Skip to content
Politică

Când ar putea avea loc votul decisiv pentru Cioloș. Consens la nivelul partidelor pentru un calendar accelerat

Inquam Photos / Octav Ganea

Birourile Permanente Reunite (BPR) ale Parlamentului au fost convocate pentru luni la ora 18:00 în vederea stabilirii calendarului de învestire a Guvernului Cioloş, au declarat surse parlamentare pentru News.ro. Potrivit surselor citate, ar exista un consens la nivelul partidelor pentru un calendar accelerat: marţi să aibă loc audierile miniştrilor propuşi de premierul desemnat, iar miercuri votul de învestitură în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a depus luni dimineaţă la Parlament lista miniştrilor unui guvern monocolor USR şi programul de guvernare.

Amintim că lista Cabinetului Cioloş şi programul de guvernare au fost depuse luni la Parlament, conducerile celor două Camere urmând să stabilească data şedinţei în care va fi dat votul de învestitură.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a precizat, după depunerea documentelor la Parlament, referindu-se la programul de guvernare, că în situaţii execepţionale, e nevoie de măsuri excepţionale. Noul Cabinet include şase miniştri care au făcut parte şi din Guvernul Cîţu.

În ceea ce priveşte programul de guvernare, USR susţine că Guvernul „va trebui să repună politica publică pe baze ştiinţifice şi raţionale şi să aibă curajul de a sancţiona refuzul de vaccinare şi de a lua toate măsurile ca cei vaccinaţi să revină la o stare normală a lucrurilor”. De asemenea, propune patru măsuri „urgente” pentru rezolvarea crizei preţurilor la energie, printre care scăderea TVA, subvenţii pentru CET-uri şi credit fiscal pentru întreprinderi. Programul de guvernare al USR reia principalele promisiuni din campania electorală: alegerea primarilor în două tururi şi desfiinţarea pensiilor speciale. USR vrea şi ca fondurile publice pentru culte să fie alocate după proceduri identice celor utilizate în acordarea de fonduri europene şi susţine audit pentru PNDL 1, PNDL 2, investiţiile realizate în ultimii nouă ani prin Compania Naţională de Investiţii şi cheltuirea fondurilor ANL în perioada 2013-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *