Skip to content
Internațional

Canada cere sprijinul SUA, în condițiile în care China a început să blocheze importurile de bunuri canadiene vitale în disputa legată de Huawei

Fanatik.ro

Canada cere sprijinul Statelor Unite pentru rezolvarea crizei cu China, care a început să blocheze importurile de bunuri canadiene vitale pe fondul disputei legată de arestarea directorului financiar al grupului Huawei, Meng Wanzhou, transmite Reuters. Într-un semn al nemulțumirii în creștere provocată de lipsa de reacție a SUA, guvernul premierului Justin Trudeau a semnalat că ar putea să nu mai coopereze cu partea americană în domenii majore, scrie News.ro. În ultimele săptămâni, China a sporit presiunile asupra Canadei, din cauza arestării lui Meng Wanzhou, în decembrie anul trecut, la solicitarea SUA, a scris profit.ro.

China a oprit importurile de rapiță din Canada, iar săptămâna trecută a suspendat autorizațiile a doi producători de carne de porc. După arestarea lui Meng la Vancouver, poliția chineză a reținut doi cetățeni canadieni. Beijingul refuză să permită vizitta unei delegații comerciale canadiene, obligând oficialii să se folosească de videoconferințe pentru a respinge un pericol major pentru exporturile de mărfuri. ”Este o situație foarte dificilă. Când ridicăm această problemă cu americanii, acești spun doar că este dificil să tratezi cu chinezii”, a spus o sursă guvernamentală canadiană. ”Nu este clar nici cu cine ar trebui să discutăm, pentru că nu știi niciodată cine este sus și cine este jos în administrație, la un anumit moment”, a adăugat sursa. Între oficialii americani abordați de canadieni se află secretarul de Stat Mike Pompeo, secretarul entru Agricultură Sonny Perdue, reprezentanul pentru Comerț Robert Lighthizer, și senatorul republican Jim Risch, președintele Comisiei pentru relații externe, Departamentul de Stat a anunțat că este ”îngrijorat de interzicerea rapiței, iar Comisia pentru relații externe a răspuns la îngrijorarea Canadei prin aprobarea unei rezoluții de susținere bipartizane. Canada afirmă că Statele Unite sunt obligate să ajute, având în vedere că mandatul american de arestare a lui Meng a declanșat criza cu Beijngul. Negociatorii americani au respins propunerile Chinei de a include problema Huawei în negocierile comerciale aflate în derulare, potrivit unei surse apropiate situației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *