Skip to content
Europa

Când ar putea adera România la spaţiul Schengen. Aurescu: Trebuie să existe consens politic cu toate statele membre

caleaeuropeana.ro

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit despre aderarea României la Spațiul Schengen. El spune că este necesar că existe acceptul statelor membre și mai ales un consens politic. Ministrul a subliniat și faptul că în prezent există un efort de reformare. Acesta a reiterat faptul că România a fost deja certificată, în trecut, ca îndeplinind toate criteriile de aderare.

Aurescu a vorbit despre cât de important este un consens politic la aderarea României la Spațiul Schengen. „Întotdeauna m-am ferit să dau termene sau să proiectez așteptări care nu sunt productive. Cred că este foarte important ca mai întâi să se producă efortul diplomatic, să se obțină rezultate, și apoi să le putem anunța public. România este pregătită să intre din 2011.

Din punct de vedere tehnic, România a fost certificată ca îndeplinind toate criteriile. Pe de altă parte, am constatat în această perioadă de pandemie cât de importantă este menținerea integrității pieței interne și a unei funcționalități a circulației bunurilor, serviciilor și persoanelor”, a explicat ministrul, la Antena 3.

Şeful diplomaţiei române a explicat că în prezent există eforturi de revizuire a spațiului Schengen, în vederea modernizării și eficientizării lui. „La acest moment există un efort de reformare a Spațiului Schengen pentru a fi mai eficient. România este pe deplin implicată în acest efort de negociere a modernizării spațiului Schengen.

Noi considerăm că reforma Spațiului Schengen nu este incompatibilă cu o reformă a Spațiului Schengen, inclusiv cu România și Bulgaria. Trebuie să ne concentrăm în perioada următoare pentru a obține decizia politică unanimă a tuturor statelor membre”, a mai declarat Bogdan Aurescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *