Skip to content
Europa

Când ar putea fi funcțională ”adeverința verde” de vaccinat. Cristian Bușoi avansează ”cel mai ambițios termen”

Inquam Photos / George Călin
" "

Într-un interviu pentru PS News, europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, președintele Comisiei de Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, spune că ”adeverința verde” de liberă circulație în UE, în contextul pandemiei de coronavirus, va impulsiona statele europene să reducă restricțiile și să renunțe la măsurile de carantinare și izolare. În plus, acest ”pașaport Covid” va fi gata cel mai probabil la începutul sezonului estival, facilitând astfel turismul.

„Comisia Europeană a venit cu o propunere legislativă foarte importantă și binevenită: introducerea la nivel european a unui certificat digital verde pentru a fi un document de standardizare pentru toate statele Uniunii Europene care să faciliteze libera circulație în interiorul Uniunii Europene a cetățenilor. De asemenea, aceste adeverințe vor facilita și turismul. Acesta va fi în format digital sau poate pe hârtie va conține trei tipuri de informații importante.

" "
" "

Prima informație ne spune dacă o persoană a fost sau nu vaccinată. Al doilea tip de informație arată dacă persoană respectivă a fost sau nu imunizată și dacă are protecție naturală datorită anticorpilor produși de boală. În al treilea rând se va vedea dacă persoana în cauză are un test negativ PCR.

Cu aceste informații, statele membre ar trebui să aibă evidențe mai clare și ar trebui să reducă restricțiile, să nu mai introducă măsuri de carantinare, de izolare, decât în cazuri absolut excepționale care ar trebui explicate Comisiei Europene”, spune europarlamentarul.

Acesta a menționat că adeverințele electronice vor fi gata la începutul sezonului estival.

„Termenul cel mai ambițios și unul realist de altfel este acela de trei luni de zile, asta ar însemna începutul lunii iulie. Legislația va fi dezbătută de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene. În paralel, statele membre vor trebui să își construiască infrastructura informatică necesară pentru a putea să existe aceste certificate. Va fi un format standardizat la nivel european, unde fiecare stat membru își va construi platforma pentru ca aceste certificate să fie funcționale”, a conchis Cristian Bușoi.

Comisia Europeană a adoptat miercuri propunerea legislativă care prevede crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie în interiorul UE în timpul pandemiei de coronavirus, document care va constitui dovada că o persoană a fost vaccinată anti-COVID, are un test negativ de COVID sau a trecut prin boală. Pentru a fi gata înainte de începutul verii, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European şi de Consiliu.

În paralel, statele membre trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere şi standardele tehnice, convenite în cadrul reţelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a adeverinţelor electronice verzi, interoperabilitatea acestora şi respectarea deplină a protecţiei datelor cu caracter personal. Scopul este ca lucrările tehnice şi propunerea să fie finalizate în lunile următoare. Sistemul de adeverinţe electronice verzi este o măsură temporară, care va fi suspendată de îndată ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va declara sfârşitul urgenţei la nivel internaţional în domeniul sănătăţii cauzate de COVID-19.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *