Skip to content
Politică

Campania electorală și secțiile de votare au provocat creșterea numărului de cazuri coronavirus? Ce spun statisticile

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Numărul de cazuri de coronavirus a crescut foarte mult după campania electorală pentru alegerile locale din 2020 și ziua votului când peste 8 milioane de români au intrat în secțiile de votare pentru a alege următorii primari și consilieri. Cazurile de coronavirus au crescut rapid și foarte mult după ziua votului de pe 27 septembrie 2020.

Pe data de 28 august, când a început oficial campania electorală în România, țara noastră înregistra 1.318 cazuri noi în 24 de ore. Tot în aceeași zi, se înregistrau și 48 de decese, potrivit datelor prezentate oficial de Guvern.

" "
" "

La nivelul întregii țări, fuseseră efectuate 26.059 de teste, dintre care 14.319 cele care țin de protocolul medical și 11.740 la cerere. Din 26.059 de teste, doar 1.300 erau pozitive la coronavirus. Cu alte cuvinte, circa 5% din numărul de teste.

În doar cinci săptămâni, numărul cazurilor de coronavirus a ajuns astăzi la 2.958 în 24 de ore. Numărul deceselor aproape s-a dublat, ajungând la 82 de persoane ucise de virusul COVID-19. Dar numărul de teste nu a crescut, ci s-a menținut aproape la același prag. De pe 6 septembrie și până pe 7 au fost efectuate 27.814 teste, dintre care 17.351 pe bază de protocol medical, iar 10.463 la cerere.

Din 27.814 de teste, 2.950 au fost pozitive la coronavirus. Ceea ce înseamnă că circa 11% din numărul total de teste este pozitiv. În doar o lună de zile, procentul acesta s-a dublat și reprezintă adevărata problemă pentru situația din România. Ce s-ar întâmpla dacă România ar face 50.000 de teste zilnic? – este o întrebare legitimă.

O altă slăbiciune a sistemului medical din România este numărul mare de teste la cerere. Trebuie verificat unde sunt făcute acestea, dacă în mediul rural sau urban, dacă au la bază vreo justificare sau reprezintă doar dorința personală a unor indivizi. Numărul mare de teste la cerere poate îngreuna aflarea rezultatului în cazul pacienților care au într-adevăr probleme.

Testarea la cerere nu poate bloca laboratoarele doar pentru că anumiți indivizi vor să plece în vacanță. Spitale private din nordul Italiei au tratat și testat pacienți cu coronavirus și au lucrat în colaborare cu instituții ale statului. Avem multe de învățat de la italieni, mai ales faptul că laboratoarele sunt una dintre cele mai importante „arme” împotriva virusului deoarece doar prin teste putem preveni răspândirea lui în societate. Sistemul medical din România trebuie să identifice strict acele persoane care au simptome sau care au fost în contact direct cu persoane pozitive la coronavirus.

În unitățile medicale de profil, avem 8.303 persoane internate pentru coronavirus, pe data de 7 octombrie 2020. Doar 612 sunt la ATI în toată țara. Ar trebui analizat de ce aceste 7.600 de persoane care nu au nevoie de ATI mai sunt în spitale. Probabil o parte dintre ei ar putea să stea și acasă și să primească tratamentul. Este vital să reducem presiunea pe spitalele de stat și să monitorizăm pacienții de la distanță, altfel se vor aglomera spitalele și medicii nu vor mai face față unui număr foarte mare de pacienți. Să nu uităm că spitalele din România au deficit de personal și în condiții normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *