Skip to content
Politică

Câmpul tactic, DNA Ploiești și revocarea lui Kovesi. O judecătoare taie în carne vie: Nu sunt intimidată

ziare.com

Adina Daria Lupea-Aghiniță (judecător la Secția penală a Curții de Apel Cluj) a acordat un interviu în care a vorbit despre principalele probleme ale momentului din instanțe și parchete, printre care așa-numitul „câmp tactic” (implicarea SRI în justiție), cazul DNA Ploiești și posibila revocare a Laurei Kovesi de la conducerea DNA.

Astfel, în interviul publicat marți seară de Mediafax, magistratul s-a plâns de încălcarea prezumției de nevinovăție prin scurgerile de informații din dosare, înainte ca acestea să devină publice, precum și prin așa-numita „telejustiție” (plimbarea suspecților prin fața camerelor de luat vederi, inclusiv în cătușe).

În altă ordine de idei: Adina Lupea a mărturisit că ea, personal, nu a simțit vreo presiune în activitatea de judecător, dar a pledat pentru o mai mare atenție asupra cazurilor de presupuse abuzuri apărute în spațiul public. Particularizând, judecătoarea clujeană s-a referit la situația de la DNA Ploiești.

„Am mai fost întrebată dacă eu consider că ar exista intimidări la adresa judecătorilor din cauza unor practici ale procurorilor şi ce pot să spun este că depinde de fiecare persoană cât este de liberă şi independentă în forul ei, depinde de caracter, de conştiinţă. Eu, personal, nu sunt intimidată nici de procurorul şef al DNA, nici de un alt procuror, nici de preşedinte, şi sunt convinsă că nici colegii mei nu sunt, însă nu poţi, ca judecător, să te închizi într-un bol de sticlă şi să nu vezi ce se petrece în jurul tău.

Realitatea unor convorbiri de genul celor aduse la cunoştinţa opiniei publice, care sunt la limita infracţionalităţii, cu care ar fi operat acei procurori, urmează a fi stabilită, însă dacă sunt reale ar fi foarte grav. Până la rezolvarea acestei probleme, suspiciunea există, indiferent dacă acele informaţii provin din partea unor persoane condamnate în primă instanţă sau inculpate.

Este adevărat, dar să nu uităm că, în SUA, cazul Guantanamo a fost construit şi dovedit pe mărturiile unor deţinuţi care nu erau acuzaţi de infracţiuni de corupţie sau abuz în serviciu, ci de terorism. Până la urmă, nu ai cum să arunci total în derizoriu astfel de denunţuri, mai ales că acest demers nu este singular, nu s-a întâmplat într-un singur dosar, ci în mai multe. În aceste condiţii, ca judecător, nu ai cum să nu îţi pui întrebări, iar din acest punct de vedere, vorbind de relaţia între judecători şi procurori este foarte grav să nu mai ai încredere în actele procurorului, să ai semne de întrebare şi suspiciuni în privinţa loialităţii administrării acestora.

Să auzi mărturii ale unor persoane care susţin că au fost timorate, obligate de procurorul de caz să declare ceva… Și sunt frecvente astfel de cazuri. Noi, de cele mai multe ori, nu le luăm în considerare, pentru că nu sunt susţinute de alte probe, de un denunţ împotriva procurorului, de martori, însă în aceste condiţii îţi pui semne de întrebare, pentru că sunt mulţi care spun că şi în cazul lor s-a îmtâmplat la fel. Este clar că la Ploieşti a fost o problemă – nu putem ignora şi să spunem că totul este frumos şi să mergem mai departe ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic.

La DNA Ploieşti a fost trimis în judecată şi arestat 4 luni procurorul general adjunct de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (Liviu Tudose – n.r.), unde activase anterior ca şi procuror Negulescu. Şi în acest caz au fost devoalate aceleaşi aspecte, modalităţi de lucru, prezentate de Cosma. Şi m-am pus în locul judecătorilor care au de soluţionat această cauză, că este o presiune pe ei, nu poţi să nu te gândeşti: cui să îi dai dreptate? S-a aruncat o umbră generalizată de îndoială asupra sistemului, astfel încât această chestiune trebuie lămurită şi finalizată cât mai repede posibil şi cu măsuri imediate, nu prin sloganuri şi devize de genul: «au fost situaţii izolate, investigăm»”, a comentat Lupea.

Vedeți AICI ce spune Adina Lupea despre revocarea Codruței Kovesi și „câmpul tactic”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *