Skip to content
Politică

Când ar putea fi demisă Renate Weber. Lista scurtă a UDMR pentru șefia Avocatului Poporului

Inquam Photos / George Călin

Renate Weber, Avocatul Poporului, ar putea fi demisă săptămâna viitoare. Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat luni un plen comun pentru săptămâna viitoare, pentru discutarea rapoartelor ANRE, Avocatului Poporului şi CNA.

„Am hotărât să convocăm un plen comun săptămâna viitoare. Avem mai multe subiecte: Raportul ANRE pe 2018, 2019, 2020, Raportul cu privire la Avocatul Poporului, Raportul CNA şi mai sunt câteva puncte pe care le vom introduce pe ordinea de zi”, a anuţat, luni seară, Ludovic Orban, după şedinţa coaliţiei.

Întrebat dacă s-a decis asupra unei persoane pentru a prelua funcţia de Avocat al Poporului, Orban a afirmat: ”Este încă în discuţie, decizia care a fost luată să respinge raportul”.

Cine ar putea fi noul Avocat al Poporului

Pentru poziția de Avocat al Poporului, UDRM ia în calcul la această oră două nume: Peter Eckstein-Kovacs și Gyula Fabian.

Peter Eckstein-Kovacs vine din zona politică, acesta este  de profesie avocat, fost membru al Uniunii Democrate Maghiare din România și vicepreședintele platformei liberale din această formațiune. Între 2004-2008 a fost președintele Comisiei Juridice a Senatului României, funcție din care a demisionat pe 4 martie 2008 în semn de protest față de respingerea ordonanței privind funcționarea Agenției Naționale de Integritate în forma inițială. În data de 23 iunie 2018 a demisionat din UDMR, în semn de protest față de ajutorul pe care UDMR l-a dat PSD la modificarea codului de procedură penală.

De cealaltă parte, Fabian Gyula (50 de ani) este de mai bine de 20 de ani procuror şi cadru didactic la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Este conferenţiar în cadrul Facultăţii de Drept şi predă, în principal, „Drept comunitar instituţional“ şi „Drept Internaţional public“. Şi-a început cariera de procuror în 1995, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Secuiesc, iar în ultimii ani de activitate a lucrat în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. În 2020, a fost numit procuror general adjunct al instituţiei, însă în decembrie s-a pensionat.

De numele lui Fabian Gyula nu au fost legate mari dosare, dar nici mari scandaluri, cu o singură excepţie: în mai 2007, a participat la conferinţa „Ungaria şi Ardealul: două ţări – o singura naţiune în Uniunea Europeană“, pregătită de organizaţia controversată „Tinerii Maghiari din Ardeal“ (EMI).

EMI a organizat, în 2003, maratonul literar cu operele grofului transilvănean Wass Albert, declarat criminal de război de autorităţile româneşti, iar din 2006, organizează în fiecare vară, în judeţul Harghita tabăra „EMI Tabor”, în cadrul căreia sunt promovate idei iredentiste şi revizioniste. Unul dintre invitaţii speciali ai taberei a fost Vona Gabor, lider al partidului de extremă dreapta din Ungaria, Jobikk, care a primit din 2014 interdicţie de a intra în ţară din cauză comportamentului extremist demonstrat împotriva României. În 2007, o echipă de inspectori a CSM i-a făcut verificări. „Conform articolului 30 din Legea 317/2004 a Consiliului Superior al Magistraturii, o echipă de inspectori a făcut verificări în legatură cu respectarea de către procurorul Fabian Gyula a normelor deontologice specifice profesiei de magistrat“, a declarat atunci pentru Făclia purtătorul de cuvânt al CSM, magistratul Cecilia Morariu.

Fabian Gyula a explicat pentru „Adevărul” că a fost audiat de CSM în legătură cu participarea la eveniment, dar nu s-a mai întâmplat nimic după aceea. „Procedura a fost clasată”, spune el. Fostul procuror a susţinut că a ţinut, atunci, un discurs despre autonomia teritorială.

„În România era la data respectivă o temă tabu. Am fost atunci avertizat de anumiţi ziarişti că voi fi monitorizat de serviciile secrete, de presă, dar eu am participat la eveniment în calitatea mea de cadru didactic la Universitatea Babeş-Bolyai. A fost o conferinţă organizată în centrul Clujului, într-un sediu al UBB, unde avea acces oricine dorea, pentru că Facultatea de Teologie Reformată face parte din UBB. Nu am fost într-o tabără în creierii munţilor să propovăduiesc lucruri extremiste”, a precizat Gyula.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *