Skip to content
Republica Moldova

UPDATE Angela Merkel, pentru prima oară la Auschwitz: Amintirea crimelor naziste este ”inseparabilă” de identitatea germană

news.ro

UPDATE: ora 17.30

Amintirea crimelor naziste este ”inseparabilă” de identitatea germană, a declarat vineri cancelarul german Angela Merkel în fostul lagăr nazist Auschwitz, relatează AFP.

A ne aminti de crime, a numi autorii şi a le aduce victimelor un omagiu demn este o responsabilitate care nu se opreşte niciodată. Acest lucru nu este negociabil. Şi este inseparabil de ţara noastră. A fi conştienţi de această responsabilitate este o parte a identităţii noastre naţionale”, a subliniat Merkel, primul şef de Guvern german care vizitează Auschwitzul din 1995.

Cu o voce spartă, ea a insistat asupra faptului că este ”important” să i se dea Auschwitzului ”numele complet”.

Situat în actuala Polonie, lagărul se afla într-o regiune ”anexată în octombrie 1939 de Reich” şi a fost ”administrat de germani”.

Este important ca criminalii să fie numiţi clar. Noi, germanii, datorăm acest lucru victimelor şi nouă înşine”, a declarat Merkel.

În acest discurs, ea a avertizat împotriva ”ascensiunii rasismului şi răspândirii urii” şi împotriva antisemitismului care ameninţă comunităţile evreieşti din Germania, în Europa şi în întreaga lume.

Știrea inițială

Angela Merkel vizita vineri fostul lagăr nazist Auschwitz, un simbol al Holocaustului, trecând prima oară prin poarta deasupra căreia este incripţionată sinistra deviză nazistă ”Arbeit macht frei” (”munca eliberează”), relatează AFP.

Ea este însoţită în această vizită de către premierul polonez Mateusz Morawiecki, un supravieţuitor de la Auschwitz, Stanislaw Bartnikowski, în vârstă de 87 ani, şi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti.

Vizita cancelarului – prima a unui şef de Guvern din 1995 – intervine în contextul în care antisemitismul reapare în Europa, iar dispariţia martorilor complică transmiterea amintirii.

Majoritatea a fost ucisă imediat ce a sosit în acest lagăr de concentrare şi exterminare nazist situat în Polonia de azi, scrie news.ro.

Cancelarul, născut la nouă ani după al Doilea Război Mondial, efectuează această vizită cu puţin înainte de comemorarea a 75 de ani de la eliberarea Auschwitzului de către Armata Roşie, la 27 ianuarie 1945.

Cu o zi înaintea vizitei, Angela Merkel a anunţat alocarea sumei de 60 de milioane de euro Fundaţiei Auschwitz-Birkenau în vederea menţinerii instalaţiei în care au fost asasinaţi 1,1 milioane de oameni, dintre care un milion au fost de evrei, din 1940 şi 1945.

Ea a păstrat un moment de reculegere la Zidul Morţii, unde erau mitraliaţi deţinuţi.

Merkel viztează de asemenea Birkenau, situat la trei kilometri distanţă de lagărul principal, rampa unde erau ”selectaţi” deportaţii la coborârea din vagoane, iar cei mai tineri, cei mai bătrâni şi cei mai fragili erau trimişi imediat la moarte.

Cancelarul consideră că Holocaustul este ”o ruptură în civilizaţie”.

În Germania, care a făcut din amintirea Holocaustului centrul identităţii sale postbelice, autorităţile sunt îngrijorate de o creştere a faptelor antisemite.

Joi, înainte de vizită, Merkel a reafirmat că ”lupta împotriva antisemitismului şi împotriva oricărei forme de ură” este una dintre priorităţile Guvernului său. Ea a insistat de asemenea asupra ”hotărârii” autorităţilor de a vedea o comunitate evreiască în plină înflorire în Germania.

În octombrie, un atentat până la urmă ratat la o sinagogă, la Hale, a provocat un şoc în ţară. Autorul acestuia, care ucis două persoane la întâmplare, este un tânăr adept al tezelor negaţioniste.

Partidul de extremă dreapta AfD, care face de do ani din Bundestag, îndeamnă la încetarea culturii spăşirii.

Numele Auschwitz a devenit sinonimul răului absolut. Evrei din toată Europa, din Ungaria în Grecia, au fost exterminaţi în lagăr.

Deţinuţi, inclusiv copii, au fost supuşi unor experimente înfiorătoare de către doctorul Josef Mengele, ”îngerul morţii”. Tot în acest lagăr, care avea patru camere de gazare şi patru crematorii, a fost folosit pentru prima oară – în 1941 – gazul Zyklon B.

Preşedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania Josef Schuster, care o însoţeşte pe Angela Merkel, consideră că ”nu există vreun alt loc al amintirii care să arate cu atâta acuitate ceea ce s-a întâmplat cu Holocaustul”.

”Asasinatul industrial în masă” continuă, 75 de ani mai târziu, să facă ”să tremure” vizitatorul, declară pentru AFP Schuster.

Angela Merkel este doar al treilea şef de Guvern german care vizitează lagărul Auschwitz, după Helmut Schmidt în 1977 şi Helmut Kohl în 1989 şi 1995.

În cei 14 ani de când se află la putere, conducătoarea şi-a multiplicat gesturile, vizitând Ravensbrück, Dachau, Buchenwald şi Memorialul Holocaustului Yad Vashem, la Ierusalim.

În 2008, ea a fost primul şef de Guvern german care a susţinut un discurs în Knesset, Parlamentul israelian. Ea a repetat atunci ”ruşinea” care-i pătează pe germani.

De 23 de ani, la 27 ianuarie are loc Ziua Amintirii Victimelor nazimului în Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *