putut conduce la un număr mai mare de persoane vaccinate.

În a doua etapă sunt așteptați să se vaccineze 5 milioane de români. Etapa ar trebui să decoleze mâine și să se încheie în data de 31 martie. Un nou fiasco al autorităților în această etapă ar reprezenta un semn prost pentru guvernare care va trebui să găsească soluții mai eficiente. Nu ar fi rău ca actualii guvernanți să lucreze și la capitolul “imagine”, pentru că, așa cum spuneam, neîncrederea în autorități reprezintă una dintre principalele piedici în calea unei campanii de vaccinare.

Nu ar fi rău să aruncăm și o privire în lume și să vedem de pildă că, în timp ce la noi domină conspiraționiștii, Israelul ar putea fi primul stat care combate pandemia. Israelul se află în top 3 când vine vorba de imunizare, iar datele oficialilor israelieni arată că vaccinul va înjumătăți noile infecții cu Covid-19, la 14 zile după administrarea celei de-a doua doze. Guvernanții din România trebuie să fie conștienți că un eșec al campaniei de vaccinare se va traduce așadar într-un eșec al guvernării. De aceea se impune o regândire a strategiei privind vaccinarea în țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *