Campania pentru alegerile pentru Parlamentul European începe oficial luni cu o dezbatere în care favorita la prezidarea viitoarei Comisii Europene, germana Ursula von der Leyen, de centru dreapta, îşi va discuta proiectul cu alţi şapte candidaţi din restul familiilor politice, informează EFE.
Schimbul de idei va avea loc între 19:00 şi 20:30, ora locală, la Maastricht (Olanda) în prezenţa a 900 de persoane.
Dezbaterea va fi transmisă în direct şi poate fi urmărită pe platformele digitale ale Politico, mass-media specializată în Uniunea Europeană care coorganizează dezbaterea cu Universitatea din Maastricht, oraşul în care în 1992 a fost semnat tratatul care a pus bazele Uniunii Europene moderne.
În acest oraş, care a servit deja drept agora comunitară în 2014 şi 2019, politica blocului european revine într-un moment crucial pentru viitorul unei uniuni politice de 450 de milioane de locuitori chemaţi la vot între 6 şi 9 iunie.
Temele dezbaterii
După ce a trecut prin Brexit şi pandemia de coronavirus, UE se concentrează acum pe asistarea Ucrainei în apărarea sa împotriva invaziei ruse, încercând în acelaşi timp să tempereze conflictul din Fâşia Gaza, care ameninţă să destabilizeze Orientul Mijlociu.
Cei 27 avansează, de asemenea, către o tranziţie energetică şi ecologică profundă pe care speră să o finalizeze la mijlocul secolului şi se confruntă cu provocări precum gestionarea inteligenţei artificiale şi a tensiunilor migratorii, agricole şi comerciale, pregătirea extinderii clubului comunitar şi încurajarea suveranităţii economice şi industriale a UE.
Acestea vor fi marile teme ale dezbaterii, structurate în trei calupuri de 30 de minute (schimbări climatice, politică externă şi de securitate şi democraţie în UE) şi care o precede pe cea care va fi organizată pe 23 mai de Parlamentul European.
Candidaţii
Von der Leyen, prima femeie care a prezidat Comisia Europeană, pleacă din postura de favorită. Fost ministru al apărării din Germania, în vârstă de 65 de ani, Ursula von der Leyen nu generează antipatie în rândul majorităţii şefilor de guvern, iar sondajele indică o victorie pentru familia ei politică.
Potrivit sondajelor, Partidul Popular European şi-ar păstra poziţia de lider în Parlamentul European, la o distanţă confortabilă faţă de social-democraţi, care îl prezintă drept cap de listă pe luxemburghezul Nicolas Schmit, în vârstă de 70 de ani şi actual comisar pentru ocuparea forţei de muncă.
După ei, se anunţă o luptă strânsă pentru locul trei între conservatorii şi reformiştii europeni (ECR), liberalii Renew Europe şi grupul de extremă dreapta Identitate şi Democraţie (ID).
ECR nu are „cap de listă”, în timp ce liberalii îşi vor apăra argumentele în dezbatere prin germana Marie-Agnes Strack-Zimmermann, iar extrema dreaptă îl va prezenta pe naţionalistul danez Anders Vistisen.
Sondajele plasează Verzii/Alianţa Liberă Europeană ca a şasea forţă, iar aceştia vor fi reprezentaţi în dezbatere de olandezul Bas Eickhout şi germanul Maylis Rosberg.
Ei sunt urmaţi de blocul celor neafiliaţi niciunui grup şi de Stânga Europeană, care îl va avea ca vorbitor pe austriacul Walter Baier într-o dezbatere la care participă şi pe reprezentantul Mişcării Politice Creştine Europene, Valeriu Ghileţchi.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News