Canada are o femeie la conducerea armatei. Cine este Jennie Carignan, noul șef al Statului Major al Apărării

Sursa foto: Facebook

General-locotenentul Jennie Carignan a preluat funcția de șef al Statului Major al Apărării Canadei, joi, și este prima femeie care comandă forțele armate ale țării. Pregătită ca inginer militar, Carignan a comandat trupe în Afganistan, Bosnia-Herțegovina, Irak și Siria în cei 35 de ani petrecuți în armata canadiană.

Mă simt pregătită, pregătită și sprijinită să accept această provocare”, a spus Carignan la Muzeul Canadei de Război din Ottawa, unde e avut loc ceremonia de preluare a funcției, informează Reuters.

Conflictul din Ucraina și Orientul Mijlociu, tensiunile crescute în alte părți ale lumii, schimbările climatice, cerințele sporite pentru personalul nostru din țară și din străinătate și amenințările la adresa valorilor și instituțiilor noastre democratice sunt doar câteva dintre provocările complexe la care trebuie să ne adaptăm și să ținem piept”, a spus Carignan.

Carignan îi ia locul generalului Wayne Eyre, care a servit în calitate de comandant militar de top din 2021, într-un moment în care Canada urmărește să mărească cheltuielile pentru apărare și să-și modernizeze forțele armate.

Săptămâna trecută, prim-ministrul Justin Trudeau a anunțat intenția guvernului său de a atinge ținta NATO de cheltuieli pentru apărare de 2% din PIB până în 2032. Cheltuielile de apărare ale Canadei sunt de așteptat să fie de 1,39% din PIB în anul fiscal 2024-2025, potrivit proiecțiilor guvernului.

Forțele armate se luptă să atingă obiectivele de recrutare și au întârziat să înlocuiască echipamentele învechite.

În noiembrie anul trecut, șeful marinei a declarat că situația se afla într-o „stare critică” și ar putea să nu-și poată îndeplini sarcinile de bază în 2024.

Ne confruntăm cu multe provocări interne, cum ar fi recrutarea”, a spus Carignan. „Știm provocările cu care ne confruntăm și ce trebuie să facem pentru a le rezolva.”

Trudeau, care a numit-o pe Carignan „un model de urmat pentru toți canadienii și pentru lume”, a urmat politici menite să stimuleze egalitatea de gen de la preluarea mandatului în 2015.

În 2018, el a numit-o pe Brenda Lucki drept prima femeie șefă a Poliției Regale Canadei Montate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: