Skip to content
Politică

”Campionii transparenței” de la USRPLUS își țin finanțele la secret: Parlamentarii alianței refuză să declare cine le-a dat bani împrumut

Facebook/Vlad Voiculescu

Cei mai mulți dintre actualii senatori și deputați USRPLUS recunosc în declarațiile de avere publicate pe paginile web ale Senatului și Camerei Deputaților că au împrumutat anul trecut partidul pe care îl reprezintă cu sume între 20.000 de lei și peste 300.000 de lei. Tot anul trecut, parlamentarii USR PLUS primesc și ei bani ca împrumuturi de la persoane sau firme. Mulți parlamentari USR PLUS nu precizează însă și numele celor de la care au primit banii, potrivit romania.europalibera.org.

Contactat de Europa Liberă, un reprezentant al Agenției Naționale de Integritate a dat asigurări că în declarațiile de avere trebuie precizat numele și prenumele persoanelor fizice care acordă împrumuturi persoanelor care completează declarațiile de avere.

Se precizează acest lucru și în legea de organizare a agenției, dar și în ghidul de funcționare. Trebuie completat numele și prenumele, nu să se precizeze dacă este persoană fizică sau juridică”, a spus expertul.

Împrumuturi-fantomă în Alianță

Deputata Cristina-Mădălina Prună a împrumutat USR cu 35.000 de lei, dar a și primit împrumuturi de 24.000. Nu dezvăluie în declarația de avere de pe site-ul Camerei Deputatilor cine i-a acordat aceste credite.

Deputatul Andrei-Răzvan Lupu a evitat să scrie în declarația de avere cine l-a împrumutat în 2020 cu 40.000 de lei. În schimb, avocatul a făcut contribuții la partid de 65.000 de lei.

La rândul său, Brian Cristian a contribuit și el la partid cu 26.000 de lei, dar a și împrumutat două persoane fizice cu 29.000 de lei. Declarația sa de avere nu figurează pe site-ul Camerei Deputaților, ci pe acela al Agenției Nationale de Integritate (ANI).

Senatorul Ion-Dragoș Popescu a împrumutat și el cu 73.000 de lei PLUS , potrivit declarației de avere.

Și colegul de alianță, senatorul Alexandru-Robert Zob și-a împrumutat partidul (USR cu 40.000 de lei.

Marius-Andrei Miftode a împrumutat și el cu aproape 100.000 de lei partidul pe care îl reprezintă (USR), așa cum reiese din declarația sa de avere de pe site-ul Camerei Deputaților. Și ca în cazul altor colegi ai săi, are debite de 65.000 de lei, fără a preciza însă sursa. Asta însă numai în declarația de avere de la Cameră, pentru că în cea de pe site-ul ANI, unde nu toți alegătorii știu să caute sau au acces, apar și numele repectivilor.

Teodor Lazăr, deputat de Bacău, deține peste 70.000 mp de teren agricol, dar și patru imobile, toate dobândite în urma unei moșteniri. A contribuit cu aproape 135.000 de lei la campania electorală a USR. A făcut un împrumut de 100.000 de lei fără a preciza de la cine. Ca și în cazul colegului său de partida, informația lipsește doar de pe site-ul Camerei Deputaților, apărând în schimb pe cel al ANI.

Secrete ale parlamentarilor USR PLUS?

Pentru o alianță care a declarat în repetate rânduri că luptă pentru transparență, parlamentarii USR și PLUS găsesc deseori motive să nu completeze toate datele din declarațiile de avere.

Deputatul Radu Tudor Ciornei nu scrie în declarația de avere cui i-a vândut două terenuri intravilane în comuna Moara pentru 49.000 de lei.

Deputatul Cristian-Paul Ichim (USR), nu spune cui a dat cu împrumut 430.000 de lei, aproape 115.000 de euro și 18.000 de lire sterline, potrivit declarației de avere. Veniturile sale salariale, ca administrator de firmă, erau de puțin peste 11.000 de lei.

Deputatul Victor Ilie (USR) a primit, de la soția sa, anul trecut o donație de 50.000 de metri pătrați în Cristian, județul Brașov, acolo unde deține și o casă de locuit de 335 de metri pătrați, așa cum reiese din declarația de avere.

Puteți citi articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *