După finalizarea revizuirii studiului de fezabilitate, urmează aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai investiției concomitent cu aprobarea culoarului de expropriere, pentru reluarea lucrărilor la canal, explică ministrul Transporturilor pașii necesari implementării proiectului.
Acesta ezită să estimeze deocamdată un termen pentru reluarea efectivă a lucrărilor, dar menționează că în programul investițional 2021 – 2030 este inclusă la sectorul căi navigabile finalizarea Canalului Dunăre – București, brațul Argeș.
De asemenea, nu poate indica încă o durată a lucrărilor, dar arată că la nivelul studiului de fezabilitate din 2012 era prevăzută o perioadă de cinci ani pentru finalizarea Canalului Dunăre – București și o valoare a investiției de 1,7 miliarde de euro cu TVA, care includea și costul echipamentelor pentru șase centrale hidroelectrice.
„Din evaluarea costurilor este estimată o dublare a valorii investiției, având în vedere gradul ridicat de deteriorare a lucrărilor hidrotehnice efectuate până în prezent”, se menționează în răspunsul ministrului.
Proiectul prevede că lungimea totală a amenajării râului Argeș este de 82,9 kilometri, iar lungimea totală a amenajării râului Dâmbovița este de 30,4 kilometri.
În urma lucrărilor, râul Argeș va fi navigabil pe 73,2 kilometri, ia râul Dâmbovița va fi navigabil pe 30,4 kilometri.
Atât pe râul Argeș, cât și pe Dâmbovița, vor putea naviga barje de 2.000 de tone și un împingător, iar navele care vor avea acces pe cele două amenajări trebuie să se încadreze în următoarele dimensiuni:
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News