Skip to content
Politică

Când dă Iohannis banii înapoi? Ciutacu acuză ipocrizia preşedintelui privind indemnizaţiile mamelor EXCLUSIV

Jurnalistul Victor Ciutacu acuză ipocrizia preşedintelui Klaus Iohannis în ceea ce priveşte recentul scandal legat de indemnizaţiile mamelor.

Amintim că, luni seară, şeful statului le-a transmis premierului Dacian Cioloş şi noului ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru, să găsească în Guvern „cele mai bune soluții pentru a aplica cât se poate de repede această lege”.

„Eu vă rog să nu tratați această chestiune într-un mod contabil. Este o lege proactivă, din zona politicilor demografice, care cu siguranță este foarte importantă pentru România”, a declarat Iohannis la ceremonia de învestire a lui Pîslaru.

În acest context, Victor Ciutacu a declarat, marţi, pentru PSnews.ro, că această atitudine a demnitarului de la Cotroceni „e o ipocrizie”.

„E o ipocrizie! Dacă domnul Cioloş caută motiv de cârcotă, înseamnă că, pur şi simplu, încearcă o distanţare de imagine de domnul Iohannis. Dar, una peste alta, acum, odată promulgată legea de către preşedinte, ar fi cam mare aroganţa să se apuce să proroge aplicarea legii cu un an sau cu cât aveau ei de gând. Dar interesant e că domnul Iohannis îl propune pe domnul Cioloş premier, ca să se termine cu populismele domnului Ponta şi cu deciziile luate politic, sub imperiul spectrului electoral, dar, pe de altă parte, se grăbeşte (Iohannis – n.r.) la promulgarea acestei legi, neinteresându-l dacă există sau nu finanţare în buget pentru povestea asta – exact ce spunea domnul Cioloş că-l împiedică s-o aplice. După cum se vede, ăsta este un guvern obligat să ia decizii politice într-un an profund politic şi electoral”, a punctat ziaristul.

Întrebat dacă i se pare autentică grija lui Klaus Iohannis pentru indemnizaţiile maternale, Victor Ciutacu a reacţionat vehement: „Eee, da! Nu mai putea Iohannis de femeile cu copii acasă! Este – evident – un gest politic şi de captatio benevolentiae, pentru că domnia sa n-are nici măcar interesul direct al tatălui de copil în povestea asta. Dar nu e aici vorba de copiii sau de necopiii domnului Iohannis, ci fireşte că acest gest are o bază electorală, că este un izvor de simpatie şi evident că domnul Iohannis nu-şi poate permite să-i dea cu piciorul, în condiţiile în care simpatia lui publică este, oricum, din ce în ce mai mică”.

Promisiunea privind indemnizaţiile pentru mame a fost făcută de Klaus Iohannis încă din campania prezidenţială a anului 2014, dar politicianul a repus-o pe tapet abia acum. Solicitat să comenteze acest aspect, realizatorul de la România TV a adus în discuţie altă promisiune făcută de Iohannis în campanie – una mult mai importantă.

„Prima promisiune de campanie a domnului Iohannis a fost că va solicita renunţarea la imunitatea prezidenţială. Şi era primul gest politic pe care trebuia să-l facă – aşa a spus domnia sa. Evident că domnia sa ştia la fel de bine cum ştiţi şi dumneavoastră, cum ştiu şi eu că acest lucru este imposibil fără schimbarea Constituţiei şi că domnul Iohannis n-avea cum nici să spere, nici să dorească schimbarea Constituţiei, însă a fost un gest populist pe care l-a făcut în campania electorală şi normal: dacă voia să fie populist până la capăt, făcea gestul în continuare: solicita Adunării Constituante (sau cui mai trebuia) revizuirea Constituţiei, în sensul renunţării la imunitatea prezidenţială. Dar văd că îi place mult prea mult cu imunitatea. Altfel, dacă era să renunţe, venea şi-l lua Miliţia pentru casa de la Sibiu”, a detaliat Ciutacu.

Confruntat cu anunţul de marţi al preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit căruia va returna banii, după ce a pierdut în instanţă binecunoscutul imobil sibian, Victor Ciutacu a subliniat un aspect asupra căruia preşedintele nu s-a pronunţat.

„Da-da: dă banii înapoi încasaţi după pronunţarea sentinţei; nu şi pe ăia pe care i-a luat pe chirii până acum – 300 şi ceva de mii de euro. Dar cui returnează ultima sumă? Băncii (ca plată nejustificată) sau cui? Că banca n-are un contract cu noul proprietar (cine o fi ăla). Sau Fondului Locativ de la Sibiu? Acolo, e un contract între persoana fizică Lăzurcă (soacră-sa) şi o bancă austriacă (Raiffeisen). Raiffeisen plăteşte banii ăia în baza unui contract. Iohannis nu poate să dea banii ăia de-a dura către Primărie, Spaţiul Locativ, ANAF etc”, a încheiat ziaristul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *