Skip to content
Politică

Când culisele stângii ard de nerăbdare să intre în scenă. Consultantul Adrian Thiess se vrea primar general / EXCLUSIV

Redacţia PSnews.ro vă prezintă, în această săptămână, un nou episod al serialului “Dosar de candidat”, de data aceasta despre cineva care nu provine din zona vizibilă a politicii, ci din cea a gloriei discrete sau a “sforilor”, cum ar zice gurile rele.

Este vorba despre consultantul politic Adrian Thiess, cunoscut atât pentru politicienii din diverse tabere pe care i-a sfătuit (de la Ion Iliescu la Sorin Oprescu), cât şi pentru calitatea de proprietar din umbră al ziarului Puterea. El a făcut anunţul candidaturii într-o declaraţie acordată, luni, site-ului qmagazine.ro. Tot acolo, Thiess se arată nerăbdător să îl contracandideze pe Nicuşor Dan, pe care îl vede drept “o creaţie a fostului PDL”.

Înainte de a intra în pâine, trebuie să spunem că Adrian Thiess este văzut ca un candidat de stânga la Primăria Bucureştilor, care are mari şanse să “mănânce” o felie consistentă din voturile candidatului PSD (oricare ar fi acesta) şi care ar putea beneficia de susţinerea grupării disidente din Partidul Social Democrat, formată din PSD-iştii care nu-l înghit pe actualul lor preşedinte, Liviu Dragnea.

CV? Declaraţie de avere? Nu a pornit nimeni ventilatorul, ci chiar suflă vântul!

În precedentele ediţii, v-am obişnuit cu două rubrici: una despre CV-ul candidatului, iar cealaltă despre declaraţiile de avere şi de interese. De data aceasta, suntem obligaţi să spunem: “pas”, pentru simplul motiv că aceste două documente nu există niciunde pe Internet. Aşadar, vom fi nevoiţi să reconstituim trecutul personajului din ce se găseşte în presă.

A pornit din stânga, dar banii nu au culoare politică

De origine germană, Adrian Thiess (care se arată deranjat de al doilea lui prenume, Ragnar, provenit din lucrarea de diplomă a tatălui său despre regele viking omonim, conform kmkz.ro) a intrat în lumina reflectoarelor în calitate de consilier personal al fostului preşedinte Ion Iliescu, poziţie deţinută până în septembrie 2001, potrivit antena3.ro.

În acelaşi interviu acordat kmkz.ro, Adrian Thiess povesteşte relaţia avută cu Iliescu: „L-am cunoscut în 2000, cînd o mare bancă din Germania era interesată de România. Șeful biroului de aici m-a abordat și mi-a cerut să-l invit pe Iliescu la Frankfurt. M-am dus în Kiseleff (la sediul central al PSD – n.r.), am cerut o întrevedere și Iliescu a fost de acord. În ianuarie 2001, îmi propune să-i devin consilier. Adevăratele probleme au apărut cînd am pregătit vizita lui Iliescu în Germania, fără să știe Talpeș (directorul de atunci al SIE – n.r.), și am obținut o întîlnire cu Schroeder (Gerhard Schröder, cancelarul german din acel moment – n.r.). Nu s-a realizat vizita, iar eu am plecat. Asta a fost cu Iliescu“.

Despărţirea de Oprescu

După ce, în 2004, Adrian Thiess a candidat, fără succes, în alegerile parlamentare, din partea Alianţei D.A. (Dreptate şi Adevăr) dintre PNL şi fostul PD, consultantul politic a rămas în PDL Sector 4, găsindu-se într-o situaţie paradoxală în 2008, când a devenit coordonatorul de campanie al lui Sorin Oprescu şi, apoi, consilier al acestuia la Primăria Capitalei. Colaborarea cu primarul Oprescu s-a destrămat nu mai târziu de anul 2009, când Adrian Thiess a fost eliberat de către edilul general din funcţia de consilier pe probleme de investiţii, după ce îi ceruse, fără succes, să o demită pe Alina Roman (director general de la Administraţia Străzilor, pentru „activitatea sa defectuoasă ce a fost monitorizată de mass media şi a atras suspiciuni de corupţie şi practici nelegale”), precum şi să se delimiteze de alte două funcţionare, Nadina Nedelea şi Marie Jeanne Ion (pe aceasta din urmă o cunoaşteţi de când cu răpirea din Irak). Thiess le acuza pe cele două că angajează primăria şi cabinetul primarului „în mod nelegal, nestatutar şi nelegitim” şi că îşi asumă „rolul de filtre şi cenzori pentru media”„în detrimentul lui Sorin Oprescu”, a transmis atunci antena3.ro. Tot atunci, în 2009, Adrian Thiess le-a cadorisit pe Nedelea şi Ion cu epitetul “coţofane”, potrivit ziare.com.

Şi banii regali sunt buni

În acelaşi an 2009, Thiess a fost cooptat în echipa de campanie a principelui Radu Duda, care se visa candidat la alegerile prezidenţiale, a scris atunci gandul.info. Dacă vă vine să râdeţi, să ştiţi că nu este din cauza numelui sau a titlului purtat de fostul obscur actor din Iaşi, ci ca urmare a faptului că acesta s-a retras din cursă câteva luni mai târziu, transmiţând un mesaj sforăitor, pe care îl puteţi citi pe hotnews.ro.

Senzaţional: pe cine a mai consiliat Thiess. Nici nu ştiţi ce pierdeţi!

Aţi ghicit: pe Dan Diaconescu (pe atunci, încă în direct, ca patron al OTV şi preşedinte de partid). Abia ce începuse anul 2011, că Adrian Thiess a şi găsit ocazia să i-o plătească lui Oprescu: a devenit strateg al PPDD şi al mogulului din Caracal, împroşcând cu venin înspre fostul şef: “Şi foca de la circ e mai bună decât Sorin Oprescu”, potrivit reportervirtual.ro.

Mason SRL

“- Sunteţi mason?

– Da, sunt mason. În ritul de York şi în cel scoţian”.

Aşa a sunat scurta clarificare oferită, în 2008, pentru evz.ro, la aproape două săptămâni după victoria, în al doilea tur, al lui Sorin Oprescu pentru Primăria Capitalei.

De altfel, “Mason Brothers Investment SRL” era numele uneia dintre firmele lui Thiess din acel moment (dizolvată, lichidată şi radiată, între timp), având ca obiect de activitate publicitatea.

Joaca de-a mogulul, aparent de stânga

În 2010, în toiul crizei economice, luând o pauză de la consultanţă politică, Adrian Thiess s-a săturat ca vocea lui să se facă auzită prin politicienii consiliaţi şi, precum un ventriloc, şi-a schimbat interfaţa cu publicul. Mai precis, şi-a înfiinţat ziar: cotidianul Puterea. Având parte de o lansare răsunătoare, la care a fost prezent inclusiv Mihail Gorbaciov (care, ulterior, s-a fotografiat alături de Ion Iliescu şi Emil Constantinescu), publicaţia s-a făcut remarcat printr-o atitudine energic împotriva preşedintelui de atunci, Traian Băsescu. Totuşi, atitudinea s-a diminuat pe parcursul anilor.

Legături cu ceea ce avea să devină “mafia ANRP”

În 2011, ziarulring.ro a relatat despre unele legături cu cei care, începând cu sfârşitul anului 2014, aveau să fie luaţi ca din oală de DNA, în dosarele contra grupului denumit de presă“mafia ANRP”.

“Nu putem şti dacă mazilirea din primărie (a lui Adrian Thiess – n.r.) a avut legătură cu interesele sale personale în relaţie cu banii publici ai Capitalei, dar cert este că unii parteneri de afaceri ai lui Thiess au legături cu marii jucători de pe piaţa rechinilor imobiliari. Astfel, Adrian Thiess şi soţia lui sunt asociaţi în firma Casa elegance D&A 1874, înfiinţată în 2003, cu Alina Cuptor (Chivulescu), fosta soţie şi verişoara actualei soţii a lui Mihai Cuptor, om de afaceri şi fost politician. Cuptor împreună cu Alexandru Bittner şi Adrian Petrache au pus mâna pe zeci de terenuri şi imobile din Capitală. Gruparea obţinea, în 2000-2004, informaţii despre terenuri ale RA-APPS care urmau a fi retrocedate şi cumpărau pe nimic drepturile litigioase de la foştii proprietari. Ulterior, ei obţineau proprietăţile în instanţă şi le vindeau mult mai scump. În aceeaşi perioadă, parteneră de afaceri a familiei Cuptor era Daciana Caulea, fostă consilieră la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, care se ocupa fix cu informaţiile despre terenuri de care avea nevoie familia Cuptor”, se arată pe site-ul menţionat.

Stenograme care nu au explodat

În mai 2013, evz.ro publica stenograme din dosarul lui Nelu Iordache (patronul Romstrade), unul dintre nenumăraţii regi ai asfaltului dintr-o ţară fără prea mult asfalt. Într-una dintre interceptări, apărea numele lui Adrian Thiess.

Procurorii DNA arată că deși situația unui contract vizat de anchetă era pusă la îndoială, Nelu Iordache a încercat să obţină continuarea derulării contractului ”prin exercitarea de presiuni asupra persoanelor decidente, rezultă cu certitudine din convorbirea purtată în data de 09 noimebrie 2012 ora 20:14:38 cu consultantul Adrian Thiess. Romstrade avea încheiat contract de consultanţă cu firma în care acesta era implicat”.

“Nelu Iordache: Vorbeşte cu ăsta, că expunerea pe Romstrade acum , luată la zero este de vreo 370 milioane de euro! Ăştia mă enervează şi dacă mă enervează le dau pe faţă expunerea şi îi…..

AT: Da.

Nelu Iordache: Înseamnă Credit Suisse, Unicredit…  …

Nelu Iordache: Vorbeşte cu Horia, ori îl…, ori îl…

Nelu Iordache: Hidro este mic copil pe lângă ce facem noi acum!

AT: Pe cuvântul meu.

Nelu Iordache:Ştiu asta! Îi mănâncă în fund. AT: Eşti nebun? Nelu Iordache: Am fost la ministrul transporturilor şi mi-a spus: Nu e problema mea, e problema lui Pop pentru că el a semnat şi oricum, eu nu semnez acea dispoziţie de reziliere pentru că e ilegală ! Dar e treaba lui, răspunde el!

AT: Noi vorbim de 20.000 de oameni pe verticală, în primul rând, vorbim de o expunere de 300 milioane euro, într-o ţară de rahat în perioadă de criză…

AT: Ai vorbit cu ministrul ?

Nelu Iordache: Da, dar ăla e impotent. A spus: Ştiu asta, dar ce să fac eu?

Nu e decizia mea, e la Pop, care Pop e cu Ponta…”, se arată în stenogramele citate.

Adrian Thiess a ținut să explice în ce context a discutat cu Nelu Iordache.

„Nelu Iordache m-a rugat să îl ajut. Eu personal am formulat o hârtie pe care am trimis-o către primul ministru, Victor Ponta, pentru a avea o întrevedere cu acesta. Întrevederea nu a avut loc. Din punctul meu de vedere, Nelu Iordache rămâne același prieten cu care eu personal nu am avut niciun fel de relație contractuală. Sfaturile mele, în calitate de prieten, au vizat o perioadă complicată a grupului deținut de către el și trebuie să precizez că niciodată nu m-am întâlnit cu niciun factor de decizie implicat în orice activitate comercială deținut de Nelu Iordache. Nu m-am întâlnit niciodată cu Ovidiu Silaghi, nici cu Mircea Pop sau Bașulescu, și pot să vă confirm că i-am recomandat lui Nelu Iordache să aibă o discuție cu premierul referitor la poziția lui legată de rezilierea contractelor companiei Romstrade cu CNADNR, doar în calitate de prieten. Din ceea ce știu eu, solicitările au fost făcute, dar aceste întâlniri nu au avut niciodată loc. NeluIoradche este prietenul meu și nu o să mă dezic niciodată de prietenia mea față de el. El a considerat că decizia de reziliere a contractelor este una politică și abuzivă”, a explicat Thiess.

Redacţia PSnews.ro l-a contactat, marţi, pe Adrian Thiess, să-l întrebe ce gânduri are cu Primăria Capitalei. Redăm mai jos dialogul:

Reporter PSnews: – V-aţi conturat platforma-program sau măcar unele idei generale?

Adrian Thiess: – Evident. Eu am conturat platformele multor candidaţi. Nu e momentul acum să ofer mai multe detalii. A fost un anunţ pe care l-am făcut ieri, am anunţat intenţia şi faptul că mă gândesc la o candidatură, nu că mi-am lansat oficial candidatura. Candidatura oficială e una, iar anunţul sau intenţia e altă chestiune. Deocamdată, analizez anumite aspecte, că doar n-o să mă duc să candidez din partea Partidului Maimuţelor de la Zoo Băneasa. Deci calculul meu este unul foarte clar. E un moment în care am decis să îmi asum un asemenea pas şi acum sunt multe lucruri care trebuie clarificate şi stabilite – nu e o chestiune aşa, de pe azi pe mâine.

Reporter PSnews: – Ne puteţi spune cel puţin dacă veţi avea o platformă de stânga sau de dreapta?

Adrian Thiess: – Eu sunt un om de dreapta – evident că sunt un om de dreapta. Dar strategia pentru Primăria Capitalei este una atipică şi va fi o campanie total atipică pentru ce a fost până acum. Vreau să implic foarte mult oamenii care au demonstrat, de-a lungul anilor, că sunt capabili de a se implica în administraţia publică locală. Sunt oameni de valoare care, de-a lungul vremii, au fost, poate, ocoliţi de a face o carieră la nivel înalt într-un partid politic, dar care au demonstrat, practic, capacităţile lor în actul administrativ şi nu numai (de exemplu, sunt oameni care au activat în domeniul privat, care au condus companii). E o chestiune care va fi altfel – veţi vedea asta. Noi vom face lucrurile pas cu pas, cum zice domnul preşedinte.

Reporter PSnews: – Veţi fi 100% independent sau susţinut de un partid?

Adrian Thiess: – Din păcate (şi o spun cu părere de rău), campania în care am fost implicat în 2008, de alegere a lui Sorin Oprescu independent, a dus în derizoriu ideea de candidat independent. Şi, sincer să fiu, este şi foarte complicat pentru un primar 100% independent să implementeze o platformă-program cu care se duce şi cere încrederea şi votul electoratului. Important este să ai o platformă importantă. Şi, dup-aia, este şi foarte complicat pentru celelalte partide politice să vină şi să le spună oamenilor din Bucureşti: «OK, ăsta este un program logic, are sens, de ce nu-l susţineţi?» Adică e greu pentru un partid politic să spună: «Nu-l susţinem, pentru că primarul este de altă coloratură politică». Şi asta s-a întâmplat, din păcate, prea mult de-a lungul anilor. Asta va fi o schimbare. Cel mai important lucru (şi este un model pe care eu l-am încercat în 2008, cu Sorin Oprescu): crearea unei structuri în Primăria Capitalei pe principiul unei corporaţii. De exemplu, în Viena există două structuri care sunt deţinute de primărie: Wien Holding şi Wiener Stadtwerke. Una are în portofoliu transportul în comun, serviciile de salubritate, cimitirele etc., iar a doua deţine peste 80 de companii în diverse domenii, dar conduse, în principiu, corporatist. Adică această corporaţie a capitalei (pe care o putem defini, de exemplu, ca Bucureşti Holding) ar fi cea mai mare din România, din punct de vedere al activelor etc. Şi atunci asta e ideea: trebuie să facem dintr-un corporatist un CEO care să conducă această companie. Nu poţi să pui nişte politruci care în viaţa lor n-au avut nimic mai mult decât două bone filipineze şi care n-au dat un salariu vreodată în viaţa lor să conducă un minister, o primărie, un guvern şi aşa mai departe.

Reporter PSnews: – Ce partid vă susţine?

Adrian Thiess: – Asta este o chestiune pe care o vom afla în momentul în care îmi voi anunţa oficial candidatura. Eu doar mi-am anunţat intenţia de a candida. Sunt multe lucruri de care trebuie să ţin cont. Sigur că eu cunosc foarte multă lume, lucrând de atât timp în domeniul campaniilor electorale, şi am relaţii apropiate cu unii dintre ei, dar asta nu înseamnă acum că există o construcţie în spate, că mă susţine cutare sau cutare. Nu e momentul acum; acum, eu încă reflectez asupra acestui lucru (dacă vreau să intru sau nu), am intenţia de a face acest pas, dar încă nu am decis. Nu e momentul. Sigur, sunt discuţii cu mulţi oameni, inclusiv cu oameni politici pe care îi cunosc foarte bine, dar asta nu înseamnă că am bătut palma.

Reporter PSnews: – Sursele noastre spun că vă ocupaţi de campania deputatului PSD Cristian Rizea pentru Primăria Sectorului 5. Este adevărat?

Adrian Thiess: – Nu mă ocup de campania domnului Cristian Rizea. Cristi Rizea este prietenul meu, aşa cum este şi Cristi Buşoi. Asta nu înseamnă că mă ocup de campania lui Cristi Buşoi. Cristi Rizea este prietenul meu, îl susţin cu un sfat, dar nu sunt şeful lui de campanie.

Reporter PSnews: – În 2011, dumneavoastră l-aţi adus în România pe preşedintele de la acea vreme a grupului Bilderberg, Étienne Davignon. Ce relaţii aveţi cu dumnealui şi cu grupul pe care îl reprezintă?

Adrian Thiess: – Presupun că nu vreţi să vă dau un răspuns la întrebarea asta. Orice relaţie aş avea, cred că ar fi penibil să o comentez. Ştie oricine că această organizaţie este o organizaţie extrem de discretă (ca şi multe alte organizaţii), deci nu e cazul. Vă pot spune, în schimb, că niciun român nu este membru în această organizaţie selectă a lumii. Şi întâlnirile sunt foarte transparente: ştiţi bine că, în fiecare an, apar listele cu personalităţile care vor fi invitate. Deci nu este nimic secret, ci doar este o organizaţie discretă. De-aia s-a şi creat această nebunie, cum că ar conduce lumea din umbră. Ştiţi că, la poporul român, teoria conspiraţiei este sport naţional. Dar nu l-am adus numai pe el (Davignon – n.r.). L-am adus şi pe şeful CIA în România – asta nu înseamnă că am relaţii cu CIA-ul sau cu NSA-ul. Aşa, l-am adus şi pe preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe ale Statelor Unite. Asta ce înseamnă? Că mă susţine Obama? Haideţi să fim serioşi! A fost un eveniment extraordinar, pe care l-am făcut la Banca Naţională (unul dintre evenimentele pe care le-am făcut de-a lungul timpului sub umbrela şi sub patronajul guvernatorului Băncii Naţionale), e un eveniment la care sunt invitaţi 200 de oameni, nimeni nu plăteşte bilet de intrare (nu se pot cumpăra bilete), e un eveniment închis, este invitat un speaker de talie internaţională, ulterior presa are acces la acest speaker, care dă o declaraţie, răspunde întrebărilor… Deci nu e nimic ascuns sau secret. Domnul Davignon a fost, la vremea respectivă, şeful grupului Bilderberg, chiar acum s-a retras, iar noul preşedinte al grupului Bilderberg este domnul Henri de Castries, CEO-ul companiei de asigurări AXA.

Stânga şi “blestemul” de la Primăria Bucureştilor

O simplă consultare a listei primarilor generali postdecembrişti arată faptul că niciunul dintre ei nu a avut carnet de PSD. Nici măcar Sorin Oprescu, care, deşi a fost susţinut masiv de către formaţiune, îşi dăduse demisia din Partidul Social Democrat cu câteva luni înainte de primul tur de scrutin. Astfel, Adrian Thiess pare să evite “blestemul” anti-PSD care planează în jurul fotoliului lăsat liber de Oprescu. În acelaşi timp, candidatura lui constituie o luminiţă de la capătul tunelului pentru stânga românească: observăm că, din lista de posibili candidaţi de stânga, dar şi din ezitările de care PSD dă dovadă, încep să răsară candidaţi cu veleităţi din această parte a spectrului politic. Chiar dacă Adrian Thiess are şanse mari să încurce planurile PSD pentru Primăria Capitalei (datorită notorietăţii de care se bucură şi lipsei scandalurilor din jurul lui), un evident punct slab al consultantului-politician-afacerist este lipsa infrastructurii de partid. Dar mai ştii de unde sare iepurele? Mâine-poimâine, ne trezim cu un gând la gând cu bucurie între Thiess şi PSD.

2 comentarii la “Când culisele stângii ard de nerăbdare să intre în scenă. Consultantul Adrian Thiess se vrea primar general / EXCLUSIV

  1. dupa vorbe – gaunos, cioflingar, plin de suficienta – si dupa moaca, calificativul este „jalnic”! cred c’ar trebui mai intai sa’ncerce la un wc public!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *