Skip to content
Politică

Când are Cioloș prima ședință informală cu miniștrii și ce așteaptă de la ei

În prima ședință de Guvern, premierul Dacian Cioloș a explicat primii pași pe care îi va face Executivul pe care îl conduce.

În același timp, prim-ministrul a anunțat că sâmbătă va avea loc prima ședință informală, ședință în care așteaptă o primă prezentare a planului de buget. Totodată, atunci se vor dezbate principalele teme din programul de guvernare.

„Fiind instalati doar de cateva, azi vom adopta o ord privind org ministerelor. Sunt cateva modificari in structura unor ministere. Cred ca sunt doar 5 care au fost afectate, sau mici modificari de nume sau organizari si avem in structura Guvernului un nou minister – partea de dialog social a trecut in coordonarea ministrului Muncii dar ramane ca obiectiv prioritar dialogul social insa am creat un nou minister al consultarii publice, ca deschidere spre societatea civila, de dezbatere publica, consultare pe marile obiective pe care le-am stabilit dar si pentru a crea un canal de comunicare direct cu societatea civila, pentru a putea comunica mai usor. Am cerut doamnei Violeta Alexandru ca in termenul cel mai scurt sa vina cu o propunere de organizare a acestui minister si sa stabilim platformele de comunicare si a schimbului de idei. Nu ma refer doar la ONG-uri, ci la societatea civila in sens larg. Vreau sa pastram legatura cu mediul de afaceri pentru a infuza idei dar dincolo de aceste contacte care sunt firesti as vrea ca si restul societatii sa aiba canale de comunicare directa cu acest Guvern. 

Va propun sa trecem in revista urgentele din punct de vedere administrativ pentru perioada urmatoare. As vrea sa avem o prima discutie privind aceste urgente. Mi-am notat deja cateva lucruri pe care as vrea sa vi le subliniez astazi. In cel mai scurt timp as vrea sa organizati o intalnire ca sa vedem cum stam si de unde pornim si ce mai e de facut in perioada imediat urmatoare. 

O s-o rog pe doamna Aura Raducu, ministrul Fondurilor Europene sa organizeze o intalnire pentru ca as vrea sa vad cum stam cu absorbtia pentru perioada precedenta. Am inteles ca aveti scoase la concurs posturi de management care se ocupa de gestiunea fondurilor si as vrea sa incepem aplicarea principiului transparentei si as vrea sa va asigurati ca perioada de depunere a candidaturilor e suficieint de lunga pentru a-si depune. Transmit un semnal:singurele criterii sunt cele de competenta manageriala. As vrea sa urmaresc personal derularea acestor concursuri. 

Am sa-l rog pe domnul vicepremier Dancu, sa ne gandim in perioada imediat urmatoare la principiile acestei reforme administrative, as vrea sa pornim de unde suntem sa vedem ce legislatie avem si cum s-o punem mai coerent. 

O sa o rog pe doamna ministru de Finante sa se pregateasca, sa ne faca o prezentare a situatiei privind regandirea bugetului si sa inceapa discutiile cu ministerele pentru a veni cu un proiect de buget cat mai repede. In intalnirea informala de sambata v-as ruga sa veniti cu o prezentare sa vedem cum stam. Sa avansam si cu planurile de masuri care recurg din planul de guvernare. 

Cum facem sa utilizam resursele salariale pentru a creste calitatea actului administrativ? 

O sa va rog doamnelor si domnilor ministrii in zilele urmatoare sa va concentrati in elaborarea acestor planuri de masuri si sa va identificati prioritatile sectoriale pentru urmatoarele luni. As vrea sa aratam clar romanilor ca acest guvern incepe sa lucreze nu doar pe termen mediu, sa aratam ca suntem in masura sa raspundem asteptarilor.

Si in sfarsit vreau sa va anunt ca sambata vom organiza prima sedinta informala de Guvern pentru a avea discutii, dezbateri pe temele majore din programul de guvernare. As vrea sa avem o prima discutie pe acest plan de masuri sectoriale si o prima prezentare a situatiei privind planul de buget pentru ca saptamana viitoare sa putem intra pe deplin”, a transmis premierul Dacian Cioloș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *