Campania lui Nicușor Dan, la DNA: „Greu de crezut că un milionar cu afaceri în Rusia se oferă voluntar în campanie”

Unul dintre cei care îl sponsorizează pe primarul general Nicușor Dan în cursa pentru Capitală este afaceristul pro-rus Matei Păun.

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal a comentat relația controversată dintre cei doi. După mai multe dezvăluiri apărute în presă, Nicușor Dan a recunoscut că Matei Păun face parte din echipa sa de campanie.

Campania lui Nicușor Dan a ajuns în atenția DNA. Ar fi cheltuit pentru panourile publicitare aproximativ 500 de mii de euro

„Când văd că un milionar afacerist cu relații în Belarus și în Federația Rusă se oferă să fie, atenție, voluntar în campania cuiva, probabil că lipește afișe, probabil că ajută la distribuirea de flyere pe stradă, probabil că, cine știe, se ocupă de agenda personală a domnului Nicușor Dan. Da, curioasă chestie, cu atât mai mult cu cât Nicușor Dan recunoaște chiar o relație personală cu acest domn Matei Păun, cu care acum câteva zile spunea, urmare a solicitărilor presei, că își face și anumite concedii în anumite destinații, acum n-ar fi nimic de zis în legătură cu relația personală pe care poți s-o ai cu oricine. Dar ce lipsește acestei campanii sau ce lipsește și ce este reclamat atât de zona politică, dar mai ales de zona presei este lipsa de transparență. Ar fi foarte simplu pentru Nicușor Dan, în situația în care se găsește, ca toate cheltuielile angajate în campania electorală, toate sumele și sursele de proveniență a acestor bani să fie oferite public. Pentru zona de campanie electorală, adică sume rambursabile decontate la stat. Dar perioada reclamată de presă a fost cea de precampanie, în care, știți foarte bine, în București a fost o campanie furibundă, atât prin panotajul stradal cât și prin presă și peste tot, de susținere și promovare a imaginii lui Nicușor Dan, lucru care a ajuns, înţeleg, şi în atenţia procurorilor DNA”, a afirmat invitatul.

Acesta este de părere că, pentru a-și salva imaginea publică, Nicușor Dan ar trebui să iasă să ofere public aceste informații înainte să le prezinte DNA-ul.C

„De regulă, se întâmplă ca după campania electorală, DNA-ul să vină cu surprize dintre cele mai mari. Nu îi doresc nimănui să aibă surprize neplăcute din partea DNA-ului, dar foarte simplu în momentul de față pentru Nicușor ar fi să ofere el aceste informații public, astfel încât să pună capăt acestor semne de întrebare care planează asupra modului în care și-a finanțat campania și asupra sursei provenienței banilor. Îmi vine greu a crede, vă spun sincer, că un milionar cu afaceri în Federația Rusă și Belarus se oferă voluntar în campanie. Probabil s-a îmbrăcat într-un tricou cu Nicușor Dan, oferind materiale cu caracter informativ cetățenilor sau, eu știu, promovând soluțiile primarului. De altfel, nici n-ar avea ce să promoveze, pentru că patru ani în această funcție eu cred că au fost suficienți pentru toți bucureștenii să se lămurească în legătură cu posibilitățile acestui primar care n-a făcut nimic altceva decât să se autoizoleze. Un tip care a hiper-ultra-concentrat toată decizia la nivelul lui și nici măcar n-a fost în stare să ia decizii. Este un tip care nu ia decizii, care pur și simplu se poticnește în orice fel de decizie. E un tip care a bâjbâit, un om care n-a fost în stare să adune la nivel de decizie consiliul în jurul lui. Dacă cineva în orașul nostru poate să numească un singur proiect, un singur proiect demarat, nu neapărat finalizat de Nicușor Dan, e invitat s-o facă, dar din păcate nu cred. Da, băncuța din Cișmigiu și înțeleg că a salvat de la faliment Primăria”, a mai arătat Ionuț Stroe.

De fapt, a completat liberalul, era vorba despre o subvenție acordată de guvernarea Cîțu la vremea respectivă pentru a acoperi o parte din datorii, care, în prezent, sunt mai mari decât în momentul în care a preluat mandatul.

„N-am nimic cu Nicușor Dan. Poate fi un activist civic, apropo de cauzele pentru care luptă, cu spațiul verde și alte lucruri… Da, cu siguranță în această funcție de primar se vede că nu cadrează. E inadecvat ca om al deciziei”, a adăugat purtătorul de cuvânt al PNL.

VIDEO Nicușor Dan a mințit când s-a dezis de Matei Păun: „Cu cât dă mai multe explicații, cu atât se afundă mai tare”

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, întrebat de PS News cum comentează faptul că Nicușor Dan recunoaște că se sfătuiește cu pro-rusul Matei Păun, acesta a declarat:

„Cu cât da mai multe explicații, cu atât se afundă mai tare. Constat ca Matei Păun inițial a spus că nu este implicat în campania dansului, că a fost șef de campanie în 2016 dar acum doar își fac vacanțele împreună. Ieri a recunoscut că acest domn care și-a făcut bani în Rusia și Belarus face de fapt parte din grupul restrâns, de zece oameni, care îl sfătuiesc în această campanie”, spune Burduja.

PS News a scris despre subteranul campaniei electorale lansate de edilul Nicușor Dan pentru o nouă candidatură la Primăria Capitalei, avându-i printre adversari pe Cristian Popescu Piedone, Gabriela Firea, Sebastian Burduja și Mihai Enache. Cu toate că pe Facebook se roagă de bucureșteni să îi trimită bani, în spatele său stau milionari care îi acoperă toate nevoile electorale, păstrând însă umila sa imagine pe care și-a creat-o încă de la începuturile carierei sale politice.

Cu toate că Nicușor Dan spune că Matei Păun nu a donat niciun leu pentru campania sa și nu s-a implicat deloc în candidatura pentru un nou mandat la șefia Bucureștiului, panourile sale publicitare sunt de la o firmă cumpărată de Păun de la o bancă de stat rusească și recent, paparazzi MediaFLUX l-au surprins pe controversatul afacerist în discuții aprinse cu șefa de campanie a edilului, Ema Prisca, cea care l-a ajutat și în 2020 să câștige fotoliul de edil al Bucureștiului.

Sebastian Burduja îi cere lui Nicușor Dan să publice listelor donatorilor

„Situația cu donațiile: din declarațiile publice se observă că cifrele variază. Între câteva sute de mii de lei. Când am luat la rând lucrurile astea și le-am spus noi, public, prima oară și am declarat că a cheltuit la undeva la 1,4, milioane lei, au crescut și donațiile, așa peste noapte. Nu știu câți bucureșteni au donat, dar că să lămurească acest lucru ar trebui să publice lista donatorilor. S-a lăudat și că sunt membri PNL. Eu cred că nu sunt. Cred că este doar o tactică de campanie. Nu există liberali care să susțină o administrație eșuată. Liberalii vor altceva. Ei aleg viitorul. Cu prezentul și cu trecutul noi ne-am lămurit”, afirmă candidatul PNL la Primăria Capitalei.

„Mă bucur că mai sunt 3 săptămâni până la alegeri și Parcul Cișmigiu primește niște alei asfaltate”!

„Refuzul unei dezbateri este un gest lipsit de respect față de bucureșteni. Nici astăzi nu l-am prins deoarece a fugit din ședință. Deci cred că a aflat că ne vedem aici. Și dacă îmi permiteți, mă bucur că mai sunt 3 săptămâni până la alegeri și Parcul Cișmigiu primește niște alei asfaltate. Eu zic să organizăm alegeri mai des. Poate domnul Nicușor Dan se va mobiliza și mai bine, dar din fericire n-o să mai fie primar. Dacă intrăm acum găsim bănci rupte, găsim toate lucrurile care ne fac de rușine în fața unei lumi întregi. Acum s-a găsit să asfalteze aleile. Este jenant”, a mai adăugat Sebastian Burduja.

Realizărilor lui Nicușor Dan: ” La final, a dat ZERO”

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a făcut o trecere în revistă a realizărilor edilitare ale actualului primar general al Capitalei, Nicușor Dan. Fiecare punct de pe pliantul său electoral din campania trecută a fost analizat de contracandidatul liberal și confruntat cu realitatea din teren. La final, a dat ZERO.

Liberalul Sebastian Burduja este foarte optimist în privința faptului că electoratul îl va desemna ca viitorul primar general al Capitalei și a dat asigurări că Municipiul București va arăta cu totul altfel, imediat ce va prelua mandatul. Motivul pentru care este atât de sigur de rezultatul votului este bilanțul mandatului lui Nicușor Dan pe care l-a prezentat în amănunt.

„În mai puțin de 3 săptămâni se va schimba Bucureștiul. Și, în momentul de astăzi, pe care Nicușor Dan l-a etalat public, un bilanț al mandatului este cel mai puternic argument în acest sens. Bilanțul dânsului este foarte simplu și în termeni matematici este zero. Un bilanț al unui primar general, de fapt al unui oficial, se face punând în oglindă ceea ce a promis când a preluat mandatul, cu ceea ce a făcut la finalul mandatului. Singurul bilanț este acest pliant electoral, care se numește” Cifrele noului București” și în care, dacă vom trece prin fiecare categorie foarte rapid, veți vedea că este zero.(…)”

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: