Skip to content
Politică

Campania lui Cîțu făcută de oameni din Guvern, un nou ”caz Dragnea”: ”La fel ca fostul șef PSD, a folosit instituțiile statului pentru interese politice”

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Premierul Florin Cîțu ar trebui să-și dea demisia dacă se va dovedi că a folosit resurse guvernamentale în campania internă pentru președinția PNL, susține sociologul și analistul politic Bruno Ștefan pentru PS News. De asemenea, acesta este de părere că principalul pion în această poveste este chiar președintele Klaus Iohannis, care trebuie să ia o decizie în ceea ce privește soarta profesională a premierului Florin Cîțu în Guvern, pentru că, în cazul în care situația „nu este reglată mai repede de președinte, atunci acesta riscă să genereze o campanie de suspendare”.

„Situația este asemănătoare cu cea a lui Dragnea. Sunt elemente care să justifice această comparație și de aceea problema nu este de a nega sau de a scuza, ci de a vedea ce se poate întâmpla pe mai departe, pentru că mie îmi pare că o situație de genul acesta. Dacă nu este reglată mai repede de președintele Klaus Iohannis, există riscul să genereze o campanie de suspendare a acestuia. Dacă președintele nu va solicita premierului demisia, eu mă aștept să înceapă campania de suspendare a acestuia.

În România, Klaus Iohannis este perceput ca cel care a dat ordinul arestării lui Dragnea pe un motiv asemănător cu cel de care este acum Cîțu acuzat: că folosește instituțiile statului pentru interese politice. Situațiile sunt asemănătoare. Pe semnătura lui au fost angajați la Guvern oameni care să facă muncă de partid, așa cum Dragnea a angajat la Consiliul Județean. Pe de altă parte, aici nu este vorba de prejudiciu, dar la Dragnea a fost și probabil că de acest lucru se vor prevala apărătorii lui Cîțu, că n-au adus un prejudiciu așa cum acele persoane au adus.

Este o bombă care stă în mâna președintelui și care se va întoarce împotriva sa, dar după o perioadă lungă de timp”, spune analistul.

Acesta este de părere că în acest moment premierul Florin Cîțu trebuie să își prezinte demisia.

„Problema este foarte sensibilă, nu știu dacă va demisiona premierul, dar în mod normal așa ar trebui. În momentul în care Cîțu demisionează, rolul lui în această competiție pentru șefia PNL nici măcar nu se mai justifică.

Gruparea Iohannis cu siguranță vrea să îl dea la o parte, pentru că Orban vrea să impună el candidatul la președinție, asta este miza: cine va fi candidatul care va intra în turul 2 cu cel al PSD-ului, iar Iohannis trebuie să își lase un moștenitor. Probabil că certurile dintre grupul Orban și grupul Iohannis sunt destul de profunde pentru a mai cădea acum la pace, dar nimic nu este exclus.

Nu știu dacă va fi demis Cîțu, dar subiectul se va rostogoli ca o pată neagră la adresa lui Cîțu”, spune Bruno Ștefan.

Premierul Florin Cîțu a încercat să nege faptul că documentul cu antetul Guvernului privind strategia sa de campanie din PNL nu ar fi real, cerând dovezi.

Dovada, însă, a fost simplu de produs. În detaliile documentului se poate vedea că acesta a fost creat de Mioara Costin, fostă jurnalistă la Realitatea Plus și actual consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *