Cancelarul Scholz o blochează pe preşedinta Ursula von der Leyen înainte de summitul UE

Sursa: Facebook

Comisia Europeană (CE) urma să prezinte iniţial un raport scris cu privire la opţiuni în vederea finanţării unei consolidări a industriei europene a apărării, în cadrul summitului european de joi, însă raportul s-a transformat în scrisoare, iar aceasta din urmă a fost blocată în ultimul moment de către cancelarul german Olaf Scholz, relatează Le Point.

„Preşedinta (în exerciţiu a CE Ursula) von der Leyen va face până la urmă o prezentare orală a subiectului”, declară un diplomat european.

”Germania s-a opus prin veto transmiterii unei scrisori Consiliului European”, precizează el.

Această situaţie reflectă disensiuni în cadrul Guvernului german. Cancelarul Olaf Scholz se află în dezacord cu ministrul său al Finanţelor Christian Lindner în problema finanţării apărării europene printr-un ”împrumut comun” european, o opţiune susţinută de către Franţa lui Emmanuel Macron. Liberalul Christian Lindner, cunoscut drept un adept al ortodoxismului bugetar, se opune aprig acestei idei

TRECE COALIŢIA GERMANĂ VARA?

Potrivit ”surselor noastre la Bundestag”, scrie Le Point, coaliţia germană aflată la putere urmează să cunoască un moment al adevărului în această vară, la construirea de către Guvernul Scholz a bugetului din 2025. Acest exerciţiu, dificil în vremuri obişnuite, devine o bătaie de cap din cauza unei constrângeri suplimentare. Guvernul Scholz este obligat să aplice jurisprudenţa Curţii de la Karlsruhe, care a anulat o a doua lege legea rectificativă a finanţelor. Nu este de luat în calcul nicio flexibilitate în privinţa principiului frânării datoriei.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: