Skip to content
Alegeri locale 2020 Politică

Campanie electorală cu controverse la Iași. Mihai Chirica rămâne favoritul net din sondaje

Inquam Photos / Liviu Chirica
" "

Peste 322.000 de ieșeni sunt așteptați la urne pentru a-l alege pe primarul Iașului și pe cei 27 de consilieri locali pentru perioada 2020 – 2024. Față de alegerile locale din anul 2016, numărul de alegatori a crescut cu 5%, însă lucrul acesta s-ar putea să nu conteze prea mult de vreme ce toată lumea se așteaptă la o prezență redusă în contextul pandemiei, la nivelul țării.

Chirica favoritul din sondaje

Campania a debutat cu destul de mult scandal, generat de susținerea PNL pentru Mihai Chirica, actualul primar al Iașului care a schimbat tabăra politică, de la PSD la PNL, liberalii fiind cotați mai bine în sondajele de opinie la nivel național. Chirica avea deja un conflict mocnit cu conducerea PSD însă primirea lui în PNL dusese deja la un val de critici în luna martie care culminase cu demisia lui Marius Bodea, președintele PNL Iași. Ulterior, Bodea a ajuns să candideze din partea USR-PLUS la funcția de președinte al Consiliului Județean Iași.

" "
" "

Avându-l alături pe Costel Alexe, ministru Mediului, candidat la șefia Consiliului Judeţean Iaşi și sprijinul politic al PNL, Chirica a reușit să își spele imaginea în fața electoratului atât de bine încât cu mai puțin de o săptămână până la scrutin a ajuns favorit net în sondajele de opinie. Astfel, potrivit unui sondaj local, Mihai Chirica ar obține în jur de 50 de procente, aproape dublu față de principalul său contra-candidat, social-democratul Tudor Ciuhodaru, cotat la 26% și de peste 5 ori mai mult decât candidata USR-PLUS, Cosette Chichirău, clasată la 9 procente.

Importanța strategică a Iașului în contextul mai larg al viitorului scrutin parlamentar, a fost subliniată în repetate rânduri de către liberali. Ludovic Orban a mers în capitala Moldovei în campania electorală, încercând să convingă electoratul, lucru care probabil a cântărit semnificativ în sondajele de opinie.

O campanie cu controverse

Ca aproape peste tot în țară, campania electorală de la Iași a fost marcată de controverse. Social-democrații au încercat să recupereze din capitalul politic pierdut prin plecarea lui Chirica, mizând pe alte voci dar și pe o campanie mediatică de victimizare. Tema principală abordată de PSD a fost cea a spitalului mobil de la Iaşi, social-democrații acuzând şicanele PNL în cazul funcţionării acestei unităţi medicale. Atât de departe s-a mers pe această temă încât președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa amenința că va intra in greva foamei dacă Spitalul Mobil COVID 19 nu va primi autorizație de la DSP, iar Marcel Ciolacu a cerut intervenția președintelui Iohannis pentru deschiderea spitalului, acuzând că ce se întâmplă la Iași “e o batjocură la adresa românilor şi la adresa moldovenilor”. Principalul mesaj din spatele acestui scandal mediatic fiind discreditarea autorităților locale și centrale pe fondul pandemiei.

Un alt episod interesant a fost acela în care fostul liberal Marius Bodea, candidat la șefia CJ Iași, a dat in judecata compania americană care deține rețeaua de socializare Facebook, reușind să obțină ștergerea temporara unui pagini fale create în numele său. Pagina nu era administrată de Bodea și era folosită pentru atacuri electorale murdare. Lucrul acesta arată în subsidiar și importanța uriașă a rețelelor de socializare în contextul scrutinului.

Campania a mai scos la iveală o problemă gravă cu care se confruntă democrația din România: lipsa dezbaterilor electorale. Încă de la alegerile prezidențiale am văzut punându-se pe picioare un precedent care afectează calitatea democrației. Dezbaterile care stau la baza oricărei democrații sănătoase lipsesc din peisajul politic românesc sau sunt extrem de rare. La Iași nu am avut parte de o astfel de dezbatere. Deși candidatul USR-PLUS la Primăria Iași,  Cosette Chichirău i-a cerut public lui Chirica să participe la o dezbatere televizată, edilul s-a eschivat.

Una peste alta alegerile de duminică ar putea duce la o schimbare în ceea ce privește culoarea politică a Iașului, Chirica, sprijinit de PNL având șanse mari să-și adjudece primăria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *